Blizzard Entertainment

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Socha Thralla na výstave Blizzard Entertainmentu v Pekingu, 2006

Blizzard Entertainment (v angličtine snehová búrka) je americký producent a distribútor počítačových hier. Od vydania Warcraft: Orcs & Humans v roku 1994 je jedným z najúspešnejších herných vývojárov na svete. Centrála sídli v meste Irvine v štáte Kalifornia, USA. Spoločnosť je známa tým, že svoje hry vydáva v dlhých časových intervaloch, často i roky po ich ohlásení, s cieľom zabezpečiť ich čo možno najlepšiu kvalitu. Aj vďaka tomu má Blizzard reputáciu ako firma produkujúca hry, ktoré sa stávajú klasikami svojho žánru a hrávajú sa ešte roky po vydaní. Prakticky všetky hry od čias Warcraftu I. sa stali bestsellermi. Najväčší predajný úspech dosiahol Starcraft, ktorého sa spolu s datadiskom predalo asi 11 miliónov kópií. Mnohé z najznámejších postáv zo strategických hier vytvoril práve Blizzard, napríklad Jim Raynor a Sarah Kerrigan zo sveta Starcraft alebo Arthas a Illidan zo sveta Warcraftu.

Zoznam hier[upraviť | upraviť zdroj]

Nevydané tituly[upraviť | upraviť zdroj]

  • Warcraft Adventures: Lord of the Clans - zastavené 22.5.1998
  • Shattered Nations
  • Starcraft: Ghost, odložený na neurčito, mal byť akčnou hrou z prostredia Starcraftu, kde sa hráč prevtelí do úlohy Terranskej elitnej bojovej jednotky.

Ohlásená je aj výroba filmu z prostredia Warcraftu s plánovaným rozpočtom 100 miliónov amerických dolárov. Plánuje sa aj film zo sveta Diablo.

Bývalí zamestnanci[upraviť | upraviť zdroj]

Počas existencie Blizzardu pri rôznych príležitostiach odišlo viacero zamestnancov, aby založili vlastné vývojárske spoločnosti.

  • Flagship Studios pracujú na Hellgate: London a Mythos.
  • ArenaNet, tvorcovia sveta Guild Wars.
  • Ready At Dawn Studios tvorcovia hry Daxter, momentálne pracujú na God of War: Chains of Olympus.
  • Red 5 Studios, pracujú na dosiaľ neohlásenom next-gen multiplayer titule.
  • Castaway Entertainment, pracujú na dosiaľ neohlásenom next-gen titule.
  • UI Pacific Games, vyvíjajú PC a Xbox 360 multiplayer hru.
  • Nethera Studios, pracujú na neznámom next-gen titule.

Battle.net[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Battle.net

Battle.net je online herná služba použiteľná pre hry zo svetov Diablo, Starcraft a Warcraft. Do prevádzky bola uvedená roku 1997 spolu s vydaním Diabla. Slúži na hranie cez internet, vrátane kooperatívneho a PvP štýlu, spolu s dohadzovacím systémom, umožňujúcim súperiť s hráčmi s porovnateľnými schopnosťami. Podporuje tiež klany, turnaje a komunikáciu medzi užívateľmi, aj keď hrajú rôzne hry. Je zadarmo a vyžaduje len pripojenie na internet a registráciu. Je nutné vlastniť originálnu kópiu hry, nakoľko servery obsahujú systém, ktorý overuje CD-kľúče zadané pri inštalácii a porovnáva ich s internou databázou.

Aprílové žarty[upraviť | upraviť zdroj]

Každý rok na prvého apríla, Blizzard zverejňuje rozličné humorné správy.

Žarty z roku 2007 sú stále dostupné na stránke hry World of Warcraft. Obsahujú postupy na získanie predmetu zvaného "Tinfoil Hat" [1], popis dungeonu The Black Temple a ohlásenie novej RTS hry "Warcraft: Heroes of Azeroth". Tinfoil Hat je predmet slúžiaci k utajeniu štatistík, predmetov a vôbec celej postavy pred inými hráčmi (čo je inak bežne dostupná informácia). Informácia o nej obsahuje narážky na paranoju a seriál Akty X. Popis prístupu k dungeonu Black Temple je absurdne dlhý a obsahuje nereálne požiadavky, napríklad zabitie pätnástich najhorších "bossov" z najťažších úrovní rôznych iných dungeonov počas desiatich minút. "Nová" RTS hra je v skutočnosti Warcraft 3 s upravenými textami. Štyri balenia hry sú zjavne prevzaté a upravené balenia pôvodného Warcraftu 3.

Roku 2006 bol jeden z vtipov zameraný na vtedy dosiaľ nevydaný datadisk The Burning Crusade. Blizzard dovtedy neodhalil novú rasu patriacu k Aliancii a 31. marca, deň predtým, zverejnili správu, že novou rasou budú elfskí Wispovia (vo Warcrafte 3 je Wisp zberač surovín rasy Noční Elfovia). Zdôvodnené to bolo tým, že v niektorých časových pásmach už v tom čase bolo prvého apríla. Wispovia mali mať rasovú schopnosť "Detonate" ("Vybuchni"), ktorá by im umožnila úplne explodovať a zničiť tak všetkých nepriateľov v dosahu, vyžadovala by si však vytvorenie novej postavy - pôvodnú hráč nechal vybuchnúť (vo Warcrafte 3 má Wisp obrannú schopnosť detonovať a tým zrušiť magické efekty vo svojom okolí). [2] Archivované 2007-06-10 na Wayback Machine Skutočná aliančná rasa bola neskôr ohlásená 10. mája na a boli ňou Draenei.

Ďalšie správy v tom čase odhaľujú plány Blizzardu vybudovať sieť reštaurácií rýchleho občerstvenia - BurgerCraft. Mala servírovať jedlá a nápoje nazvané podľa rôznych mien a názvov vyskytujúcich sa v hrách od Blizzardu. [3] Archivované 2007-06-07 na Wayback Machine Táto správa bola zverejnená na hlavnej stránke spoločnosti po falošnej sťažnosti na zákaznícky servis Blizzardu. [4]

Blizzard tiež zverejnil absurdne dlhý zoznam úprav, ktoré by úplne zruinovali systém hry. [5] Tieto falošné poznámky k zmene verzie obsahovali viacero vzájomne si protirečiacich vyjadrení, napríklad "použitie priateľských emócií teraz výrazne zvyšuje šancu, že Pekelník a Stráž Záhuby ostanú lojálne voči Warlockovi" pričom v nasledujúcom riadku je veta "priateľské emócie už nie sú dostupné pre Warlocka". Ďalšie aprílové žarty :

  • Pridali sme ďalšiu trávu na územie nepriateľskej frakcie. Táto tráva je výnimočne zelená. (odkaz na príslovie "Tráva je vždy zelenšia na druhej strane plota.")
  • Pre veľmi nepríjemný a nemotorný vzhľad Taurenov v Undercity, strážcovia teraz už nepovolia ich vstup a majú povolené ich zabiť. Taureni, boli ste varovaní. (Taureni patria spolu s Nemŕtvymi k Horde a na území Hordy majú voľný pohyb)
  • Aby sme minimalizovali možnosť zneužitia, už nemôžete vidieť mená hráčov nepriateľskej strany.
  • Nová séria úloh pre hráčov od úrovne 35 teraz umožňuje naučiť sa odhaľovať skrytý pohyb. Myslíme si, že hráči už dosť dlho žili v strachu z Rogueov. (profesia Rogue umožňuje utajiť svoje pohyby pred ostatnými hráčmi a NPC)
  • Noční Elfovia odteraz strácajú malé percento zo skúseností, ak povyskočia.
  • Hunteri sú odteraz postihnuteľní vlastnými pascami. To by malo pridať na pocite nebezpečia, a zvýšiť nároky na opatrnosť a stratégiu.

Ďalším žartom je nová rasa, ohlásená v update pre Warcraft III, Pandareni. [6] Rasa Pandarenských Pivovarníkov sa neskôr skutočne objavila v hre ako najímateľný neutrálny hrdina v datadisku Frozen Throne, pravdepodobne pre pozitívne prijatie komunitou.

V čase vývoja World of Warcraft, Blizzard ohlásil novú hrateľnú rasu - Dvojhlaví Ogrovia. Táto rasa by si vyžadovala špecifický druh spolupráce medzi hráčmi, nakoľko jeden hráč mohol ovládať len jednu hlavu.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

  • Veta "There is no cow level" ("Nie je tam žiadna kravia úroveň") pochádza od vývojárov spoločnosti, ktorí sa snažili popierať fámy šíriace sa na Battle.nete o tajnej úrovni, ktorá sa mala nachádzať v Diable 1. Táto veta bola neskôr pridaná do Starcraftu ako podvodný kód, ktorý spôsobí okamžitú výhru. Bol to spôsob vyjadrenia skutočnosti, že tajná úroveň nikdy neexistovala. V Diable 2 už tajná kravská úroveň skutočne existuje. [7] "There is no cow level" je teraz jeden z Tipov Dňa na nahrávacej obrazovke World of Warcraft.
  • Vo všetkých RTS hrách sérií StarCraft a Warcraft opakované klikanie na herné postavičky vyvoláva rôzne vtipné hlášky. K najznámejším patria "Stop poking me!" ("Neštuchaj ma!") (orkský Grunt, Warcraft 2) a "Are you still touching me?" ("Ešte stále sa ma dotýkaš?") (ľudský Peasant, Warcraft 2) To sa stalo tradíciou Blizzardu v strategických hrách a pokračuje hláškami vo Warcrafte 3, kde znejú podobné vety: "Why are you poking me again?" ("Prečo do mňa zasa štucháš?"), "Poke poke poke, is that all you do?" ("Štuchanie, štuchanie, stuchanie, to je všetko čo vieš?"). Ďalšie úryvky pochádzajú z rôznych komiksov a filmov, ako "Help! Help! I'm being repressed!" (!Pomoc, pomoc, utláčajú ma!") z komediálneho seriálu Monty Python and the Holy Grail, alebo "Spider sense... tingling" ("pavúčie zmysly... štípu") zo Spider-Mana. V iných prípadoch odkazujú na iné hry od Blizzardu, ako napríklad Akolyta nemŕtvych vo Warcrafte 3 hovorí "My life for Aiur- er, I mean, Ner'zhul" ("Môj život za Aiur, ech, myslím, Ner'zhul") , čo je zjavná narážka na StarCraft. Protosský hrdina Artanis upozorňuje "This is not Warcraft in space! It's much more sophisticated!" ("Toto nie je Warcraft vo vesmíre! Je oveľa rafinovanejší!") Vo World of Warcraft opakované klikanie na priateľské NPC vyvoláva rôzne nahnevané zvuky.
  • V sériách Warcraft a StarCraft, opakované klikanie na prírodné bytosti (ovce, jelene, ap.) vyvoláva výbuch.
  • "Operation cwal", podvodný kód do Starcraftu, bol zahrnutý po sformovaní skupiny Operation CWAL (Can't Wait Any Longer - "Už nemôžeme viac čakať"), ktorá netrpezlivo očakávala vydanie StarCraftu. Blizzard, všimnúc si túto skupinu, použil jej názov na pomenovanie podvodného kódu, ktorý dramaticky urýchľuje produkciu jednotiek a výstavbu budov. Skupina prevažne písala fanúšikovskú fikciu o špeciálnej jednotke, ktorá vtrhla do centrály Blizzardu s cieľom hru uvoľniť zo zajatia.
  • World of Warcraft obsahuje odkazy na arkádu The Lost Vikings, v ktorej bolo možné nájsť "Olaf's All Purpose Shield" ("Olafov viacúčelový štít"). Olaf Udatný je jeden z troch Vikingov v Lost Vikings, kde bolo možné sa s použitím tohto štítu kĺzať do oblastí, kde nebolo možné normálne doskočiť. Vo World of Warcrafte "Olaf's All Purpose Shield" je použiteľný na spomalenie pádu, čo umožňuje postavám preskúmať oblasti inak nedostupné z dôvodu smrti po páde. Dva predmety, "The Shaft of Tsol" a "The Amulet of Gni'kiv", ak sa prečítajú spätne, tvoria názov Lost Vikings. Oba predmety sa dajú nájsť v Uldamane, spolu s blízko stojacimi trpaslíkmi, pripomínajúcich tých z Lost Vikings.
  • Ak sa pri hraní Beyond the Dark Portal expanzie pre Warcraft 2 použije podvodný kód "disco", prehrá sa skrytá audiostopa "Medieval Man". Jej meno - refrén "I am a medieval man" ("som stredoveký muž")- je pravdepodobne odkazom na audiostopu "Mechanical Man" zo soundtracku k Command & Conquer: Tiberian Dawn, ktorej dominuje fráza "I am a mechanical man" ("som mechanický muž"). "Medieval Man" je tiež podvodný kód pre StarCraft, ktorý sprístupní všetky dostupné vylepšenia zadarmo. Podobne, v Starcraft: Brood War, pri hre za rasu Zerg, použite podvodného kódu "radio free zerg" odkryje tajnú audiostopu. Takisto vo Warcrafte 3 Frozen Throne, audiostopa je sa sprístupní po napísaní "Tenthleveltaurencheiftain."
  • Predmet zvaný "Wirt's Other Leg" ("Wirtova druhá noha") sa dá nájsť na konci kampane krvavých elfov vo Warcrafte 3 Frozen Throne, tak ako aj "Wirt's Third Leg" ("Wirtova tretia noha") sa dá nájsť ako vzácna,k hráčovi viazaná zbraň typu žezlo v World of Warcraft. Obe sa dajú nájsť aj vo World Editore pre Warcraft 3.
  • V prvej misii hry Starcraft II: Wings of Liberty sa nachádza žartík o spoločnosti Apple. Na billboarde je iCruiser s vetou "Is it really operational?" Reaguje to na známu vetu "BattleCruiser operational", ktorá zaznieva pri skončení tréningu tejto jednotky v starporte.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]