Chránená krajinná oblasť Blaník

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z CHKO Blaník)
Chránená krajinná oblasť
Blaník

Pohľad na Veľký Blaník
KrajinaČesko Česko
RegiónStredočeský kraj
Rozloha40,31 km²
Dát.založenia29. december 1981
SprávaSpráva CHKO Blaník
Louňovice pod Blaníkem
WebOficiálna stránka
V. Kategória chránených území IUCN

Chránená krajinná oblasť Blaník (CHKO Blaník) bola vyhlásená 29. decembra 1981. Je to najmenšia CHKO v Česku. Jej rozloha je 40,31 km2. Najvyšším bodom oblasti je vrchol Veľkého Blaníka (638 m n. m.), naopak najnižší bod je tok rieky Blanice v Ostrove (366 m n. m.). CHKO Blaník sa nachádza v Stredočeskom kraji, južne od mesta Vlašim. Najväčšou obcou sú Louňovice pod Blaníkem, kde tiež sídli správa CHKO.

Dôvodom jej zriadenia bolo zachovanie prírodného a kultúrneho dedičstva krajiny.

Geomorfológia[upraviť | upraviť zdroj]

Celej CHKO dominujú vrcholy Veľkého Blaníka (638 m n. m.) a Malého Blaníka (580 m n. m.). Ďalšími významnými vrcholmi sú Křížovská hůra (580 m n. m.) a Býkovická hůrka (562 m n. m.).

Maloplošné chránené územia[upraviť | upraviť zdroj]

NPR Ve Studeném
NPR Voděradské bučiny

V správe CHKO Blaník sú i chránené územia, ktoré ležia mimo CHKO:

Lesy[upraviť | upraviť zdroj]

Rybárik riečny

Lesy pokrývajú asi 31% územia CHKO Blaník. Najvýznamnejšou drevinou je smrek, ktorý tvorí asi 57% lesa. Potom nasleduje borovica, ktorá tvorí asi 20%. Ďalej nasleduje buk (7%) a smrekovec (6,5%). Zvyšok tvoria napríklad breza (2,7%), dub (2%), hrab (1%) a jedľa (0,8%)

Živočíšstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Z cicavcov, ktorých v CHKO žije asi štyridsať druhov, sú vzácne netopier čierny a netopier veľký. Z vtákov napríklad prepelica poľná, rybárik riečny či kaňa močiarna. Z plazov sa tu vyskytuje napríklad vretenica severná a z obojživelníkov mlok bodkovaný, kunka červenobruchá, rosnička zelená, hrabavka škvrnitá, či skokan ostropyský. Z chrobákov napríklad pásavka alebo bystruška. Vyskytujú sa tu vážky a tiež asi 200 druhov pavúkov. Z vodných mäkkýšov stoja za zmienku napríklad korýtka, kružníci, ktorí sú v červenej knihe ohrozených druhov, a hrachovka (Pisidium supinum).

Rastlinstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Ľalia zlatohlavá

CHKO Blaník je bohatá na rastliny z vodného a močiarneho prostredia, ale tiež lúčneho. Vyskytujú sa tu napríklad ostrice, či hviezdica močiarna alebo tiež vstavačovec májový, ďalej napríklad ľalia zlatohlavá.

Geológia[upraviť | upraviť zdroj]

Na vrcholkoch sa vyskytujú prevažne ortoruly, ale na väčšine územia sa vyskytujú pararuly. Ďalej sa tu vyskytuje napríklad aplit.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Chráněná krajinná oblast Blaník na českej Wikipédii.

Súradnice: 49°38′20″S 14°51′43″V / 49,639°S 14,862°V / 49.639; 14.862