Fundyjský záliv

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Fundy Bay)

Súradnice: 45° 00′ s.š., 65° 45′ z.d.

Zátoka Fundy Bay na východnom pobreží Severnej Ameriky.

Fundyjský záliv (-normovaný názov; zriedkavo: Fundská zátoka, Fundyjská zátoka, Fundský záliv; angl. Bay of Fundy, franc. Baie de Fundy) je zátoka na Atlantickom pobreží Severnej Ameriky, severovýchodne od zátoky Maine medzi kanadskými provinciami New Brunswick a Nová Škótsko. Nepatrná časť tiež leží na území amerického štátu Maine.

Francúzsky cestovateľ a geograf Samuel de Champlain pomenoval zátoku počas expedície Pierra Dugua v roku 1604 Baie Française (Francúzska zátoka).

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Medzinárodná hydrografická organizácia označila za juhozápadný okraj zátoky Fundy ako líniu severozápadného smeru medzi Cape St. Mary (44° 05' N) v Novom Škótsku cez Machias Seal Island (67° 06 'W) a na západe končiacou pri Little River Head (44° 39' N) v americkom štáte Maine.[1] Samotná zátoka má v svojej východnej a severovýchodnej časti dve menšie zátoky, východná sa nazýva Minas Basin a severovýchodná Chignecto Bay.

Prírodné pomery[upraviť | upraviť zdroj]

Fundyjský záliv je dlhý 151 km. Je známy predovšetkým pre svoje veľké prílivy, ktoré sú považované za najvyššie na svete.[2] Výška prílivu sa pohybuje od 16,8 m v Ungava Bay a 17 m pri Burntcoat Head. Najvyšší príliv v zátoke bol zaznamenaný v panve Minas v noci z 4. na 5. októbra 1869 počas tropického cyklónu, kedy voda dosahovala 21,6 m.

Geológia[upraviť | upraviť zdroj]

Pieskovce wolfvilleského súvrstvia pri Lower Cape.

Geologicky je zátoka tvorená hlavne sedimentami a vulkanitmi newarkskej superskupiny, ktorá tu je v rámci Severnej Ameriky najlepšie odkrytá a tvorí tu i plošne najrozsiahlejšie výskyty. V tejto oblasti ju tvorí 5 súvrství: najstaršie triasové wolfvilleské a blomidonské tvorené prevažne červenými kontinentálnymi a jazernými klastikami (pieskovce, prachvoce a ílovce), spodnojurskými tholeitovými bazaltmi (bazalty North Mountain), vápencami a pieskovcami (súvrstvie Scots Bay) a ďalšími červenými klastikami súvrstvia McCoy Brook.[3]

Živočíšstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Časť zátoky Fundy, Shepody Bay a panvy Minas je súčasťou kanadskej chránenej vtáčej hemisférickej rezervácie.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Limits of Oceans and Seas, 3rd edition [online]. International Hydrographic Organization, 1953, [cit. 2010-08-22]. Dostupné online. Archivované 2011-10-08 z originálu. (po anglicky)
  2. ČEMAN, Róbert. Neživá príroda. 1. vyd. Bratislava : MAPA Slovakia Bratislava, 1999. ISBN 80-967723-9-2.
  3. Olsen, P.E., Schliesche, R.W., Gore, P.J.W., 1989, Tectonic, Depositional, and Paleoecological History of Early Mesozoic Rift Basins, Eastern North America Field Trip Guidebook T351. International Geological Congres Field Trip T351. American Geophysical Union, Washington, 174 s.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]