Paint Box

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
„Paint Box“
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
Vydané 17. november 1967
Nahrané október 1967
Žáner Psychedelický rock
Dĺžka 3:33
Vydavateľstvo Columbia (EMI) (UK)
Producent Norman Smith
Skladateľ Richard Wright

„Paint Box“ je skladba britskej rockovej skupiny Pink Floyd, ktorú napísal a spieva klávesista skupiny, Richard Wright. Po prvýkrát bola vydaná v roku 1967 na B strane singlu „Apples and Oranges“.

Skladba je charakteristická Masonovými dlhými bubeníckymi medzihrami a protisociálnym cítením textu (Last night I had too much to drink / Sitting in a club with so many fools, slovensky: Minulú noc som toho veľa vypil / sedel v klube s toľkými hlupákmi). Ide o prvú autorskú pieseň Ricka Wrighta, ktorú napísal pre Pink Floyd, a ktorú taktiež aj sám zaspieval. Nie je doložený žiadny koncert, kde by skupina hrala túto skladbu (setlisty koncertov z tejto ranej doby skupiny nie sú väčšinou zachované).

Nahraná bola spoločne so skladbou „Apples and Oranges“ v EMI Studios 24., 26. a 27. októbra 1967. Ako B strana monofónneho singlu „Apples and Oranges“ vyšla 17. novembra 1967 len v Spojenom kráľovstve. Neskôr bola zaradená na kompiláciách The Best of the Pink Floyd (1970; stereo mix), Relics (1971) a 1967: The First Three Singles (1997), objavila sa aj na bonusovom CD The Early Singles box setu Shine On (1992) a na treťom bonusovom CD reedície albumu The Piper at the Gates of Dawn (2007).

Čiernobiely videoklip k piesni „Paint Box“ pre belgickú televíziu RTB bol natočený 18. a 19. februára 1968 v bruselskom Parc de Laekan. Na gitaru ale už hrá David Gilmour, ktorý začiatkom toho roku nahradil Syda Barretta.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Paint Box na českej Wikipédii.