Spojená škola de La Salle

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Spojená škola de La Salle

Gymnázium školských bratov (GŠB)
Základné údaje
ZriaďovateľInštitút školských bratov [1]
Rok založenia1991 (základná škola)
1993 (gymnázium)
RiaditeľMgr. Jacek Chaciński
Zástupca riaditeľaMgr. Peter Magáč
Mgr. Marcela Šimková
PaedDr. Eva Baračková
Štatistické údaje
Počet žiakov548 (2022/23)
Počet tried23
Ďalšie informácie
Školské farby     modrá
     žltá
Kontaktné údaje
AdresaČachtická 14, 831 06 Bratislava
Telefón0244881705
Oficiálny weblasalle.sk
Oficiálny e-mailsekretariat@lasalle.sk

Spojená škola de La Salle je vzdelávacia inštitúcia školských bratov nachádzajúca sa na Čachtickej ulici v Bratislave, v mestskej časti Rača. Tvoria ju dve organizačné zložky – Základná škola sv. Jána de La Salle a Gymnázium školských bratov (GŠB).[1] V súčasnosti je riaditeľom školy Mgr. Jacek Chaciński.[2]

História školy[3][4][upraviť | upraviť zdroj]

Základná škola na Detvianskej ulici bola založená v roku 1991, vyučovať sa začalo 5. septembra. Pomenovanie dostala podľa sv. Jána Krstiteľa de La Salle, ktorý je zároveň aj jej patrónom. V roku 1993 vznikol po pripojení gymnázia jeden organizačný celok – Spojená škola de La Salle.

Ján de La Salle [5][6][upraviť | upraviť zdroj]

Sv. Ján Krstiteľ de La Salle (30. apríl, 16517. apríl, 1719) bol kňaz, doktor teológie a zakladateľ ľudovej školy pochádzajúci z bohatej francúzskej šľachtickej rodiny v Remeši. Svoju činnosť zameral na výchovu a vzdelávanie chudobných detí. Jeho celoživotným poslaním bolo evanjelizovať a sprevádzať mladých v ich osobnostnom raste, spoznávaní viery a seba samých v prostredí školskej komunity.

V roku 1680 vytvoril prvú komunitu bratov – učiteľov, neskôr známu ako Spoločenstvo školských bratov. V roku 1685 zriadil v Remeši prvý učiteľský seminár, v ktorom sa vzdelávali budúci vidiecki učitelia. O rok neskôr otvoril podobný seminár v Paríži. V oboch sa vyučovalo zdarma. Následne zakladal odborné a technické školy aj učiteľské ústavy. Zrušil fyzické tresty v školstve a urobil materský jazyk základom vyučovania (namiesto dovtedajšej latinčiny).

Zomrel v Rouene v roku 1719. Pápež Lev XIII. ho v roku 1888 blahorečil a v roku 1900 vyhlásila Cirkev Jána de La Salle za svätého, neskôr v roku 1950 za patróna kresťanských učiteľov a vychovávateľov.

Od 17. novembra 2018 do 31. decembra 2019 trval jubilejný rok venovaný sv. Jánovi de La Salle. V tomto období si prostredníctvom osláv členovia inštitútu a celej lasalliánskej komunity pripomenuli 300-té výročie smrti svojho zakladateľa.[7]

Školskí bratia[upraviť | upraviť zdroj]

Komunita vytvorená Jánom de La Salle vo Francúzsku pôsobila až do Veľkej francúzskej revolúcie, kedy bola počas prenasledovania Cirkvi zrušená. Školskí bratia odišli do susedných štátov i do zámoria, kde sa naďalej venovali svojmu poslaniu.

Koncom 19. storočia spoločenstvo školských bratov započalo svoje pôsobenie i na území bývalého Rakúsko-Uhorska. Prví školskí bratia prišli na Slovensko v roku 1899 do Urmína (dnešných Mojmíroviec) pri Nitre. V roku 1924 začali vyučovať na Učiteľskom ústave v Spišskej Kapitule, kam ich pozval biskup Ján Vojtaššák. Celkovo pôsobili školskí bratia na Slovensku na 13 rôznych miestach. V máji roku 1950 bola rehoľa zlikvidovaná.

Inštitút obnovil svoju činnosť na Slovensku 9. februára 1991 vytvorením rehoľnej komunity v bratislavských Rusovciach.

Dnes vyše 6000 bratov vychováva mládež v 86 krajinách sveta. V súčasnosti riadia vyše 2000 školských ustanovizní (od materských škôl po univerzity), kde svoje vzdelanie nadobúda približne 950000 žiakov a študentov. S bratmi spolupracuje približne 50000 vychovávateľov a spolupracovníkov. Túto výchovnú činnosť vykonávajú pre všetky sociálne vrstvy so zvláštnou pozornosťou pre tých najchudobnejších.

Výučba[upraviť | upraviť zdroj]

Škola poskytuje základné a stredné vzdelanie (osemročné gymnázium)[1], v rámci ktorého formuje žiakov po stránke rozumovej, kultúrnej, náboženskej a odbornej pomocou programových systémov prispôsobených ich potrebám. Vo výučbe je zahrnuté aktívne výučovanie cudzích jazykov (anglického, francúzskeho, nemeckého), budovanie kolektívneho ducha, úcty a rešpektu u žiakov, výchova v kresťanskom duchu a uplatňovanie lasallianských zásad vzdelávania mládeže.[8] Študenti školy sa taktiež pravidelne zapájajú do rôznych predmetových olympiád.

CLIL [9][10][upraviť | upraviť zdroj]

Content and Language Integrated Learning (skrátene CLIL) je duálne vzdelávanie, metóda zameraná na výučbu cudzích jazykov formou sekundárneho získavania poznatkov a schopností v rámci výučby štandardných predmetov na prvom stupni základnej školy (matematika, výtvarná výchova, anglický jazyk) a školského klubu detí. Žiaci sa učia myslieť v cudzom jazyku, budujú si slovnú zásobu a rozvíjajú svoje kompetencie a schopnosť pohotovo reagovať v tomto jazyku.

Medzi ciele metódy CLIL patria:

  • zdokonaľovanie jazykových schnopností
  • uplatňovanie nadobudnutých vedomostí v praxi
  • motivácia k štúdiu cudzích jazykov
  • navýšenie času vzdelávania v cudzom jazyku bez navýšenia časovej dotácie na hodiny cudzieho jazyka
  • nadobudnutie mimoučebnicových poznatkov

SFUMATO [11][upraviť | upraviť zdroj]

SFUMATO je vyučovacia metóda zameraná na zdokonaľovanie čítania pomocou aplikovania tzv. "techniky splývavého čítania". Tá využíva nadväznosť vnemov – zraku, hlasu a sluchu. Nástrojom výučby tejto metódy je vytváranie dokonalých zrakových a sluchových obrazov, ktoré umožňujú prepojenie obrazu, hlasu a slova.[12]

Medzinárodná družba[upraviť | upraviť zdroj]

Spolupráca so školami vo Francúzsku (Saint-Étienne; Paray-le-Monial) a v Rakúsku (Viedeň) formou výmenných a študijných pobytov a vzájomných návštev.[13]

Mimoškolské aktivity [14][upraviť | upraviť zdroj]

V budove gymnázia sa nachádza pracovisko Súkromnej základnej umeleckej školy, ktorá poskytuje možnosť umeleckého vzdelávania v hudobnom, tanečnom, výtvarnom a literárno-dramatickom odbore.[15][16]

Lasalliánsky fest[upraviť | upraviť zdroj]

Začiatkom júna organizuje škola každý rok, na počesť svojho patróna sv. Jána de La Salle, tradičný Lasalliánsky fest. Súčasťou tohto podujatia sú talentové vystúpenia žiakov, rôzne súťaže pre deti a program pre rodičov a priateľov školy.

DofE[upraviť | upraviť zdroj]

Škola je zapojená do projektu Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (skrátene DofE) podporovaného britskou kráľovskou rodinou. Je to medzinárodne uznávaný program, ktorý prostredníctvom plnenia stanovených cieľov v štyroch rôznych oblastiach (šport, talent, dobrovoľníctvo a dobrodružná expedícia) rozvíja osobnosti mladých ľudí.[17]

Iné aktivity[upraviť | upraviť zdroj]

  • Medzinárodný festival horských filmov – výročný filmový festival v Poprade
  • Kľúč od pevnosti Stará Ľubovňa – medzinárodná súťaž v štýle Pevnosti Boyard pre študentov stredných škôl na hrade v Starej Ľubovni
  • benefičné stretnutie priateľov Spojenej školy de La Salle organizované členmi občianskeho združenia Lasallian
  • zimný lyžiarsky výcvik
  • Valentínsky ples
  • mimoškolské krúžky
  • tematické dni (deň v školských tričkách, športový deň …)
  • návšteva divadelných predstavení, besiedok, prezentácií a výstav
  • charitatívne zbierky a činnosti v prospech núdznym (na Slovensku i v zahraničí)

Známi absolventi[upraviť | upraviť zdroj]

Dopravné spojenie [20][upraviť | upraviť zdroj]

  • Detvianska

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c Sieť škôl a školských zariadení Slovenskej republiky (časť: cirkevné školy a školské zariadenia) [online]. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej Republiky, [cit. 2024-02-25]. S. 28. Dostupné online.
  2. Správa o výchovno-vzdelávacej činnosti, jej výsledkoch a podmienkach za školský rok 2022/2023 [online]. Spojená škola de La Salle, 2023-10-10, [cit. 2024-02-25]. Dostupné online.
  3. Inštitút na Slovensku [online]. Spojená škola de La Salle, [cit. 2024-02-25]. Dostupné online.
  4. Inštitút vo svete [online]. Spojená škola de La Salle, [cit. 2024-02-25]. Dostupné online.
  5. Osobnosti inštitútu [online]. Spojená škola de La Salle, [cit. 2024-02-25]. Dostupné online.
  6. Ján de La Salle, kňaz, zakladateľ rehole Školských bratov [online]. Životopisy svätých, [cit. 2024-02-25]. Dostupné online.
  7. 300LaSalle [online]. Spojená škola de La Salle, [cit. 2024-02-25]. Dostupné online.
  8. Ciele lasaliánskej výchovy [online]. Spojená škola de La Salle, [cit. 2024-02-25]. Dostupné online.
  9. Metóda CLIL [online]. Spojená škola de La Salle, [cit. 2024-02-25]. Dostupné online.
  10. JANEKOVÁ, Viktória. Využitie CLIL metódy v primárnom vzdelávaní [online]. Metodicko-pedagogické centrum, Ševčenkova 11, [cit. 2024-02-25]. Dostupné online.
  11. Metóda SFUMATO [online]. Spojená škola de La Salle, [cit. 2024-02-25]. Dostupné online.
  12. JABCZUNOVÁ, Zuzana. Inovatívna metóda vyučovania čítania SFUMATO [online]. Metodicko-pedagogické centrum, Ševčenkova 11, [cit. 2024-02-25]. Dostupné online.
  13. Cudzie jazyky a partnerstvá [online]. Spojená škola de La Salle, [cit. 2024-02-25]. Dostupné online.
  14. Mimoškolské aktivity [online]. Spojená škola de La Salle, [cit. 2024-02-25]. Dostupné online.
  15. Kontakt [online]. SZUŠ, Osloboditeľská 27, [cit. 2024-02-25]. Dostupné online.
  16. O škole [online]. SZUŠ, Osloboditeľská 27, [cit. 2024-02-25]. Dostupné online.
  17. Školy [online]. The Duke of Edinburg's International Award Slovakia, [cit. 2024-02-25]. Dostupné online.
  18. Michal Drotován – príbehy našej školy [online]. Spojená škola de La Salle, [cit. 2024-02-25]. Dostupné online.
  19. Vedenie mestskej časti [online]. Mestská časť Bratislava-Rača, [cit. 2024-02-25]. Dostupné online.
  20. Zastávka Detvianska [online]. imhd.sk, [cit. 2024-02-25]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]