Alex Borsteinová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Alex Borstein)
Alex Borsteinová
Celé menoAlexandrea Borstein
Narodenie 15. február 1971 (53 rokov)
Highland Park, Illinois, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1993 - súčasnosť
ManželJackson Douglas (1999 - r. 2017)
Deti2

Alex Borsteinová (* 15. február 1971, Highland Park, Illinois, USA) je americká herečka. Preslávila sa hlavne vďaka dabingu postavy Lois Griffin v animovanom seriáli Griffinovci, na ktorom spolupracuje už od roku 1999.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Jej otec pochádza z Atlanty v Georgii a jej babka prežila holokaust a vyrástla v Budapešti, v Maďarsku. Borsteinová má dvoch starších bratov a je židovka.

Vyštudovala Štátnu univerzitu v San Franciscu, kde študovala rétoriku.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Borsteinová trénovala improvizáciu v ACME Comedy Theatre, kde sa stretla so svojím spisovateľským partnerom a budúcim manželom Jacksonom Douglasom. Krátko potom, ako začali spolupracovať na animovanom seriáli Casper a Pinky a Brain.

V roku 1997 sa pripojila k natáčaniu MADtv. V roku 1999 sa stretla so Sethom MacFarlaneom, ktorý ju obsadil ako dabingovú herečku do animovaného seriálu Griffinovci, kde prepožičala svoj hlas, Lois Griffin.

V roku 2000 bola obsadená do role Sookie St. James v seriály Ženy z rodu Gilmorovcov. V úvodnej časti stvárnila Sookie, ale jej zmluva s MADtv jej zabránila pokračovať v úlohe, ktorú neskôr získala Melissa McCarthyová.

Účinkovala v niekoľkých komediálnych filmoch ako Killers (2010), Dinner for Schmucks (2010), Ted (2012), ParaNorman (2012), A Million Ways to Die in the West (2014) alebo The Angry Birds Movie (2016).

V roku 2017 začala hrať rolu Susie Myerson v historickom komediálnom seriáli The Marvelous Mrs. Maisel, za ktorú získala pozitívne ohlasy kritikov a získala dve ceny Primetime Emmy za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe v komediálnom seriáli.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Borsteinová sa zosobášila s Jacksonom Douglasom v roku 1999. Douglas podal žiadosť o rozvod v októbri 2014, oficiálne rozvedení sú od roku 2017. S Douglasom majú syna narodeného v septembri 2008 a dcéru narodenú v októbri 2012.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Alex Borstein na anglickej Wikipédii.