Not Now John

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
„Not Now John“
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
SingelPink Floyd
z albumu The Final Cut
Strana B "The Hero's Return (Part I a II)"
Vydaný 3. máj 1983
Nahraný júl – december 1982
Žáner hard rock, progresívny rock
Dĺžka 5:02 (albumová verzia)
4:12 (singel)
Vydavateľ Harvest Records (UK)
Capitol Records (USA)
Skladateľ Roger Waters
Producent Roger Waters, James Guthrie a Michael Kamen
Pink Floyd chronológia singlov
When the Tigers Broke Free
(1982)
Not Now John
(1983)
Learning to Fly“/Terminal Frost
(1987)

Not Now John“ je skladba z albumu The Final Cut, ktorý vydala v roku 1983 anglická rocková skupina Pink Floyd. Je to jediná skladba na albume, kde spieva okrem basgitaristu Rogera Watersa aj gitarista skupiny, David Gilmour, taktiež je to jediná skladba z tohto albumu, ktorá bola vydaná ako singel. „Not Now John“ je nahrávka, ktorá obsahuje najviac vulgárnych výrazov zo všetkých skladieb, ktoré kedy skupina Pink Floyd vydala.

Význam skladby[upraviť | upraviť zdroj]

Text, ktorý Roger Waters napísal, sa zaoberá vojnou (najmä vojny o Falklandské ostrovy) a je kritikou britskej premiérky Margaret Thatcherovej. Rovnako je kritikou chamtivosti a korupcie, ktorú Waters videl ako nebezpečenstvo pre spoločnosť. Formulácia textu poukazuje na meniaci sa globálny obchod, a taktiež, že sa formuje nový vodca v spotrebnom priemysle – Japonsko.

V názve skladby je meno „John“. Toto meno neodkazuje na žiadnu konkrétnu osobu s menom „John“. Je to hovorové slovo, ktorého synonymami sú: kamarát, „Pal“, „Jack“ a šéfe. Analogicky ako je to používané v slovenčine („hej Janko...“, či „počuj kamoš...“) odkazujú na človeka, s ktorým sa ďalší človek rozpráva a nepozná jeho meno.

Kompozícia[upraviť | upraviť zdroj]

Na rozdiel od väčšiny melancholicky ladených skladieb z albumu The Final Cut, „Not Now John“ znie optimistickým, rýchlejším hardrockovým štýlom. Podobne ako v skladbe „Comfortably Numb“ z albumu The Wall, tak aj tu Gilmour a Waters spievajú duet, predstavujú dialóg rozličných „osobností“, respektíve uhlov pohľadu. Gilmour je samostatná ignorantská osoba, zatiaľ čo Waters predstavuje intelektuálnu, zodpovednú osobu a pozorovateľa svetových problémov.

Singel[upraviť | upraviť zdroj]

„Not Now John“ vydala skupina Pink Floyd ako singel 3. mája 1983. Druhou, tzv. „B-stranou“ singlu, je nahrávka „The Hero's Return“. V Spojenom kráľovstve vyšiel 12 palcový singel, ktorý obsahoval dve skladby zo 7 palcového singlu na strane A a albumovú verziu „Not Now John“ na strane B. Singel dosiahol 30. pozíciu v britských a 7. pozíciu v amerických (Mainstream Rock Tracks) rebríčkoch.

  1. „Not Now John“ (singlová verzia) – 4:12
  2. „The Hero's Return (Part I a II)“ – 4:02
  3. „Not Now John“ (albumová verzia) – 4:56 (iba 12" singel)

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Pink Floyd
Ostatní hudobníci

V nahrávke sú aj zbory, ktoré sú naspievané ženskými hlasmi. Bluesovým štýlom dávajú odpovede spievaným Gilmourovým frázam. O ich identite nie je nikde na obale oficiálna zmienka.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Not Now John na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).