Miroslavské kopce

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Miroslavské kopce
národná prírodná pamiatka
step na Prednom Markovom kopci
Štát Česko Česko
Región Juhomoravský kraj
Okres Okres Znojmo
Lokalita Miroslav
Nadmorská výška 234 - 297 m n. m.
Súradnice 48°56′6″S 16°18′37″V / 48,93500°S 16,31028°V / 48.93500; 16.31028
Rozloha 30,8053 ha
Vznik 15. august 2004[1]
 - Vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia ČR
Správa AOPK ČR - RP Jižní Morava
Kód AOPK ČR 2265
Česko: Miroslavské kopce
Miroslavské kopce
Poloha na mape Česka
Wikimedia Commons: Miroslavské kopce
Webová stránka: BioLib.cz
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Európsky významná lokalita
CZ0620147

Miroslavské kopcenárodná prírodná pamiatka č. 2265, tvorená siedmimi samostatnými vrchmi - Větrník, Přední a Zadní Markův kopec, Ve vinohradu, U letiště, U kamene a Zmrzlé v katastrálnom území obce Miroslav, geomorfologicky patriacimi k Olbramovickej pahorkatine (súčasť Drnholeckej pahorkatiny v Dyjsko-svrateckom úvale). Výmera je 30,8 ha, nadmorská výška 234-297 m. Zriadená bola vyhláškou č. 454/2004 Zb. s účinnosťou od 15. augusta 2004. Správu vykonáva SCHKO Pálava.

Ochrana[upraviť | upraviť zdroj]

Predmetom ochrany sú skalné spoločenstvá a vegetácia teplomilných stepných lád s výskytom chránených druhov rastlín a živočíchov. Územie rezervácie je poškodené poľnohospodárskou činnosťou, na Prednom Markovom kopci stojí vodojem. Podľa plánu starostlivosti by malo dôjsť k odstráneniu nepôvodných drevín, najmä agátu a borovice čiernej.

Geológia[upraviť | upraviť zdroj]

Podložie je tvorené polymiktným miroslavským zlepencom karbónského veku (stefan) a neogénnymi (egenburg-otnang) brakickými až sladkovodnými kremennými pieskami s telesami piesčitých ílov a štrkov. Kvartérny pokryv tvoria pleistocénne spraše a holocénne piesčitohlinité sedimenty.

Flóra[upraviť | upraviť zdroj]

Najhodnotnejším a zároveň najrozšírenejším porastom sú širokolisté suché trávniky, pre ktoré sú typické stoklas vzpriamený, kostrava žliabkatá, mednička sedmohradská, ometlina štíhla, cesnak žltý, modrica nebadaná, menej častý je sezel feniklový, klinček kartuziánsky, oman vŕbolistý, chlpánik Bauhinov, v nízkych trstnatých trávnikoch dominuje kostrava valeská, ostrica nízka a kavyľ vláskovitý, dopĺňajú ich jagavka konáristá, sezel sivý, nátržník piesočný alebo dúška včasná, na zlepencových odkryvoch rastie kostrava sivá, tarica horská, lomikameň trojprstý, rozchodník prudký, v skalných štrbinách slezinník rutovitý. Z osobitne chránených rastlín sú zastúpené astra kopcová, zlatovlások obyčajný, kozinec vičencovitý, nevädza Triumfettova, guľôčka bodkovaná, slamiha piesočná, poniklec lúčny, divozel tmavočervený a rad ďalších.

Fauna[upraviť | upraviť zdroj]

Zo zástupcov teplomilnej entomofauny to sú modlivka zelená, bystrušky, húseničiar pižmový, hrobárik veľký, hnojníci, zlatohlávok uhorský, krasoňi, pásavky a májky, z motýľov piadivka zanovätníková, očkáň ovsíkový, zo stavovcov jašterica krátkohlavá a vtáky - strnádka lúčna, prepelica poľná, jarabica poľná, pŕhľaviar červenkastý, penica jarabá, krutohlav hnedý alebo ďateľ hnedkavý.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Stránky AOPK ČR [online]. [Cit. 2017-01-26]. Dostupné online. (po česky)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Miroslavské kopce na českej Wikipédii.