Harbour Centre

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Harbour Centre
Poloha
Štát Kanada Kanada
Mesto Vancouver
Ulica 555 West Hastings Street
Technické parametre
Výška antény 177 m
Výška strechy 146,46 m
Počet podlaží 28
Podlahová plocha 55 198 m2
Základné informácie
Architekt WZMH Architects,
Eng & Wright
Využitie kancelárie/obchody
Konštrukcia železobetón
Stav dokončený
Výstavba 1977
Odkazy
Adresa 555 West Hastings Street
Vancouver, B.C. V6B 4N4
Canada
Oficiálny web harbourcentre.com

Harbour Centre je mrakodrap nachádzajúci sa vo vancouverskom downtowne v kanadskej provincii Britská Kolumbia. Vyhliadková veža ktorá je na ňom umiestnená z neho robí jednu z najvyšších budov, ktorá je ľahko rozpoznateľná na celkovej panoráme mesta. Poskytujúc 360 stupňový, ničím nerušený výhľad na celé mesto a jeho okolie je vyhliadka vyhľadávanou turistickou atrakciou. Počas vianočných sviatkov na jej vrchole v noci svieti červený vianočný stromček.

Pohľad na Harbour Centre z vancouverskej štvrte Gastown

Harbour Centre má 28 poschodí a dosahuje výšky 146 metrov (po zarátaní strechy vyhliadkovej veže až 177 metrov), čo z tohto mrakodrapu robí jednu z najvyšších budov s kancelárskymi priestormi v meste. Do roku 2001, keď bol dokončený One Wall Centre, to bol najvyšší mrakodrap v provincii.

V tesnej blízkosti budovy je Waterfront Station, železničná stanica a zastávka nadzemného metra SkyTrain, ktorá je hlavným dopravným uzlom v meste. Cez kompu SeaBus, rýchlodráhu West Coast Express, trasu metra Millennium Line a sieť mestských autobusov spája downtown s okolím.

V susediacej budove Spencer’s má svoj vancouverský kampus univerzita Simon Fraser University. V budove Harbour Centre je jedným z hlavných nájomcov taliansky konzulát a Kanadská pobrežná stráž, ktorá dohliada nad vodami severného ramena rieky Fraser, fjordov Burrard Inlet a Indian Arm, zátoky English Bay a úžiny Howe Sound.

Počas dot-com bubliny v 90. rokoch slúžila budova ako centrála viacerých technologických firiem.

Vyhliadková veža[upraviť | upraviť zdroj]

Vancouver Lookout je vyhliadková veža umiestnená na streche budovy Harbour Centre. 13. augusta 1977 bola oficiálne otvorená prvým človekom na Mesiaci, americkým astronautom Neilom Armstrongom. Odtlačky jeho stôp v betóne sú vystavené na vyhliadkovom poschodí.

Z vyhliadkového poschodia je ničím nerušený výhľad na celé mesto a jeho okolie. Počas jasného dňa môžu návštevníci vlastným okom vidieť Mount Baker v americkom štáte Washington. Pod týmto poschodím je umiestnená jedna z troch kruhových vyhliadkových reštaurácií v meste.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Rekordy
Predchodca
Royal Centre
141 m
Najvyššia budova Vancouveru
Harbour Centre
1977-2001
146 m
Nástupca
One Wall Centre
150 m