Galaxy Evolution Explorer

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z GALEX)
GALEX (Galaxy Evolution Explorer)
kozmický ďalekohľad
Galaxy Evolution Explorer
PrevádzkovateľNASA / JPL / Caltech
Hlavní dodávateliaOrbital Sciences Corporation
Iné názvySMEX-8
Explorer 83
DružicaZeme
Dátum štartu28. apríl 2003
Nosná raketaL-1011 Stargazer/Pegasus XL
KozmodrómCape Canaveral
Trvanie misie20 rokov a 363 dní
COSPAR ID2003-017A
Webová stránkawww.galex.caltech.edu
Hmotnosť277 kg
Elementy dráhy
Epocha09-01-01.57
Typ dráhyLEO
Inklinácia29°
Apoapsida697 km
Periapsida691 km
Doba obehu98,65 min
Teleskop
TypRichey-Chrétien
Priemer0,5 m
Vlnová dĺžka135 - 280 nm (UV)
Ohnisková vzdialenosť3 m

Galaxy Evolution Explorer, skrátene GALEX, je ultrafialový vesmírny teleskop prevádzkovaný americkou agentúrou NASA, ktorého cieľom je štúdium pôvodu a vývoja galaxií. Na obežnú dráhu bol vynesený 28. apríla 2003 pomocou nosnej rakety Pegasus XL.

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

GALEX pripojený k rakiet Pegasus

Galex je trojosovo stabilizovaná družica s celkovou výškou 2,5 m a je tvorená prístrojovým úsekom tvaru nízkeho šesťbokého hranola s priemerom približne 1 m, ku ktorému je pripojený valcový tubus ďalekohľadu. K tubusu sú pripojené dve dvojdielna krídla fotovoltaických batérií s celkovou plochou 3,0 m2, dobíjajúcich NiH2 akumulátorovú batériu s kapacitou 16 Ah.

Jediným vedeckým prístrojom je zrkadlový ďalekohľad Cassegrainovho typu v modifikovanom Ritchey-Chretienovom usporiadaní (priemer primárneho zrkadla 0,5 m, ohnisková vzdialenosť 3 m, odrazová plocha tavený kremeň s napareným Al pokrytým CaF2), vybavený dvoma detektormi:

  • Detektor vzdialeného ultrafialového žiarenia - spektrálny obor 135 až 180 nm, spektrálne rozlíšenie 200, okienko detektora MgF2, anóda detektora CsI, uhlové rozlíšenie 3,3".
  • Detektor blízkeho ultrafialového žiarenia - spektrálny obor 180 až 300 nm, spektrálne rozlíšenie 100, okienko detektora SiO2, anóda detektora CsTe, uhlové rozlíšenie 5".

Misia[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavnou úlohou družice je prehliadka oblohy pre štúdium vývoja galaxií do vzdialenosti zodpovedajúcej červeného posunu Z=2 a mapovanie ultrafialového žiarenia pozadia. Riadiaci počítač Rad 6000 je vybavený vnútornou pamäťou RAM s kapacitou 128 MByte. Vedecké dáta sú zaznamenávané do polovodičovej pamäte s kapacitou 24 Gbit. Telemetrický vysielač (rýchlosť prenosu 2 Mbit/s, výkon 5 W) a povelový prijímač (rýchlosť prenosu 2 kbit/s) pracujú v pásme S. Vedecké dáta sú vysielané zo záznamu v pásme X (rýchlosť prenosu 24 Mbit/s, výkon 6 W). Na zisťovanie orientácie v priestore slúžia 2 laserové gyroskopy, slnečné a hviezdne snímače. Ako výkonné prvky systému stabilizácie a orientácie slúžia 4 silové zotrvačníky a magnetické tyče.

Hlavné riadiace stredisko MOC (Mision Operations Center) sa nachádza v areáli firmy Orbital Sciences Corporation v Dulles vo Virgínii. Pozemné stanice sa nachádzajú v Perthe v Austrália a na Havajských ostrovoch. Družicu postavila firma Orbital Sciences Corporation a vedecké vybavenie pripravila California Institute of Technology (Caltech) v Pasadene v Kalifornii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]