Tarbucka (geomorfologická časť)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tarbucka
geomorfologická časť
Východoslovenskej roviny
Juhovýchodný okraj Tarbucky
Štát Slovensko Slovensko
Región Košický
Okres Trebišov
Časť Východoslovenskej roviny
Hranice Medzibodrocké pláňavy, Bodrocká rovina
Mestá Streda nad Bodrogom, Malý
Kamenec
, Veľký Kamenec
Rieka Malokamenský kanál
Súradnice 48°21′54″S 21°47′17″V / 48,365°S 21,788°V / 48.365; 21.788
Najvyšší bod Tarbucka
 - výška 277,5 m n. m.
Najnižší bod severný okraj územia
 - výška cca 100 m n. m.
Poloha územia v rámci Slovenska
Poloha územia v rámci Slovenska
Poloha územia v rámci Slovenska
Poloha územia v rámci nížiny
Poloha územia v rámci nížiny
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Tarbucka[1] je geomorfologická časť Medzibodrockých pláňav, podcelku Východoslovenskej roviny.[2] Je to výrazný krajinotvorný prvok vystupujúci v južnej časti roviny, na ľavom brehu rieky Bodrog.

Polohopis[upraviť | upraviť zdroj]

Nápadný, z diaľky viditeľný masív sa nachádza v juhozápadnej časti Východoslovenskej roviny, na západnom okraji podcelku Medzibodrocké pláňavy. Severne a západne sa vinie rieka Bodrog, lemovaná podcelkom Bodrocká rovina, južne a východne pokračujú Medzibodrocké pláňavy.[2] Územie je odvodňované sieťou kanálov, ktoré vedú úpätím Tarbucky a smerujú do Malej Krčavy.[3] Najvyšším vrchom je Tarbucka, vysoká 277,5 m n. m.[3]

Lokalita leží v Košickom kraji, v okrese Trebišov a zasahuje na katastrálne územie obcí Streda nad Bodrogom, Malý Kamenec, Veľký Kamenec a Somotor.[4] Oblasť je bez významnejších ciest, pretože komunikácie vedú úpätím, kde spájajú tunajšie obce.[4] Dopravnú tepnu regiónu plní severne vedúca cesta I/79 zo Slovenského Nového Mesta do Kráľovského Chlmca, na ktorú sa pripájajú všetky cesty nižších tried. Rovnako severným okrajom vedie železničná trať Košice – Čierna nad Tisou.[5]

Geologická štruktúra[upraviť | upraviť zdroj]

Tarbucka je súčasťou georeliéfu sopečných extruzívnych telies. Jadro vrchov vytvára vypreparovaný sopečný útvar, extruzívny dóm (kopa). Severné svahy sú pokryté pieskom. Pahorkatina je produktom vulkanickej činnosti v období treťohôr. Skladá sa najmä z ryolitov, ryodacitov, tmavosivých andezitov a červených a žltých tufov. Na ťažbu spomínaných hornín bolo do 50. rokov 20. storočia v prevádzke niekoľko kameňolomov.

Charakteristickou črtou pahorkatiny sú okrem vrcholcov aj naviate piesky a pieskové duny. Jemný piesok pochádza zo svahov Karpát a často sa ťaží na stavebné účely. V starom kameňolome je možné nájsť aj obsidián[6].

Flóra[upraviť | upraviť zdroj]

Klinček neskorý (Dianthus serotinus)

Zloženie pôdy vytvára optimálne podmienky pre niektoré rastliny. Pahorkatinu pokrývajú oblasti lesa, lúk a viníc. Osemdesiat percent lesov tvorí v 19. storočí vysadený agát biely (Robinia pseudoacacia), zvyšok predstavujú druhy rodu dub. Vrcholce kopcov pokrývajú lúky a kroviny. Miestami v tenkých vrstvách pôdy sa rozšírili suchomilné skalničky. Okrajové polohy sú porastené vinohradmi. Andezitový kopec Tarbucka je jedinou lokalitou klinčeka neskorého (Dianthus serotinus) v oblasti Východoslovenskej nížiny.

Fauna[upraviť | upraviť zdroj]

V priľahlej mokradi, národnej prírodnej rezervácii Tajba, žije Korytnačka močiarna (Emys orbicularis), ktorá znáša svoje vajíčka v okolitých pieskoch.

Chránené územia[upraviť | upraviť zdroj]

Celá Tarbucka je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Latorica a časť územia patrí do prírodnej rezervácie Tarbucka a severný okraj do rezervácie Tajba.[3]

Turizmus[upraviť | upraviť zdroj]

Vulkanická pahorkatina vystupuje výrazne nad okolitú krajinu a z najvyšších častí tak poskytuje zaujímavý výhľad. Na východnom okraji stojí na pahorku ruina hradu Veľký Kamenec. V lokalite nie sú značené turistické chodníky.[4]

Panoráma Stredy nad Bodrogom z Tarbucky smerom na juh, západ a sever. Na horizonte vidno maďarskú časť Slanských vrchov od Tokaja po Sátoraljaújhely (Nové Mesto pod Šiatrom). Vpravo vidno kopce nad obcou Viničky, slovenskú časť oblasti, kde sa vyrába Tokajské víno.
Panoráma Stredy nad Bodrogom z Tarbucky smerom na juh, západ a sever. Na horizonte vidno maďarskú časť Slanských vrchov od Tokaja po Sátoraljaújhely (Nové Mesto pod Šiatrom). Vpravo vidno kopce nad obcou Viničky, slovenskú časť oblasti, kde sa vyrába Tokajské víno.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2024-05-30]. Dostupné online.
  2. a b KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2024-05-30]. Dostupné online.
  3. a b c TM 148 Zemplínske vrchy – Latorická rovina – Turistické mapy VKÚ [online]. vku-mapy.sk, [cit. 2024-05-30]. Dostupné online.
  4. a b c mapový portál HIKING.SK [online]. mapy.hiking.sk, [cit. 2024-05-30]. Dostupné online.
  5. Podrobný autoatlas – Slovenská republika 1 : 100 000. Harmanec : VKÚ, a. s., 2008. ISBN 978-80-8042-509-8. Kapitola Mapová časť, s. 108.
  6. Eurasian Obsidian Sources [online]. [Cit. 2006-02-07]. Dostupné online. Archivované 2016-03-07 z originálu.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]