Tarent

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
O rovnomennej talianskej provincii pozri Tarent (provincia).
Tarent
(Taranto)
mesto
Štát Taliansko Taliansko
Región Apúlia
Provincia Tarent
Súradnice 40°28′S 17°14′V / 40,467°S 17,233°V / 40.467; 17.233
Rozloha 217 km² (21 700 ha)
Obyvateľstvo 191 810 (31. 12. 2010)
Hustota 883,92 obyv./km²
Časové pásmo SEČ (UTC+1)
 - letný čas SELČ (UTC+2)
PSČ 74121 – 74123
Tel. predvoľba 099
Poloha mesta v rámci Talianska
Poloha mesta v rámci Talianska
Wikimedia Commons: Tarent
Webová stránka: comune.taranto.it
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Tarent (tal. Taranto, lat. Tarentum) je mesto v provincii Tarent, v regióne Apúlia, v Taliansku. V roku 2010 mal 191 810 obyvateľov.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Tarent bol založený v roku 706 pred Kr. spartskými osadníkmi. Čoskoro sa stal významným mestom v rámci Magny Graecia, oblasti v južnom Taliansku, ktorá bola osídlená Grékmi v 7. storočí pred Kr.

Spočiatku bol Tarent zriadením monarchiou, pravdepodobne vymodelovanou na základe tej, ktorá bola v Sparte. Rozvoj Tarentu bol obmedzený, kvôli odporu obyvateľov strednej Apúlie. Tarent a jeho spojenci boli týmito skupinami porazení a v Tarente bola nastolená demokracia. V Peloponézskych vojnách Tarent podporoval Peloponézsky spolok, odmietol pomoc Aténam a poslal svoje loďstvo na pomoc Peloponézskemu spolku.

V roku 367 pred Kr. podpísali Etruskovia a Kartágo pakt, ktorý mal zamedziť prílišnému vplyvu Tarentu.

Pod vládou Archyta dosiahol Tarent svoj najväčší rozmach. Bolo najdôležitejším mestom Magny Graecia, najvyužívanejším prístavom v južnom Taliansku a mal najväčšie loďstvo a armádu v južnom Taliansku. Ale po smrti Archyta začal pomaly Tarent upadať.

Mince z obdobia okupovania mesta Hannibalom

Na začiatku 3. storočia pred Kr. začala rozrastajúca sa Rímska ríša ohrozovať Tarent. Tarent chcel zamedziť narastajúcemu vplyvu Ríma v južnom Taliansku, keďže túto oblasť, s mnohými gréckymi mestskými štátmi, považoval za svoje domínium. V roku 282 pred Kr. sa pri búrke dostali rímske lode až do Tarentu (ktorý s Rímom podpísal dohodu o tom, že rímske lode sa nesmú priblížiť k Tarentu) a Tarent, ktorý to považoval za agresívny akt, potopil štyri rímske lode a piatu zajal. Po neúspešných pokusoch o urovnanie sporov zo strany Rimanov nakoniec došlo k Pyrrhovej vojne, v ktorej napokon zvíťazil Rím, čím sa Tarent dostal pod rímsku nadvládu.

Počas druhej púnskej vojny Rimania opevnili mesto množstvom vojakov, z obavy, že by mohlo prejsť na Hannibalovu stranu. Obyvateľom Tarentu sa však podarilo Hannibala vpustiť do mesta, no ten však nedokázal dobyť mestskú pevnosť a nemohol mesto teda naplno využiť. Rímu sa napokon mesto podarilo oslobodiť, po zrade na strane Hannibalovho vojska.

Cez mesto viedlo rozšírenie cesty Via Appia.

Osobnosti mesta[upraviť | upraviť zdroj]

Partnerské mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Tarent

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]