Peter Jackson

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Peter Jackson
novozélandský filmový režisér
novozélandský filmový režisér
Narodenie31. október 1961 (62 rokov)
Pukerua Bay, Nový Zéland)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Peter Jackson

Peter Robert Jackson (* 31. október 1961, Pukerua Bay, Nový Zéland) je novozélandský filmový režisér, držiteľ Oscara.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa na Novom Zélande v roku 1961. Už ako dieťa robil svoje prvé filmové pokusy na 8 mm kameru svojich rodičov. V sedemnástich nechal školu a zamestnal sa ako pomocná sila vo fotolaboratóriu. Keď si z úspor kúpil 16 mm kameru, začal natáčať sci-fi komédiu, z ktorej neskôr vznikol film Bad Taste z roku 1987 - nechutný a brutálny celovečerný film o skupine mimozemšťanov, ktorým sa znepáči pobyt na ich vlastnej planéte a navštívia tú našu, kde povraždia obyvateľov odľahlého novozélandského mestečka. Jackson tu okrem réžie, scenára, produkcie a kamery robil aj triky.

Ďalším jeho filmom bola hororová komédia Meet The Feebles (1989). Preslávil sa však až v roku 1992 hororom Braindead - Živí mŕtvi. Tento kultový príbeh pojednáva o freudovsky dominantnej matke brániacej láske syna k španielskej prisťahovalkyni, na pozadí zombie apokalypsy.

V nasledujúcich rokoch sa pokúšal vymaniť sa zo škatuľky kultového a nezávislého tvorcu krvákov. Prvým krokom bola seriózna dráma Heavenly Creatures (Nebeské stvorenia). Film vznikol na základe skutočnej udalosti, ktorá v 50-tych rokoch otriasla Novým Zélandom. Dve školáčky sa natoľko zblížili, že začali byť upodozrievané z lesbického vzťahu. Ich rodičia sa preto rozhodli ich od seba odlúčiť. Dievčatá (jednu z nich si zahrala Kate Winsletová) sa preto rozhodli zavraždiť matku jednej z nich. Film získal nomináciu na Oskara v kategórii Najlepší scenár.

Ďalší film Prízraky sa stal pomyselným krokom do veľkého filmového priemyslu - producentom mu bol Robert Zemeckis (Režisér filmov Návrat do budúcnosti a Forrest Gump). Hlavnú úlohu stvárnil Michael J. Fox a je to príbeh o trochu potrhlom mladíkovi, ktorý sa kamaráti s duchmi a patrične to využíva vo svoj finančný prospech.

Pán prsteňov[upraviť | upraviť zdroj]

Jackson sa spolu so svojou spolupracovníčkou Fran Walshovou pustil do písania scenára. Spočiatku mala o celý projekt záujem firma Miramax a producent Saul Zaentz - tí však trvali na dvoch filmoch. Avšak stlačiť tak rozsiahle dielo do dvoch celovečerných filmov bolo neuskutočniteľné a pristúpilo sa k trom častiam. Jackson ponúkol sfilmovanie spoločnosti New Line Cinema.

Život po trilógii[upraviť | upraviť zdroj]

Universal Studios podpísali s Jacksonom kontrakt na ďalší film a to jeho srdcovú záležitosť - remake klasického King Konga z roku 1933. Práve tento film ho inšpiroval k tomu, aby sa stal režisérom. Jeho honorár sa odhaduje na 20 miliónov dolárov, čím sa stal najlepšie plateným režisérom v doterajšej histórii.

Hobit[upraviť | upraviť zdroj]

Peter Jackson po dokončení trilógie Hobit. V pozadí miniatúrna "Hobitia nora" na Novom Zélande.

Po veľmi úspešnej trilógií Pána prsteňov sa Jackson pustil do ďalšieho diela od J.R.R. Tolkiena s názvom Hobit. 230-stranovú knižku spracoval taktiež do troch filmov, z ktorých posledný mal premiéru v decembri 2014. Film získal nominácie na niekoľko prestížnych ocenení.

Špekuluje sa, že Jackson pripravuje sfilmovanie ďalšieho Tolkienovho diela - Silmarillion.

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]