Marko Mrnjavčević

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Princ Marko na juhoslovanskej poštovej známke od Ivana Meštrovića.

Marko Mrnjavčević, známy ako kráľovič Marko (srb. Краљевић Марко alebo Kraljević Marko) (* 1335 – † 17. máj 1395 v bitke pri Rovine) bol srbský despota, ktorý vládol v rokoch 1371 – 1395 v oblasti okolo mesta Prilep (dnes Severné Macedónsko).

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Kráľovstvo zdedil, keď jeho otec Vukašin zahynul v boji proti Turkom v bitke pri rieke Marica. V roku 1371 bol korunovaný za kráľa, ale musel uznať suverenitu tureckého sultána a bojovať v osmanskej armáde.

Srbské kniežatá, ktoré ďalej bojovali proti Turkom zaberali jeho územia a pripájali ich ku svojim, keďže Marko im nemohol s vojskami oslabenými po bitke pri rieke Marici vzdorovať. Tak získal Đurađ Balšić mesto Prizren v roku 1371 a Peć v 1372; Lazar Hrebeljanović získal Prištinu a Vuk Branković získal Skopje v roku 1377.

Mytológia[upraviť | upraviť zdroj]

Marko sa stal polomýtickým hrdinom mnohých srbských, macedónskych a bulharských povestí a piesní. Napriek spojenectvu s Turkami sa v ľudových povestiach stal symbolom zmeny spôsobu boja proti Turkom. Namiesto otvorenej vojny s nimi bojuje diplomaticky a dokáže sa presadiť aj proti samotnému sultánovi. Trestá turecké zločiny na ľuďoch a keď vidí neprávosť, často býva krutý. Jeho legendu šírili po Balkáne gusliari.

Genealógia[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Herko, M.: Kráľovič Marko: Srbské junácke spevy. Mladé letá, Bratislava, 1990 (ISBN 80-06-00094-8)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]