Irisbus Citybus 18M

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Irisbus Citybus 18M

Pražský autobus Irisbus Citybus 18M
TypCitybus 18M
VýrobcaIrisbus
Vyrábaný v rokoch90. roky – 2005
Technické údaje
Dĺžka17800 mm
Šírka2500 mm
Výška3185 mm
Pohotovostná hmotnosť17300 kg
Obsaditeľnosť
(sedenie / státie / vozičkár)
40/116/-
Pohonné jednotky
Motory
Iveco Cursor F2 BVýkon: 213 kW
Prevodovky
Voith D 851.3
Druhautomatická
Počet prevodových stupňov3
Voith D 854.3
Druhautomatická
Počet prevodových stupňov4

Irisbus Citybus 18M (skôr Karosa Citybus 18M, pôvodne Renault Agora) je model mestského kĺbového nízkopodlažného autobusu, ktorý vyrábala spoločnosť Karosa Vysoké Mýto spoločne s francúzskym podnikom Renault v rámci koncernu Irisbus. Táto verzia, odvodená zo štandardného autobusu Irisbus Citybus 12M, bola v Česku vyrábaná v rokoch 20012005, produkcia týchto autobusov vo Francúzsku bola začatá už v 90. rokoch 20. storočia.

Konštrukcia[upraviť | upraviť zdroj]

Renault Agora (Citybus) vo francúzskom Remeši

Kĺbová verzia Citybusu, Citybus 18M (číslo znamená približnú dĺžku v metroch), konštrukčne vychádza zo štandardného vozidla Citybus 12M. Ide o trojnápravový nízkopodlažný autobus s polosamonosnou karosériou, ktorá bola najprv zmontovaná do skeletu a potom prešla ošetrením proti korózii (kataforéza), nalakovaním a oplechovaním. Karoséria sa skladá z dvoch častí, ktoré sú navzájom spojené kĺbom a krycím mechom. Rám podvozku je vytvorený z oceľových nosníkov a priečok, bočnice a strecha sú vyrobené zo zváraných ťahaných profilov a oplechované. Zatiaľ čo zadné čelo tvorí jeden panel sklolaminátu, predné čelo je vyrobené z uzavretých profilov, ktoré sú pokryté plechom a plastom. Motor a prevodovka sú umiestnené v mohutnej zadnej časti, hnacou nápravou je zadná. Okná sú lepené, len predné sklo je uchytené v gumovom profile. V pravej bočnici sa nachádzajú štyri dvojkrídle skladacie dvere, v každom článku vždy dvoje. Priestor pre kočík je umiestnený u druhých a tretích dverách. Sedačky pre cestujúcich sú plastové čalúnené. Výška podlahy je v celom prednom článku a pri tretích dverách 320 mm nad vozovkou, v zadnej časti zadného článku postupne prechádza až na 550 mm. Nástupnú výšku môže vodič ešte znížiť pomocou tzv. kneelingu (naklonenie vozidla pre jednoduchšie nastupovanie).

V roku 2004 bol interiér vozidla zmodernizovaný. Kĺbový variant Citybusu bol vyrábaný tiež vo verzii CNG (pohon zemným plynom). Karoséria Citybusu 18M bola tiež použitá pre prototyp trolejbusu Škoda 25Tr Irisbus.

Výroba a prevádzka[upraviť | upraviť zdroj]

Vo Francúzsku boli kĺbové Citybusy vyrábané už od 90. rokov 20. storočia. Prvý český Citybus 18M opustil brány Karosy v roku 2001, od roku 2002 nasledovala sériová výroba, ktorá bola ukončená roku 2005. Vtedy bol Citybus 18M nahradený modelom Irisbus Citelis 18M.

V Česku jazdia kĺbové Citybusy (např. Hradec KrálovéTáborÚstí nad LabemZlín), najviac ich je v prevádzke v Prahe. Na Slovensku byly Citybusy 18M dodány do Prešova a Spišské Nové Vsi.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Irisbus Citybus 18M na českej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]