CHIPSat

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
CHIPSat (Cosmic Hot Interstellar Plasma Spectrometer satellite)
vedecká družica
CHIPSat
PrevádzkovateľGoddardovo centrum pre vesmírne lety, University of California
Hlavní dodávateliaSpaceDev
Iné názvyUNEX-1
CHIPS
Explorer 82
DružicaZeme
Dátum štartu13. január 2003
Nosná raketaDelta-7320-10C
KozmodrómVandenberg AFB
Trvanie misie5 rokov a 89 dní
COSPAR ID2003-017A
Webová stránkachips.ssl.berkeley.edu
Hmotnosť60 kg
Elementy dráhy
Epocha08-01-01.15
Inklinácia94,01°
Apoapsida583 km
Periapsida569 km
Doba obehu96,19 min

CHIPSat bola vedecká družica, ktorej hlavnou úlohou bolo štúdium horúcich plynov v medzihviezdnom priestore. Bola zatiaľ poslednou družicou programu UNEX (University-Class Explorers), čo je podprogram programu Explorer zameraný na spoluprácu univerzít a NASA.

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Príprava CHIPSatu v čistej miestnosti

Družica bola trojosovo stabilizovaná, nepravidelného tvaru s približnými rozmermi 1×1×0,5 m a bola vybavená panelmi fotovoltaických článkov, dodávajúcich 42 wattov elektrickej energie. Jej jediným prístrojom bol celooblohový spektrometer Chips (Cosmic Hot Interstellar Plasma Spectrometer) so spektrálnym rozsahom 9 až 26 nm a rozlíšením 0,5 eV.

Hlavnou úlohou družice bolo štúdium správania horúceho plynu v okolí slnečnej sústavy do vzdialenosti 300 svetelných rokov (100 pc). Komunikácia palubného riadiaceho počítača s vedeckým vybavením družice a s pozemnými stanicami prebiehala pomocou internetového protokolu TCP/IP. Pre záznam dát bola k dispozícii palubná pamäť s kapacitou 160 Mbyte. Stabilizáciu s presnosťou ± 2° zabezpečoval systém 4 silových zotrvačníkov a 3 magnetické cievky, pričom orientáciu zisťoval slnečný snímač, magnetometer a 4 meracie gyroskopy.

Riadiace stredisko sa nachádzalo v areáli firmy SpaceDev v Kalifornii, vedecké prístroje boli riadené zo strediska v Kalifornská univerzita v Berkeley, kde bola tiež hlavná pozemná monitorovacia stanica. Ďalšie sledovacie stanice sa nachádzali v areáli NASA Wallops Flight Facility na Wallops Island a University of South Australia v Adelaide.

Družicu postavila firma SpaceDev. Prevádzkovateľom bolo Goddardovo centrum pre vesmírne lety. Operatívnym prevádzkovateľom bola University of California, ktorá vyvinula tiež experimentálne vybavenie družice.

Misia[upraviť | upraviť zdroj]

Štart sa uskutočnil 13. januára 2003 na rampe SLC-2W na základni Vandenberg. CHIPsat bol vynesený spoločne s družicou ICES pomocou rakety Delta II. Pôvodná životnosť mala byť jeden rok, družica však vydržala niekoľkonásobne dlhšie a vypnutá bol až 11. apríla 2008. Družica stále obieha po geocentrickej obežnej dráhe so sklonom 94,01 ° a s apogeom 583 km.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému CHIPSat

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]