Zoznam riek v Česku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Zoznam riek v Česku

Abecedný zoznam riek v Česku[upraviť | upraviť kód]

Riečna sieť Česka podľa riek a ich prítokov[upraviť | upraviť kód]

Najdlhšie rieky v Česku (podľa dĺžky toku na území krajiny)[upraviť | upraviť kód]

  1. Vltava: 430,2 km
  2. Labe: 358,3 km
  3. Dyje: 287 km
  4. Morava: 276,1 km (z toho 37 km česko-slovenská hranica)
  5. Ohře: 256 km
  6. Sázava: 218,2 km
  7. Lužnice: 187 km
  8. Jihlava: 184,5 km
  9. Svratka: 173,9 km
  10. Jizera: 164,6 km
  11. Berounka: 139,1 km
  12. Odra: 120,1 km
  13. Opava: 118,6 km
  14. Otava: 113 km
  15. Radbuza: 111,5 km
  16. Úhlava: 108,5 km
  17. Tichá Orlice: 107,5 km
  18. Mže: 106,5 km
  19. Ploučnice: 106,2 km
  20. Moravice: 105,1 km
  21. Chrudimka: 104,4 km
  22. Oslava: 99,6 km
  23. Divoká Orlice: 99,3 km
  24. Želivka: 99,2 km
  25. Střela: 97,5 km
  26. Svitava: 97,3 km
  27. Úslava: 94 km
  28. Blanice (prítok Otavy): 93,3 km
  29. Cidlina: 89,7 km
  30. Doubrava: 89,5 km
  31. Malše: 89,5 km
  32. Rokytná: 89,3 km
  33. Kyjovka: 86,7 km
  34. Olše: 86 km
  35. Bílina: 84,2 km
  36. Loučná: 81,1 km
  37. Jevišovka: 79,9 km
  38. Úpa: 78,7 km
  39. Metuje: 77,2 km
  40. Ostravice: 65,1 km
  41. Teplá: 64,2 km
  42. Blanice (prítok Sázavy): 62,4 km
  43. Bečva: 61,5 km
  44. Loděnice: 61,1 km
  45. Výrovka: 60,3 km
  46. Lomnice: 59,5 km
  47. Dědina: 58,4 km
  48. Litava: 58,3 km
  49. Vsetínská Bečva: 58,1 km
  50. Haná: 57,1 km
  51. Nežárka: 56,2 km
  52. Lužická Nisa: 55,1 km
  53. Litavka: 54,6 km
  54. Moravská Sázava: 54,3 km
  55. Stropnice: 54 km
  56. Romže: 53 km
  57. Skalice: 52,2 km
  58. Mrlina: 51,6 km
  59. Oskava: 50,4 km
  60. Rakovnický potok: 48,4 km
  61. Třebůvka: 48,3 km
  62. Volyňka: 46,1 km
  63. Olšava: 46 km

Najvodnatejšie rieky v Česku (podľa priemerného prietoku)[upraviť | upraviť kód]

  1. Labe (štátna hranica): 308,0 m³/s
  2. Vltava (ústie): 149,9 m³/s
  3. Morava (Lanžhot): 65,0 m³/s
  4. Dyje (ústie): 43,9 m³/s
  5. Ohře (ústie): 37,94 m³/s
  6. Berounka (ústie): 36,0 m³/s
  7. Svratka (ústie): 27,24 m³/s
  8. Otava (ústie): 26,0 m³/s
  9. Sázava (ústie): 25,2 m³/s
  10. Lužnice (ústie): 24,3 m³/s
  11. Jizera (ústie): 23,9 m³/s
  12. Orlice (ústie): 21,3 m³/s
  13. Bečva (ústie): 17,5 m³/s
  14. Opava (ústie): 15,01 m³/s
  15. Ostravice (ústie): 14,23 m³/s
  16. Olše (štátna hranica): 12,5 m³/s
  17. Nežárka (ústie): 11,8 m³/s
  18. Jihlava (ústie): 11,75 m³/s
  19. Divoká Orlice (sútok s Tichou Orlicou): 11,5 m³/s
  20. Radbuza (ústie): 11,1 m³/s
  21. Ploučnice (ústie): 8,6 m³/s
  22. Mže (sútok s Radbuzou): 8,55 m³/s
  23. Chrudimka (ústie): 7,68 m³/s
  24. Moravice (ústie): 7,67 m³/s
  25. Tichá Orlice (sútok s Divokou Orlicou): 7,4 m³/s
  26. Želivka (ústie): 7,2 m³/s
  27. Úpa (ústie): 6,99 m³/s
  28. Malše (ústie): 6,92 m³/s
  29. Úhlava (ústie): 5,69 m³/s
  30. Metuje (ústie): 5,73 m³/s
  31. Bílina (ústie): 5,51 m³/s
  32. Lužická Nisa (štátna hranica): 5,43 m³/s
  33. Svitava (ústie): 5,11 m³/s
  34. Cidlina (ústie): 4,66 m³/s
  35. Kamenice (ústie): 4,65 m³/s
  36. Moravská Sázava (ústie): 4,52 m³/s
  37. Doubrava (ústie): 4,50 m³/s
  38. Loučná (ústie): 4,43 m³/s
  39. Blanice (prítok Otavy) (ústie): 4,23 m³/s
  40. Březná (ústie): 4,21 m³/s
  41. Vydra (sútok s Křemelnou): 4,13 m³/s

Rieky v Česku podľa plochy povodia[upraviť | upraviť kód]

Uvedené plochy povodí platia len pre územie Česka. Rieky označené (×) nemajú celé povodie na území štátu.

  1. Labe: 51 391,5 km² (×)
  2. Vltava: 28 090 km²
  3. Morava: 24 370 km² (×)
  4. Dyje: 13 419 km² (×)
  5. Odra: 10 288 km² (×)
  6. Berounka: 8 861 km²
  7. Svratka: 7 118,7 km²
  8. Ohře: 5 613,7 km² (×)
  9. Sázava: 4 349 km²
  10. Lužnice: 4 226,2 km² (×)
  11. Otava: 3 788,2 km²
  12. Jihlava: 3 117 km²
  13. Jizera: 2 193,4 km²
  14. Radbuza: 2 179 km²
  15. Opava: 2 088,8 km² (×)
  16. Orlice: 1 959,1 km² (×)
  17. Mže: 1 828,6 km²
  18. Bečva: 1 625,7 km²
  19. Ploučnice: 1 193,9 km²
  20. Želivka: 1 188,6 km²
  21. Cidlina: 1 177 km²
  22. Svitava: 1 147 km²
  23. Bílina: 1 071 km²
  24. Nežárka: 999,6 km²
  25. Malše: 979,1 km² (×)
  26. Střela: 922,6 km²
  27. Úhlava: 919,4 km²
  28. Moravice: 901 km²
  29. Chrudimka: 872,6 km²
  30. Oslava: 867,2 km²
  31. Blanice: 860,5 km²
  32. Lomnice: 830,8 km²
  33. Ostravice: 826,8 km²
  34. Divoká Orlice: 806,6 km² (×)
  35. Úslava: 796,5 km²
  36. Litava: 789,8 km²
  37. Jevišovka: 782,5 km²
  38. Tichá Orlice: 755,4 km²
  39. Loučná: 732,4 km²
  40. Kyjovka: 665,8 km²
  41. Mrlina: 642,6 km²
  42. Olše: 639 km² (×)
  43. Litavka: 629,4 km²
  44. Haná: 607,8 km²
  45. Metuje: 607,6 km²
  46. Doubrava: 598,8 km²
  47. Rokytná: 585,4 km²
  48. Třebůvka: 584,6 km²