Zoznam chemických prvkov podľa protónového čísla

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chemických prvkov zoradených podľa protónového čísla.

Slovenský názov prvku (latinský názov prvku) Značka Protónové číslo Rel. at. hmotnosť Skupina Perióda
vodík (hydrogenium) H 1 1,00794 1 1
hélium (helium) He 2 4,002602 18 1
lítium (lithium) Li 3 6,941 1 2
berýlium (beryllium) Be 4 9,012182 2 2
bór (borum) B 5 10,811 13 2
uhlík (carboneum) C 6 12,0107 14 2
dusík (nitrogenium) N 7 14,0067 15 2
kyslík (oxygenium) O 8 15,9994 16 2
fluór (fluorum) F 9 18,9984032 17 2
neón (neon) Ne 10 20,1797 18 2
sodík (natrium) Na 11 22,98976928 1 3
horčík (magnesium) Mg 12 24,3050 2 3
hliník (aluminium) Al 13 26,9815386 13 3
kremík (silicium) Si 14 28,0855 14 3
fosfor (phosphorus) P 15 30,973762 15 3
síra (sulfur) S 16 32,065 16 3
chlór (chlorum) Cl 17 35,453 17 3
argón (argonum) Ar 18 39,948 18 3
draslík (kalium) K 19 39,0983 1 4
vápnik (calcium) Ca 20 40,078 2 4
skandium (scandium) Sc 21 44,955912 3 4
titán (titanium) Ti 22 47,867 4 4
vanád (vanadium) V 23 50,9415 5 4
chróm (chromium) Cr 24 51,9961 6 4
mangán (manganum) Mn 25 54,938045 7 4
železo (ferrum) Fe 26 55,845 8 4
kobalt (cobaltum) Co 27 58,933195 9 4
nikel (niccolum) Ni 28 58,6934 10 4
meď (cuprum) Cu 29 63,546 11 4
zinok (zincum) Zn 30 65,409 12 4
gálium (gallium) Ga 31 69,723 13 4
germánium (germanium) Ge 32 72,64 14 4
arzén (arsenicum) As 33 74,92160 15 4
selén (selenium) Se 34 78,96 16 4
bróm (bromum) Br 35 79,904 17 4
kryptón (krypton) Kr 36 83,798 18 4
rubídium (rubidium) Rb 37 85,4678 1 5
stroncium (strontium) Sr 38 87,62 2 5
ytrium (yttrium) Y 39 88,90585 3 5
zirkónium (zirconium) Zr 40 91,224 4 5
niób (niobum) Nb 41 92,90638 5 5
molybdén (molybdenum) Mo 42 95,94 6 5
technécium (technetium) Tc 43 [98] 7 5
ruténium (ruthenium) Ru 44 101,07 8 5
ródium (rhodium) Rh 45 102,90550 9 5
paládium (palladium) Pd 46 106,42 10 5
striebro (argentum) Ag 47 107,8682 11 5
kadmium (cadmium) Cd 48 112,411 12 5
indium (indium) In 49 114,818 13 5
cín (stannum) Sn 50 118,710 14 5
antimón (stibium) Sb 51 121,760 15 5
telúr (tellurium) Te 52 127,60 16 5
jód (iodium) I 53 126,90447 17 5
xenón (xenon) Xe 54 131,293 18 5
cézium (cesium) Cs 55 132,9054519 1 6
bárium (barium) Ba 56 137,327 2 6
lantán (lanthanum) La 57 138,90547 lantanoidy 6
cér (cerium) Ce 58 140,116 lantanoidy 6
prazeodým (praseodymium) Pr 59 140,90765 lantanoidy 6
neodým (neodymium) Nd 60 144,242 lantanoidy 6
prométium (promethium) Pm 61 [145] lantanoidy 6
samárium (samarium) Sm 62 150,36 lantanoidy 6
európium (europium) Eu 63 151,964 lantanoidy 6
gadolínium (gadolinium) Gd 64 157,25 lantanoidy 6
terbium (terbium) Tb 65 158,92535 lantanoidy 6
dysprózium (dysprosium) Dy 66 162,500 lantanoidy 6
holmium (holmium) Ho 67 164,93032 lantanoidy 6
erbium (erbium) Er 68 167,259 lantanoidy 6
túlium (thulium) Tm 69 168,93421 lantanoidy 6
yterbium (ytterbium) Yb 70 173,04 lantanoidy 6
lutécium (lutetium) Lu 71 174,967 lantanoidy 6
hafnium (hafnium) Hf 72 178,49 4 6
tantal (tantalum) Ta 73 180,94788 5 6
volfrám (wolframium) W 74 183,84 6 6
rénium (rhenium) Re 75 186,207 7 6
osmium (osmium) Os 76 190,23 8 6
irídium (iridium) Ir 77 192,217 9 6
platina (platinum) Pt 78 195,084 10 6
zlato (aurum) Au 79 196,966569 11 6
ortuť (hydrargyrum) Hg 80 200,59 12 6
tálium (thallium) Tl 81 204,3833 13 6
olovo (plumbum) Pb 82 207,2 17 6
bizmut (bismuthum) Bi 83 208,98040 15 6
polónium (polonium) Po 84 [210] 16 6
astát (astatium) At 85 [210] 17 6
radón (radon) Rn 86 [220] 18 6
francium (francium) Fr 87 [223] 1 7
rádium (radium) Ra 88 [226] 2 7
aktínium (actinium) Ac 89 [227] aktinoidy 7
tórium (thorium) Th 90 232,03806 aktinoidy 7
protaktínium (protactinium) Pa 91 231,03588 aktinoidy 7
urán (uranium) U 92 238,02891 aktinoidy 7
neptúnium (neptunium) Np 93 [237] aktinoidy 7
plutónium (plutonium) Pu 94 [244] aktinoidy 7
amerícium (americium) Am 95 [243] aktinoidy 7
curium (curium) Cm 96 [247] aktinoidy 7
berkélium (berkelium) Bk 97 [247] aktinoidy 7
kalifornium (californium) Cf 98 [251] aktinoidy 7
einsteinium (einsteinium) Es 99 [252] aktinoidy 7
fermium (fermium) Fm 100 [257] aktinoidy 7
mendelévium (mendelevium) Md 101 [258] aktinoidy 7
nobélium (nobelium) No 102 [259] aktinoidy 7
lawrencium (laurencium) Lr 103 [262] aktinoidy 7
rutherfordium (rutherfordium) Rf 104 [261] 4 7
dubnium (dubnium) Db 105 [262] 5 7
seaborgium (seaborgium) Sg 106 [266] 6 7
bohrium (bohrium) Bh 107 [264] 7 7
hásium (hassium) Hs 108 [277] 8 7
meitnérium (meitnerium) Mt 109 [268] 9 7
darmštátium (darmstadtium) Ds 110 [271] 10 7
röntgénium (roentgenium) Rg 111 [272] 11 7
kopernícium (copernicium) Cn 112 [285] 12 7
nihónium (nihonium) Nh 113 [286] 13 7
fleróvium (flerovium) Fl 114 [289] 17 7
moskóvium (moscovium) Mc 115 [289] 15 7
livermórium (livermorium) Lv 116 [293] 16 7
tenés (tennessine) Ts 117 [294] 17 7
oganesón (oganesson) Og 118 [294] 18 7

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]