Zoznam jazykov podľa počtu hovoriacich

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Cieľom tohoto čláku je zobraziť zoznam jazykov podľa počtu rodených hovoriacich. Je nutné si uvedomiť, že takéto zoznamy sa môžu odlišovať podľa definície niektorých pojmov. Presnejšie, definícia "dialektu" a "jazyka" je často dôležitá a môže zmeniť poradie. Ako príklad možno zobrať arabčinu, ktorú možno považovať za jeden jazyk alebo skupinu príbuzných jazykov. Encyklopédia World Book a CIA World Factbook, zdroje uvádzaných tabuliek, ich považujú za rôzne jazyky. Ak by sme ich považovali za jeden jazyk, objaví sa v prvej päťke. Podobná situácia platí pre čínštinu.

V skutočnosti sa rôzne prieskumy odlišujú, často sa ich výsledky rozchádzajú úplne.

Zhrnutie[upraviť | upraviť zdroj]

Hodnoty v tabuľke sú v miliónoch a zoradené podľa mediánu. Tabuľka obsahuje jazyky s aspoň 70 miliónmi hovoriacich (prvým jazykom).

Jazyk ETH WAM CIA SIL ENC WEB Medián
Mandarínska čínština 885 874 874 836 1200 874
Španielčina 332 322 339 332 332 332 332
Angličtina 322 309 341 322 322 322 322
Hindčina/Urdčina 182 496 366 182 333 250 291,5
Arabčina — spolu 256 174 186 200 193
Bengálčina 189 215 207 189 189 185 189
Malajčina/Indonézština 176 176
Portugalčina 181 194 167 170 170 160 170
Ruština 145 275 160 170 170 160 165
Japončina 127 125 125 125 125 125
Nemčina 120 100 105 110 100 100
Wu (nárečie čínštiny) 92,5 92,5
Pandžábčina 89 90 89,5
Jávčina 75,5 80 77,75
Kórejčina 75 78 76,5
Francúzština 72 129 77 79 72 75 76
Máráthčina 71,8 71,8
  • ETH = Ethnologue (1999)
  • WAM = World Almanac (2005)
  • CIA = CIA Factbook (2000)
  • SIL = (1998) Summer Institute for Linguistics (SIL) Ethnologue Survey [1]
  • ENC = (1998) Encarta [2]
  • WEB (1997) “The World’s 10 Most Influential Languages” in Language Today [3]

Odhady podľa 'World Book' (2004)[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa encyklopédie World Book, jednej z najpredávanejších tlačených encyklopédií, je poradie jazykov podľa počtu hovoriacich takéto:

  1. Mandarínska čínština 1000 miliónov
  2. Angličtina 600 miliónov
  3. Hindčina 366 miliónov
  4. Španielčina 322 miliónov
  5. Bengálčina 207 miliónov
  6. Francúzština 180 milionov
  7. Portugalčina 176 miliónov
  8. Ruština 167 miliónov
  9. Japončina 125 miliónov
  10. Nemčina 110 miliónov

Odhady podľa 'CIA World Factbook' (2000)[upraviť | upraviť zdroj]

1. Mandarínčina 14,37 %
2. Hindčina 6,02 %
3. Angličtina 5,61 %
4. Španielčina 5,59 %
5. Bengálčina 3,40 %
6. Francúzština 3,10 %
Portugalčina
7. Ruština 2,75 %
8. Japončina 2,63 %
9. Nemčina 2,06 %
10. Kórejčina 1,64 %

Zdroj: CIA - The World Factbook -- World

Odhady podľa 'CIA World Factbook' (2005)[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa odhadov CIA World Factbook pre rok 2005 pre počty ľudí hovoriacich daným jazykom ako prvým platilo:

  1. Mandarínčina 14,37 % (874 miliónov)
  2. Hindčina 6,02 % (366 miliónov)
  3. Španielčina 5,05 % (326 miliónov)
  4. Angličtina 4,84 % (312 miliónov)
  5. Bengálčina 3,4 % (207 miliónov)
  6. Portugalčina 2,75 % (167 miliónov)
  7. Ruština 2,63 % (160 miliónov)
  8. Japončina 2,06 % (125 miliónov)
  9. Nemčina 1,64 % (110 miliónov)
  10. Kórejčina 1,28 % (78 miliónov)
  11. Francúzština 1,27 % (77 miliónov)

Zdroj: CIA - The World Factbook -- World

Odhady podľa 'CIA World Factbook' (2009)[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa odhadov CIA World Factbook pre rok 2009 pre počty ľudí hovoriacich daným jazykom ako prvým platilo:

  1. Mandarínčina 12,44 % (840 miliónov)
  2. Španielčina 4,85 % (328 miliónov)
  3. Angličtina 4,83 % (326 miliónov)
  4. Arabčina 3,25 % (220 miliónov)
  5. Hindčina 2,68 % (181 miliónov)
  6. Bengálčina 2,66 % (180 miliónov)
  7. Portugalčina 2,62 % (177 miliónov)
  8. Ruština 2,12 % (143 miliónov)
  9. Japončina 1,80 % (122 miliónov)
  10. Nemčina 1,33 % (90 miliónov)
  11. Jávčina 1,25 % (84 miliónov)

Zdroj: CIA - The World Factbook -- World