Wikipédia:Aktuality

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie


Táto stránka obsahuje aktuality a novinky na slovenskej Wikipédii.

Pozri tiež

Archív aktualít[upraviť | upraviť zdroj]

do 16. mája 2005

Experiment s aktuálnymi úpravami[upraviť | upraviť zdroj]

Toto je experiment vytvorenia a udržiavania zhrnutia významnejších posledných zmien spolu so zaradením do kontextu (roadmap) a pripomienkami. Mal by umožniť globálnejšiu orientáciu v poslednom dianí na slovenskej Wikipédii a pomôcť koordinácii našej činnosti.

Pozn.: Dátumy sú len orientačné.

začiatok roka 2005[upraviť | upraviť zdroj]

Boli vytvorené dôležité články pre nových redaktorov, predovšetkým za všeobecnej spolupráce Wikipédia:Príručka. Okrem toho boli preložené aj články Wikipédia:Autorské práva, Wikipédia:Čo Wikipédia nie je a vytvorený Wikipédia:Obrázky. Wikipédia:Šablóny obsahuje kategorizovaný zoznam našich šablón. Bol začatý preklad Wikipédia:Štylistická príručka, ale je nedokončený. Nedostatočné sú tiež články Wikipédia, Wikipédia:Vitajte_vo_Wikipédii a Wikipédia:O Wikipédii. Hoci máme tento základ, väčšina článkov o upravovaní Wikipédie je stále len na en:.

Apríl 2005, Interwiki[upraviť | upraviť zdroj]

Palica a Maros pracuju s pomocou PalicaBOTa a IW-BOTa na doplnení interwiki. Existuje kategória Kategória:Články bez interwiki, ktorú treba doplniť do článkov bez interwiki. Do článkov v tejto kategórii je treba nájsť aspoň jeden interwiki odkaz a odstrániť ho z kategórie. Pozri aj user:Palica/Interwikibot. Takisto som oznacil aj Kategórie bez interwiki takze ak sa vam chce mozete aj sem doplnat odkazy na kategorie (prosim o odkazy na kategorie nie na hlavne clanky). Ak mate nejake dotazy ohladom funkcie botov nebojte sa "just ask". --Palica 22:39, 16 jún 2005 (UTC)

27. apríl - 16. máj Hokej[upraviť | upraviť zdroj]

Pri príležitosti MS v hokeji nastala spolupráca na článkoch o slovenských hokejistoch a neustále sa aktualizoval článok Majstrovstvá_sveta_v_hokeji_2005. Za veľký úspech sa považuje, že sa po zadaní mena hokejistu do Google zobrazujú naše články na prvých miestach.

16. máj, Kategorizácia[upraviť | upraviť zdroj]

Maros vytvoril bota na tvorbu kategórií, boli vytvorené kategórie Narodení v rokoch 10002009 a Úmrtí v rokoch 10002009. Podrobne v krčme. Diskutovalo sa tiež o zmysle kategórií pre narodenia pred rokom 1000.
Prebieha tiež zaraďovanie existujúcich článkov do kategórií a doplňovanie dátumov narodenia/úmrtia osobností do článkov jednotlivých rokov a dní.

20. máj, Vylucenie zodpovednosti[upraviť | upraviť zdroj]

Metju12 vytvoril Vylúčenie zodpovednosti. Treba skontrolovať, doplniť a vytvoriť ďaľšie Disclaimery (Použitie Wikipédie na vlastné nebezpečie; Obsah môže byť = Spoiler, Nepríjemný, Urážlivý ....).

24. máj?-?? Poslanci NR SR[upraviť | upraviť zdroj]

Jano_spoza_mláky vytvára články o poslancoch NR SR.

24. máj, Minerály[upraviť | upraviť zdroj]

Vďaka tomu, že Adrian získal povolenie na použitie článkov zo stránky http://mineraly.sk helix84 preniesol všetky obrázky na commons: a všetky články o mineráloch, čo spustilo lavínu spolupráce na nich. Ešte stále je potrebné preniesť články o horninách, obrázky sú pripravené.

26. máj, Pridávanie obrázkov k článkom[upraviť | upraviť zdroj]

Bubamara začala pridávať do článkov obrázky, čim sa pričinila o výrazné spestrenie slovenskej Wikipédie. Stojí za to spomenúť, že pridáva obrázky z commons:, ktoré sú dostupné všetkým Wikipédiám a je to miesto, kam patria všetky slobodné obrázky, ktoré nie sú špecifické pre jednu Wikipédiu. Bola jej za to udelená včelička za vytrvalosť (na en: známa barnstar, pozri ďalší príspevok)

??-??, Biológia[upraviť | upraviť zdroj]

Prebieha práca na článkoch o zvieratách a rastlinách, väčšinou však obsahujú iba taxobox a obrázok.

1.-5. jún, Vyčistenie obrázkov[upraviť | upraviť zdroj]

Od 19. mája je na en: Wikipédii platné pravidlo o automatickom speedy deletions novo nahraných obrázkov, ktoré nie sú pod slobodnou licenciou (vrátane doteraz akceptovaných fair use) Skôr či neskôr muselo dôjsť na vyčistenie Wikipédie od obrázkov používaných za pochybných zákonných pravidiel. Na commons:, novšom projekte ako Wikipédia, platí od začiatku akceptácia iba slobodných obrázkov.
helix84 ako reakciu na to začal s dopĺňaním tagov licencií, kategorizáciou a presúvaním na commons: obrázkov. Podarilo sa mu zatiaľ dokočiť obrázky nahrané medzi 1.4.2005-3.6.2005. Tiež bol vytvorený článok o správnom používaní a označovaní obrázkov Wikipédia:Obrázky.
V súvislosti s tým Maros navrhol vyjasnenie pravidiel a dodržiavanie autorských práv.

6. jún, LanguageSk.php a zmeny[upraviť | upraviť zdroj]

Dnes, teda 6. júna sa konečne podarilo poslať developerom upravený LanguageSk.php, čo sa teda zmenilo, čo je nové ...

Zoznam zmien
  • Zmeny menných priestorov
    • Komentár -> Diskusia
    • preložené Kategória a Šablóna - už sa teda dá písať [[Kategória:Hocičo]]
  • Preklad magicwords z najpouživanejších vyberám napr.
    • __OBSAH__, {{POČETČLÁNKOV}}, náhľad miesto thumb pri obrázkoch
    • ostatné magicwords si pozrite na LanguageSk.php
  • Konečne máme funkčný linktrail
    • funguje teda aj [[domov]]ská - domovská a ostatné slovenské pikošky :)
  • Boli použité magické slová {{SITENAME}}, {{GRAMMAR}} a Project, aby sa tento LanguageSk.php dal použiť aj na sk.wikiquote a sk.wiktionary, kde už prebehol aj import týchto systémových správ
  • tiež bol LanguageSk.php zosynchronizovaný k posledným verziam anglického súboru (menovite k 1.390.2.51)
  • rovnako je pripravená aj verzia pre MediaWiki 1.5 (testovať ju možete na FiverAlpha a na Betawiki - stačí sa zaregistrovať a zvoliť si jazyk rozhrania slovenčinu)
  • na sk.wikipedia nedošlo k obnovení menného priestoru MediaWiki ako na sk.wiktionary a sk.wikiquote
  • na Special:Allmessages sú červenou farbou označené správy, ktoré sa od seba líši v aktuálnej (adminmi upravená) a štandartnej verzii (načítava sa z LanguageSk.php)

To je asi všetko čo ma napadá. Ak sa samozrejme objavia nejaké chyby, tak ich prosím píšte priamo na diskusné stránky k jednotlivým LanguageSk.php - pre verziu 1.4 a pre veziu 1.5.

Váš prekladový team: User:Valasek - pôvodný preklad, User:Bebe a User:Palica - úprava a doplnenie prekladu a pridanie nových funkcií. Palica@diskprís 21:25, 6 jún 2005 (UTC)

7. jún, Včelička za vytrvalosť[upraviť | upraviť zdroj]

V hlave wikipedistu helix84 sa zrodil nápad oceniť skvelú prácu slovenských wikipedistov, a tak, inšpirovaný "barnstars" z en:, vytvoril ocenenie včeličky za usilovnosť. Udelil ho Bubamare, Brontovi, Palicovi a Adrianovi. Toto ocenenie samozrejme môže udeliť ktokoľvek hocikomu, koho príspevky považuje za dlhodobo prínosné.


28. jún, Hranica 10 000 článkov prekonaná[upraviť | upraviť zdroj]

Slovenská Wikipédia prekonala hranicu 10000 článkov. Jubilejným článkom je Železo, ktorým prispel Maros. Gratulujeme!

29. jún, Včelička sa ujala[upraviť | upraviť zdroj]

Helixova včelička ako motivačný prvok sa ujala. Od 29. júna sa pridali aj niektorí ďalší redaktori, začali sme odmeňovať podľa toho, ako sme to cítili, či podľa toho, ako sa nám pozdávala práca odmeneného redaktora a my sme ho chceli vyzdvyhnúť, aby si jeho pôsobenie na Wikipédii všimli aj ostatní a on sám mal dobrý pocit z toho, že netrávi svoj čas pri Wikipédii zbytočne:) V roku 2005 okrem vyššie uvedených dostali včielku títo redaktori: Liso, Robo, Prskavka, Maros, Ondrejk, Jano spoza mláky, Norway.today, Wizzard a Miloš.

29. jún, Hranica 11 000 článkov prekonaná[upraviť | upraviť zdroj]

Stalo sa tak vďaka veľkej spolupráci na slovenských obciach.

3. júl, Hranica 12 000 článkov prekonaná[upraviť | upraviť zdroj]

Aj tu za to môžu tuším vo veľkej miere obce.

12. júl, Hranica 13 000 článkov prekonaná[upraviť | upraviť zdroj]

Aj tu za to môžu tuším vo veľkej miere obce alebo už nie?

Od leta 2005 do leta 2006[upraviť | upraviť zdroj]

?, tematické portály[upraviť | upraviť zdroj]

Vznikli tematické portály Portál:Astronómia, Portál:Geografia, Portál:Chémia, Portál:Medicína, Portál:Politika, Portál:Divadlo, Portál:Film, Portál:Hudba, Portál:Literatúra a najnovšie aj Portál:Pes.

Ich prínosom je tematické sústredenie informácií pre čitateľa a teoreticky aj spolupráce, čo sa nakoniec ukázalo dosť otázne, pretože väčšina z nich zostala ako one (wo:))-man show. helix84 13:51, 31 máj 2006 (UTC)

8. august 2005, Nová vlna nominácií na adminov[upraviť | upraviť zdroj]

Po poslednej nominácii v marci, kedy Bronto tú svoju odmietol, s odôvodnením, že: ... hlavne preto, že už aj tak tu mám dosť čo robiť, ale aj preto, ze mne sa sefovanie principialne prieci.:), prišla druhá vlna, v ktorej padli tieto redaktorské mená: Maros, Palica, Bebe, Helix84, Metju12, Bubamara a Jano spoza mláky. Všetci menovaní redaktori sa po hlasovaní stali administrátormi.

7. október 2005, ešte traja nominanti[upraviť | upraviť zdroj]

Maros navrhol 7. októbra AtonaX a následne 10. októbra Bubi opakovane navrhla Bronta. Ako posledný nominant pribudol 1. decembra Wizzi, ktorého nominoval Liso. Posledný menovaný prešiel takmer ľahko, prví dvaja redaktori s menšími odreninami, Bronto nakoniec nomináciu prijal a kuvičie hlasy z niektorých strán sa nepotvrdili, v podstate sú všetci traja admini v poriadku a encyklopédia tiež:)

?, Astronomické objekty[upraviť | upraviť zdroj]

Wizzard a neskôr aj jeho nový robotický kamarát Wizzo-Bot popridával samostatné články o planétkach a iných vesmírnych šutroch, čo zvýšilo počet článkov. Nedávno sa sa na to kriticky pozerali aj česi, keďže počet článkov je jednou z charakteristík rozvoja Wikipédie. helix84 13:34, 31 máj 2006 (UTC)

marec 2006[upraviť | upraviť zdroj]

Wikipédia:Krčma/Rôzne/Archív 2006#Diskusie v poslednom case... a nižšie... je ťažké napísať komentár, tak to nechám na iných, ak sa vám bude chcieť. Ale podľa mňa to nie je dorišené, tak by sa nemalo zabudnúť. helix84 13:34, 31 máj 2006 (UTC)
29.3.2006, sk.wikisource[upraviť | upraviť zdroj]
Po Zmätkoch na Wikisource sa osamostatnila slovenská jazyková doména: Wikipédia:Krčma/Novinky#Wikisource.

máj 2006, Poriadok v obrázkoch, systém v živočíchoch[upraviť | upraviť zdroj]

Rádiológ chcel nahrávať obrázky obalov kníh, s čím som nesúhlasil, keďže za posledný rok som sa snažil pripúšťať iba slobodné licencie. Dohoda nakoniec bola, že všetky slobodné obrázky patria na commons a na sk: povolíme neslobodné, najmä fair use. Za účelom koordinácie vznikol Wikipédia:WikiProjekt údržba obrázkov. V priebehu mája sa Rádiológovi podarilo skontrolovať väčšinu obrázkov, a na upratovaní sa ešte pracuje. helix84 13:34, 31 máj 2006 (UTC)
Bronto s Adrianom pracujú na modernom a čo najpresnejšom systéme živých organizmov. Vďaka tomu tu predčíme aj anglickú Wikipédiu. helix84 13:44, 31 máj 2006 (UTC)
11. máj, Komunikácia[upraviť | upraviť zdroj]
Wikipédia:Krčma/Rôzne#komunita na IRC bol opäť oprášený pokus o nadviazanie spoločnej komunikácie redaktorov v reálnom čase na IRC. Stretol sa so slabou odozvou. V súčasnosti redaktori komunikujú najmä pomocou ICQ. helix84 13:34, 31 máj 2006 (UTC)