Bauxit

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bauxit
Bauxit
Zloženie
Hlavné minerályböhmit, diaspor, gibbsit, goethit, hematit, kaolinit
Akcesórieanatas
Vlastnosti
Textúraoolitická
Farbaoranžová, žltá, červená

Bauxit je usadená hornina, pozostávajúca zo zmesi minerálov hliníka (böhmit, diaspor, gibbsit), železa (goethit, hematit) a ílových minerálov (kaolinit). Je to hlavná ruda hliníka. Názov bauxit je odvodený od lokality Les Baux pri Avignone vo Francúzsku. Termín bol zavedený v roku 1861 H. Devilleom[1]. Bauxit obsahuje okolo 50 % Al2O3[1].

Vznik[upraviť | upraviť zdroj]

Bauxit vzniká pri lateritickom zvetrávaní hornín s vysokým obsahom hliníka (ako je syenit, bazalt, či niektoré premenené horniny[2]), väčšinou v tropických podmienkach, kde silné zrážky vylúhujú z hornín kremičitany a zanechávajú tam minerály hliníka/železa. V súčasnosti vznikajúce, ako aj terciérne bauxity väčšinou obsahujú gibbsit, zatiaľ čo staršie mezozoické/paleozoické böhmit a diaspor[1].

Hliník z hlinitokremičitanov sa vo vodnom roztoku nachádza vo forme [Al(OH)4], prípadne [Al(OH)4(H2O)2] (tetrahydroxohlinitanový anión, diakva-tetrahydroxohlinitanový anión). Tento je v prostredí s obsahom oxidu uhličitého (ktorý je rozpustený v dažďovej vode) nestály a reaguje za vzniku nerozpustného hydroxidu hlinitého.

2[Al(OH)4] + CO2 ↔ 2Al(OH)3 + CO3−2 + H2O

Obdobne sa vo vodnom roztoku správajú aj železité katióny.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Obliaky bauxitu z Mojtína

Veľké ložiská bauxitu má Austrália, Brazília, Čína, India, Jamajka. V Česku sa vyskytuje v okolí Rychnova nad Kněžnou[1]. Na Slovensku sa vyskytuje v malých, ekonomicky nevýznamných ložiskách pri Mojtíne, kde je zachovaný v kriedovo-paleogénnych krasových výplniach.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d http://www.geologie.estranky.cz prístup: 26.8.2008
  2. http://www.geology.cz prístup: 26.8.2008

Ďalšie zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému bauxity.