Replikátor (Hviezdna brána)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Replikátori sú rasa mechanických strojov vo vedecko-fantastickom seriáli Hviezdna brána.

Po prvý raz sa nepriamo objavili v epizóde Fair Game, keď Tór informoval Jacka O'Neilla o nepriateľovi, ktorý je horší ako Goa’uldi. Replikátori samotní sa po prvýkrát objavili v epizóde Nemesis. Boli hlavným nepriateľom Asgardov, ale ich expanzívna povaha z nich robila významnú hrozbu pre všetky formy života vo vesmíre, ľudí nevynímajúc. Replikátori ako takí sú tvorení z tzv. blokov, t. j. elektronických častí, schopných spájať sa do rôznych tvarov a vytvoriť rôzne samostatne pracujúce a fungujúce celky. Každý blok pracuje samostatne, čo umožňuje po zničení Replikátora znovu ho poskladať do niečoho iného. Jeden blok sa skladá z dvoch miliónov Kevronových spojov. Replikátori sú stroje, schopné prežiť takmer čokoľvek.

Používajú zložitú logiku a ich pamäť je regulovaná jedine ich počtom. Akékoľvek odpozorované taktiky rýchlo spracovávajú do vlastnej špecifickej siete, čo ich robí veľmi silnými a odolnými. Replikátori boli vytvorení presne neznámou rasou, resp. jedným druhom, ktorý si takto chcel urobiť spoločníka, no postupne bolo čoraz náročnejšie všetky replikátori ovládať. Asgardi dokázali niekoľko Replikátorov izolovať a skrotiť ich, no väčšinou sa tieto pokusy nepodarili.

Druhý spôsob ako zničiť Replikátora je použiť zbrane na bázy pušného prachu, čiže klasické ľudské strelné zbrane. Zásah energetickými zbraňami (tyčová zbraň a podobne) im len poskytujú potrebnú energiu na chod. Replikátori sa živia kovmi, pričom platí, že aj nasledujúci potomkovia budú z toho kovu, ktorý dotyčný Replikátor pohltil. Replikátorov tvoria matky, jedinci s vylepšenými schopnosťami a väčším objemom „tela“. Replikátorov sa ale podarilo izolovať na jedinú planétu, kde ale skúmali a vyzdvihli svoje schopnosti na úplné maximum, dokonca až tak vysoko, až sa naučili, ako s pomocou blokov vytvoriť humanoidné organizmy. Tieto organizmy sa nazývali menami "Prvý, Druhý" atď. Replikátori sa stali obrovským nebezpečenstvom pre celý vesmír, a definitívne boli porazení až vo ôsmej sérií seriálu, za pomoci technológie Antikov.

Replikátori sa taktiež ocitli v seriáli Hviezdna brána: Atlantída, kde však išlo len o humanoidné bytosti. Boli pomenovaný Asurani podľa staroindickej mytológie. Replikátor bol taktiež zostrojený ľuďmi vo filme Archa pravdy.