Derňa

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Derňa
potok
Zdrojnica Križovany nad Dudváhom, Trnavská pahorkatina
Ústie Kráľov Brod, Podunajská rovina
Dĺžka 36,2 km
Povodie Malý Dunaj
Rád toku VI.
Hydrologické poradie 4-21-17-016
Číslo recipienta 4-21-17-358
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Súradnice: 48° 17′ 26″ s.š., 17° 41′ 27.6″ v.d. Derňa je nížinný vodný tok na Podunajskej nížine. Smer jeho toku je zo severu na juh, tečie poľnohospodársky intenzívne využívanou krajinou cez celý okres Galanta, pričom vytvára početné meandre. Je to ľavostranný prítok Salibského Dudváhu, meria 36,2 km a je tokom VI. rádu.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Potok vzniká v Podunajskej pahorkatine východne od obce Križovany nad Dudváhom, odkiaľ tečie výrazne meandrujúc na juh po ľavej nive Dolného Dudváhu. Okrem spomenutých Križovian tečie aj územím susednej obce Vlčkovce, za ktorou vstupuje do geomorfologického celku Podunajská rovina, tiež do okresu Galanta a zároveň na územie mesta Sereď. Tu medzi osadami Malý háj a Nový Majer do Derne ústi sprava Derňovážsky kanál, pričom sa koryto potoka výraznejšie rozširuje. Derňa ďalej tečie okrajom obce Veľká Mača, cez obec Gáň i galantskú mestskú časť Nebojsa. Za mestskou časťou sa stáča prechodne smerom na juhovýchod a tečie v blízkosti Galanty. Západne od obce Kajal sa oblúkom stáča a východným smerom obteká obec na ľavom brehu, pričom do Derne tu ústi Gorazdovský kanál zľava. Potom sa potok znovu stáča na juh, preteká okrajom obce Topoľnica na ľavom brehu, opäť zľava priberá Diakovský kanál a tečie v blízkosti obce Dolné Saliby. Napokon vteká na územie okresu Šaľa a juhozápadne od obce Tešedíkovo sa vlieva do Salibského Dudváhu.

Charakteristika toku[upraviť | upraviť zdroj]

Potok cyklicky vysychá začiatkom jari a v letnom období. Flóru samotného potoka tvoria vodné, močiarne a vlhkomilné rastliny napr.: vodný hyacint, okrasa močiarna, kosatec, ostrica, trstina, pálka, vrbica vŕbolistá a mnoho iných. Miestami sa v povodí potoka vyskytujú lesné plochy, ktoré tvoria porasty kríkov (baza čierna, vŕba, ruža šípová) a stromov (agát, topoľ, jaseň) a ďalšie. Potok a jeho flóra poskytujú dobré životné podmienky pre rôzne živočíchy počnúc hmyzom, rybami až po vodnú a lesnú zver.

V jarnom období potok zaplavujú neresiace sa ryby – karas, plotica, pleskáč ako aj šťuka severná. Každoročne na potoku hniezdi lyska čierna, kačica divá, rybárik riečny. V lese pri mestskej časti Galanty – Nebojsa bol pozorovaný aj bučiak nočný. V povodí potoka žije veľký počet ondatry pižmovej. V priľahlých lesoch potoka hniezdia rôzne spevavce (stehlík, sýkorka, mlynárka dlhochvostá), hrdlička, holub hrivnák, dravé vtáky (napr.: jastrab krahulec, myšiaky) a sovy.