Sydney Tower

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sydney Tower

Sydney Tower (známa aj ako AMP Tower, AMP Centrepoint Tower, Centrepoint Tower alebo Centrepoint) je najvyššia voľne stojaca stavba v meste Sydney a druhá najvyššia v Austrálii (po Q1 Tower v Gold Coast). Zároveň je to tretia najvyššia pozorovacia veža na južnej pologuli (po vežiach Sky Tower a Eureka Tower, hoci pozorovacia plošina je položená o 50 metrov vyššie ako pri Sky Tower). Je členom asociácie World Federation of Great Towers.

Veža stojí vo výške 305 metrov nad centrálnou obchodnou štvrťou Sydney. Je otvorená pre verejnosť a patrí medzi najväčšie turistické atrakcie mesta.

V centre mesta Sydney bola v roku 1981 dokončená televízna veža s celkovou výškou 305 m. Konštrukcia je veľmi originálna: hlavný nosný systém tvorí vnútorné jadro spražené s lanovou obálkou hyperbolického parabolitu. Na tejto konštrukcii je niekoľko podlaží konštrukcie vrcholovej kabíny, z ktorej vychádza anténový nadstavec. Jadro má priemer 6,6 m a je vytvorené zo 46 sudových jednotiek z akustickej ocele s celkovou hmotnosťou 1800 ton.

Sú v ňom dve schodiská, tri osobné výťahy a nákladný výťah. Výťahy sú dvojpodlažné a majú pri špičkovej rýchlosti 7 m/s kapacitu 2000 osôb za hodinu. Horná kabína má celkom deväť podlaží, z toho štyri sú prístupné verejnosti s kapacitou 960 osôb. Konštrukcia je oceľová so železobetónovými stropnými doskami a má celkovú hmotnosť 2240 ton. Káble sú zvinuté zo silno pozinkovaných drôtov priemeru 7 mm. V spodnej časti je 56 káblov priemeru 114 mm s 235 drôtmi a v hornej časti 56 káblov priemeru 64 mm zvinutých z 55 drôtov. Patrí aj do kultúrneho dedičstva Unesco