Spoločnosť Milana Rastislava Štefánika

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Spoločnosť Milana Rastislava Štefánika

logo spoločnosti
Základné informácie
Krátky názovSMRŠ
Motto„Veriť, milovať, pracovať“
Vznik1990
Typobčianske združenie
ÚstredieNárodný dom Štefánikov
MiestoBrezová pod Bradlom
Ďalšie informácie
Oblasť pôsobeniakultúra, história, armáda
Členstvo~1000 členov
Rokovací jazykslovenský
PredsedaIng. Peter Novotňák
Kľúčoví ľudiaMgr. Marika Gallová, podpredseda
Webstránkamrstefanik.sk

Spoločnosť Milana Rastislava Štefánika (SMRŠ) je občianske združenie, ktoré rozvíja a organizuje svoju činnosť s cieľom uchovávať odkaz brigádneho generála ozbrojených síl Francúzska, Milana Rastislava Štefánika, slovenského astronóma, vedca a vynálezcu, fotografa, vojenského letca, diplomata, politika a štátnika. Spoločnosť bola založená v roku 1990,[1] avšak jej idea vznikla už v roku 1989.[2]

Poslanie a činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Základným poslaním združenia je sprostredkovávať poznatky a prezentovať život a dielo M. R. Štefánika, významného činiteľa česko-slovenského národnooslobodzovacieho boja a 1. ministra vojny Dočasnej vlády česko-slovenskej.

Veľké úsilie SMRŠ zameriava na šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí a podporu kultúrnych a duchovných aktivít či národných hodnôt. Osobitným poslaním spoločnosti je podnecovať záujem mládeže o poznávanie a pochopenie postojov a hodnôt, ktoré Štefánik vyznával.

V súčinnosti s inými spoločenskými organizáciami a združeniami, ako aj štátnou a verejnou správou spoločnosť podporuje budovanie a obnovu pamätníkov spojených s menom generála Štefánika.[3] V rámci medzinárodnej činnosti sa snaží budovať vzťahy s organizáciami v krajinách, kde Štefánik pôsobil: Česko, Francúzsko, Rusko, Taliansko,[4] Spojené štáty a Japonsko.[1]

V roku 2023 SMRŠ podpísala Memorandum o spolupráci so Slovenským olympijským a športovým výborom.[5]

Vydavateľská činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Spoločnosť od roku 1990 vydáva časopis Bradlo[6] a ako spoluvadavateľ sa podieľa aj na vydávaní publikácií spojených so životom a dielom Štefánika.[7]

Miestne kluby[upraviť | upraviť zdroj]

Miestne kluby sú základnou organizačnou zložkou SMRŠ a sú zakladané v miestach s najmenej piatimi členmi spoločnosti. Klub plní úlohy v okruhu svojej pôsobnosti v zmysle stanov a koordinácie s výborom SMRŠ. V súčasnosti (2023) kluby pôsobia v týchto mestách: Banská Bystrica, Bratislava, Brezno, Brezová pod Bradlom, Dudince, Košice, Liptovský Mikuláš, Nitra, Partizánske, Piešťany, Poprad, Prievidza, Spišská Nová Ves, Stará Turá, Šurany, Trenčianske Teplice, Trenčín, Zvolen.[8]

Vyznamenania SMRŠ[upraviť | upraviť zdroj]

Spoločnosť ako mnohé podobné inštitúcie udeľuje za zásluhy o činnosť spoločnosti, ako aj za zásluhy o propagáciu pamiatky a odkazu M. R. Štefánika niekoľko vyznamenaní. Systém ocenení spoločnosti, ktorý vznikol v roku 2020 je určený pre jej členov a sympatizantov, ako aj pre spoločenské organizácie spolupracujúce so SMRŠ.[9] V súčasnosti sú udeľované tieto vyznamenania:

  • Čestné členstvo v SMRŠ[9]
  • Pamätný kríž Spoločnosti M. R. Štefánika[10]
  • Pamätná medaila Spoločnosti M. R. Štefánika
  • Pamätná plaketa Spoločnosti M. R. Štefánika (bronzová,[11] strieborná a zlatá trieda)
  • Ďakovný list
  • Poďakovanie SMRŠ

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b SPOLOČNOSŤ MILANA RASTISLAVA ŠTEFÁNIKA. O spoločnosti [online]. [Cit. 2023-08-06]. Dostupné online.
  2. TASR. Zakladateľ Spoločnosti M.R.Štefánika učil v brezovskej základnej škole [online]. TERAZ.sk, 2019-02-15, [cit. 2023-08-06]. Dostupné online.
  3. TASR. Hlohovec a Piešťany si pripomenú si výročie narodenia M. R. Štefánika [online]. TERAZ.sk, 2023-07-21, [cit. 2023-08-06]. Dostupné online.
  4. KLUB GENERÁLOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Klub generálov SR a Spoločnosť Milana Rastislava Štefánika v Taliansku [online]. www.kgsr.sk, [cit. 2023-08-06]. Dostupné online.
  5. SLOVENSKÝ OLYMPIJSKÝ A ŠPORTOVÝ VÝBOR. SOŠV sa bude podieľať na šírení postojov a hodnôt Milana Rastislava Štefánika [online]. Slovenský olympijský tím, [cit. 2023-08-06]. Dostupné online.
  6. SPOLOČNOSŤ MILANA RASTISLAVA ŠTEFÁNIKA. Časopis Bradlo [online]. [Cit. 2023-08-06]. Dostupné online.
  7. HANDZOVÁ, Zora. Štefánik nestráca šarm ani v dokumentoch [online]. Pravda.sk, 2021-04-13, [cit. 2023-08-06]. Dostupné online.
  8. SPOLOČNOSŤ MILANA RASTISLAVA ŠTEFÁNIKA. Miestne kluby [online]. [Cit. 2023-08-06]. Dostupné online.
  9. a b SPOLOČNOSŤ MILANA RASTISLAVA ŠTEFÁNIKA. Valné zhromaždenie hodnotilo trojročné obdobie činnosti SMRŠ [online]. [Cit. 2023-08-06]. Dostupné online.
  10. SPOLOČNOSŤ MILANA RASTISLAVA ŠTEFÁNIKA. Prví členovia Spoločnosti M.R. Štefánika ocenení Pamätným krížom SMRŠ [online]. [Cit. 2023-08-06]. Dostupné online.
  11. SERVARE ET MANERE. Bronzová pamätná plaketa Spoločnosti Milana Rastislava Štefánika [online]. 2022-09-12, [cit. 2023-08-06]. Dostupné online.