Asterix a Obelix kontra Cézar

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Asterix a Obelix kontra Cézar
Originálny názov Astérix et Obélix contre César
Žáner Komédia
Dĺžka 105 minút
Štát Francúzsko, Taliansko, Nemecko
Pôvodný jazyk Francúzsky
Rok 1999
Filmový štáb
Réžia Claude Zidi
Scenár René Goscinny, Gérard Lauzier
Produkcia Claude Berri
Hudba Jean-Jacques Goldman, Roland Romanelli
Kamera Tony Pierce-Roberts
Herecké obsadenie

Asterix a Obelix kontra Cézar (pôvodný názov Astérix et Obélix contre César) je francúzsko-taliansko-nemecký film vytvorený Claudeom Zidim a bol vydaný v roku 1999. Pokračovanie Asterix a Obelix: Misia Kleopatra bolo natočené v toku 2002.

Film kombinuje elementy zo zápletiek niekoľkých skorších projektov o Asterixovi. Je to najmä z Asterix z Galie (únos Panoramixa), Asterix a veštec, Asterix a Góti (stretnutie druidov), Astérix légionnaire (Obelixovo zamilovanie sa do Falbaly), Asterix gladiátorom (bojovanie postáv v cirkuse). Posledné dve boli predtým skombinované do animovaného filmu Asterix a prekvapenie pre Cézara. Vyskytovali sa aj vtipy a referencie z iných projektov, vrátane krátkej scénky medzi Cézarom a Brutusom vybrané z šiesteho komixu Asterix a Kleopatra.

Zhrnutie[upraviť | upraviť zdroj]

Julius Caesar (Gottfried John) oslavuje svoje víťazstvo nad celou Gáliou, ale Lucius Detritus (Roberto Benigni) mu nepovedal, že ešte je jedna osada, ktorá bez problémov vzdoruje Rimanom. Detritus cestuje do malej pevnosti pri spomínanej osade, kde Caius Bonus (Jean-Pierre Castaldi), vedúci centurion pevnosti, Detritovi vysvetlí, že Galovia majú čarovný nápoj, ktorý im varí ich druid, aby boli neporaziteľní. Detritus sa rozhodne získať nápoj len pre seba a dopočuje sa, že inteligentný Asterix (Christian Clavier) a jeho permanentne neporaziteľný Obelix (Gérard Depardieu) sú hlavní bojovníci osady. Pokúsi sa ich eliminovať, avšak jeho prvý pokus zlyhá.

Falošný veštec Prolix (Daniel Prévost) prichádza do osady a predpovedá príchod Rimanov spolu s pokladom. Navzdory Asterixovej snahe presvedčiť osadu, že veštec je falošný, sa osada poddá a keď do osady príde rímsky vyberač daní spolu s truhlou plnou zlata, osada odoženie Rimanov a zlato si ponechá. Prolix neskôr zhypnotizuje Asterixa, aby vytvoril rozruch, pokiaľ on ukradne zlato. Keď sa Cézar dopočuje o tom, že ukradli jeho zlato, prichádza za Caiusom Bonusom osobne, a nariadi mu útok na osadu. Cézar je svedkom porážky jeho armády a je zosmiešnený Obelixom. Cézar káže Detritovi podrobiť si osadu, inak ho dá zožrať levom.

Detritus a pár jeho mužov sa zamaskujú za druidov a unesú Panoramixa (Claude Piéplu) počas každoročného stretnutia druidov. Asterix zamaskuje Obelixa za legionára a potom vstúpia do pevnosti zachrániť Panoramixa, ale sú oddelení a Obelix naďalej zostáva v maskovaní. Asterixa odvedú do jaskyne za Panoramixom. Napriek mučeniu obaja odolávajú Detritovej požiadavke, aby mu uvarili čarovný nápoj, až pokiaľ Detritus začne mučiť Obelixovho psa Idefixa. Detritus použije nápoj na zajatie Cézara, ktorému dá na hlavu kovovú masku, aby ho nikto nespoznal a zaujme jeho pozíciu spolu s Obelixom po jeho boku ako jeho osobný bodyguard. Napokon Obelix pomôže Asterixovi, Panoramixovi a Idefixovi utiecť a berú so sebou aj zajatca v kovovej maske.

Cézar uzavrie s Galmi dohodu, aby mu pomohli poraziť Detrita, ktorý plne útočí na osadu s legionármi a s čarovným nápojom, ktorý si však necháva stále pri sebe. Na jeho porazenie musí Panoramix uvariť špeciálnu verziu čarovného nápoja pridaním vzácnej ingrediencie, s pomocou ktorej dokáže nápoj vytvoriť tucty duplík Asterixa a Obelixa. Cézar je späť pri moci a dáva osade jej slobodu.

Ceny[upraviť | upraviť zdroj]

  • Golden Screen (1999)
  • Bavarian Film Award (2000)
  • Bogey Award – striebro (1999)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]