Lažtek

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lažtek
potok
Zdrojnica Poludnica, Nízke Tatry
Ústie Iľanovianka, Liptovský Mikuláš
Dĺžka 5,5 km
Povodie Váh
Rád toku IV.
Hydrologické poradie 4-21-02-025
Číslo recipienta 4-21-02-12801
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Lažtek je potok na strednom Liptove, v centrálnej časti okresu Liptovský Mikuláš. Je to pravostranný prítok Iľanovianky, meria 5,5 km a je tokom IV. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení na severnom okraji Nízkych Tatier, v geomorfologickom podcelku Ďumbierske Tatry, na severovýchodnom svahu Poludnice (1 548,7 m n. m.) v nadmorskej výške približne 945 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Od prameňa tečie najprv severovýchodným smerom, následne sa oblúkom stáča na severozápad a zľava priberá prítok zo severovýchodného svahu Bodovej (1 346,4 m n. m.). Ďalej sa stáča smerom na sever, vstupuje do Liptovskej kotliny, do geomorfologickej časti Ľubeľská pahorkatina a zľava priberá Brostovú. Potom tečie na krátkom úseku severoseverovýchodným smerom, preteká intravilánom obce Závažná Poruba, od stredu obce znovu pokračuje na sever. Na severnom okraji obce priberá pravostranný prítok prameniaci východne od obce, stáča sa a výraznejšie rozšíreným korytom pokračuje severozápadným smerom súbežne s diaľnicou D1 na pravom brehu. Na území mesta Liptovský Mikuláš, severoseverovýchodne od mestskej časti Iľanovo, sa v nadmorskej výške cca 588 m n. m. vlieva do Iľanovianky.