Zoznam ministrov školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Povereníci a ministri školstva na Slovensku do roku 1989[upraviť | upraviť kód]

Od roku 1920 do Nežnej revolúcie v roku 1989 pôsobilo na Slovensku vo funkcii ministra školstva alebo jej zodpovedajúcej 11 ministrov:

Po vzniku prvej česko-slovenskej republiky v roku 1918 školstve aj na Slovensku rozhodovalo Ministerstvo školstva a národnej osvety v Prahe. Na Slovensku bol Referát školstva. (Minister s plnou mocou pre správu Slovenska bol v rokoch 1920 – 1921 JUDr. Ivan Dérer).

(Zrušenie úradu Ministra s plnou mocou pre Slovensko)

  • 1929 – 1934 JUDr. Ivan Dérer minister školstva a národnej osvety
  • 1945 – 1950 Ladislav Novomeský Dr. h.c. povereník školstva a osvety
  • 1950 – 1958 prof. PhDr. Ernest Sýkora, CSc. povereník školstva a kultúry
  • 1959 – 1962 RSDr. Vasiľ Biľak povereník školstva a kultúry
  • 1963 – 1970 doc. PaedDr. Matej Lúčan povereník pre školstvo SSR
  • 1970 – 1976 prof. Ing. Štefan Chochol, CSc. minister školstva SSR
  • 1976 – 1986 prof. Ing. Juraj Buša, CSc. minister školstva SSR
  • 1986 – 1989 prof. PhDr. Ľudovít Killár, CSc. minister školstva, mládeže a telesnej výchovy SSR

Ministri školstva po roku 1989[upraviť | upraviť kód]

Toto je zoznam ministrov z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky:

Poradie Meno Nominant Od Do Poznámka
1. Ladislav Kováč VPN 12. december 1989 26. jún 1990 funkčné obdobie vlády od 12. decembra 1989 do 26. júna 1990
Ladislav Kováč VPN 27. jún 1990 6. september 1990 funkčné obdobie prvej vlády V. Mečiara od 27. júna 1990 do 22. apríla 1991
2. Ján Pišút 6. september 1990 22. apríl 1991 v septembri 1990 nahradil Kováča, ktorý sa stal veľvyslancom, jeho prvý námestník Pišút
Ján Pišút 23. apríl 1991 24. jún 1992 funkčné obdobie vlády J. Čarnogurského od 23. apríla 1991 do 24. júna 1992
3. Dušan Slobodník HZDS 24. jún 1992 26. september 1992 ad interim (dočasný minister)
4. Matúš Kučera HZDS 26. september 1992 22. jún 1993 "po nezhodách s Mečiarom som z postu dobrovoľne abdikoval"[1]
5. Roman Kováč HZDS 22. jún 1993 10. november 1993 ad interim
6. Jaroslav Paška SNS 10. november 1993 15. marec 1994 funkčné obdobie skrátenej vlády V. Mečiara od 24. júna 1992 do 15. marca 1994
7. Ľubomír Harach DEÚS 15. marec 1994 13. december 1994 funkčné obdobie dočasnej vlády J. Moravčíka od 15. marca 1994 do 13. decembra 1994
8. Eva Slavkovská SNS 13. december 1994 30. október 1998 celé 4 ročné funkčné obdobie
9. Milan Ftáčnik SDĽ 30. október 1998 18. apríl 2002 predčasne odstúpil po vnútrostraníckych sporoch v SDĽ
10. Peter Ponický SDĽ 18. apríl 2002 15. október 2002 nahradil Ftáčnika (v úrade bol 6 mesiacov)
11. Martin Fronc KDH 16. október 2002 8. február 2006 demisia
12. László Szigeti SMK 8. február 2006 4. júl 2006 nahradil Fronca (v úrade bol 5 mesiacov)
13. Ján Mikolaj SNS 4. júl 2006 8. júl 2010 celé 4 ročné funkčné obdobie
14. Eugen Jurzyca SDKÚ-DS 8. júl 2010 4. apríl 2012 skončil po 22 mesiacoch po predčasných voľbách v marci 2012
15. Dušan Čaplovič SMER-SD 4. apríl 2012 3. júl 2014 po dvoch rokoch podal demisiu[2]
16. Peter Pellegrini SMER-SD 3. júl 2014 25. november 2014 nahradil Čaploviča
17. Juraj Draxler SMER-SD 25. november 2014 23. marec 2016 nahradil Pellegriniho, ktorý nahradil Pašku, po jeho odstúpení v súvislosti s kauzou nákupu CT prístroja
18. Peter Plavčan SNS 23. marec 2016 31. august 2017 16. augusta 2017 premiér Fico oznámil jeho odvolanie v rámci "zužovania priestoru pre netransparentné a korupčné správanie"[3]
Gabriela Matečná SNS 1. september 2017 12. september 2017 ad interim, súčasne ministerka pôdohospodárstva
19. Martina Lubyová SNS 13. september 2017

Zdroj[upraviť | upraviť kód]

Fotografie ministrov školstva po roku 1989 (Galéria HN Online)

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. ČERNÁKOVÁ, JANA. Historik Matúš Kučera sa takmer stal šoférom. mynitra.sme.sk (Petit press). Dostupné online [cit. 2017-09-13].
  2. A.S., Petit Press. Minister školstva Čaplovič končí po dohode s Ficom, nahradí ho Pellegrini. domov.sme.sk. Dostupné online [cit. 2017-09-12].
  3. TELEVÍZIA TA3. Brífing premiéra R. Fica o výmene ministra školstva [online]. TA3.com, [cit. 2017-09-12]. Dostupné online.