Money (Pink Floyd)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
„Money“
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
SingelPink Floyd
z albumu The Dark Side of the Moon
Vydaný 23. júna 1973
Formát 7" vinyl
Nahraný jún 1972 – január 1973 v štúdiách Abbey Road, Londýn, Anglicko
Žáner progresívny rock,
hard rock,
funk rock
Dĺžka 6:23
3:59 singel USA
Vydavateľ EMI, Harvest, (UK)
Harvest, Capitol (US)
Skladateľ Roger Waters
Producent Pink Floyd
Pink Floyd chronológia singlov
Free Four
(1972)
Money
(1973)
Us and Them“/„Time
(1973)

Money“ je šiesta skladba[pozn 1] z albumu The Dark Side of the Moon, ktorý v roku 1973 vydala anglická skupina Pink Floyd. Na originálnom LP vinylovom vydaní táto pieseň otvára jeho druhú („B“) stranu.

Autorom skladby „Money“ je basgitarista a skladateľ Roger Waters. Tento singel je jediným, ktorý dosiahol Top 20 rebríčka Hot 100 hudobného magazínu Billboard.

Skladba „Money“ je príznačná svojim neobvyklým kolísaním medzi 7/4 – 4/4 taktom. Charakteristická je aj jej basová línia a rytmické striedanie zladených slučiek zvukových efektov pokladnice a cinkajúcich mincí.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Demonahrávka vrátane niektorých zvukových efektov bola urobená v provizórnom nahrávacom štúdiu v kôlni Watersovej záhrady.[1] Na rozdiel od dema nahrávka skupiny mala bluesový transatlantický nádych. Napriek tomu, že Waters je autorom hudby aj textu, kvalita výsledného diela je zásluhou spolupráce všetkých členov kapely. Gilmour bol iniciátorom rytmických prechodov, či autorom originálnych gitarových partov. Nezanedbateľný je aj jeho spev, či originálne hudobné improvizácie Nicka Masona a Ricka Wrighta. Na nahrávke je je aj part hry na tenor saxofón, ktorý interpretoval Dick Parry.

Snáď najvýraznejším prvkom piesne „Money“ je rytmická sekvencia zvukových efektov, ktorú Waters vyrobil z cinkania mincí, vyzváňania pokladne, trhania papiera, kliknutia počítacieho stroja a ďalších. Tieto zvuky zložil do 7/4 rytmickej efektovej slučky.[1][2] Tento efekt bol neskôr rozdelený do štyroch stôp, ktoré boli použité na koncertoch na obiehajúci kvadrofonický zvuk.[2]

Od roku 1972 do roku 1975 bola skladba „Money“ pravidelnou súčasťou turné Dark Side of the Moon a patrila aj k bežnému repertoáru prídavku turné z roku 1977. Tieto neskoršie verzie piesne mali trvanie až 12 minút. Po rozchode skupiny Pink Floyd s Rogerom Watersom v roku 1985, počas turné A Momentary Lapse of Reason (1987 až 1990) ako aj v roku 1994 na turné The Division Bell bola skladba v jej stálom repertoári. Takisto s 12 minútovou verziou skladby vystupoval v roku 1984 aj David Gilmour na turné k svojmu sólovému projektu About Face. Aj Roger Waters s touto skladbou vystupuje na svojich sólových koncertoch. V roku 2005 vystúpila skupina Pink Floyd na lodýnskom podujatí Bobom Geldofom organizovanej akcie Live 8. Kapela sa stretla iba raz od rozchodu v roku 1985 a zahrala túto pieseň spolu so skladbami „Breathe“, „Breathe(Reprise)“, „Wish You Were Here“ a „Comfortably Numb“. Skladbu zahral 7. júla 2007 Roger Waters aj na koncerte Live Earth v New Yorku.

V roku 2008 sa v hlasovaní časopisu Guitar World dostalo Gilmourove sólo na 62. miesto zoznamu „najlepšej stovky gitarových sól“.[3]

Slová piesne „Money“ sú citované v replike učiteľa vo filme The Wall z roku 1982.

Alternatívne a koncertné verzie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Skladba bola súčasťou koncertného turné skupiny v rokoch 1972 – 1977 a medzi rokmi 1987 – 1994.
  • Na kompilácii skupiny Pink Floyd s názvom A Collection of Great Dance Songs sa nachádza nahrávka skladby „Money“, na ktorú Gilmour z licenčných dôvodov nanovo nahral všetky hudobné nástroje s výnimkou saxofónu, ktorý bol znovu v interpretácii Dicka Parryho. Bicie nástroje v tejto verzii sú programované. Producentom nahrávania bol James Guthrie.
  • Koncertná verzia piesni „Money“ je aj na videách Delicate Sound of Thunder a P*U*L*S*E. V týchto verziách je aj sólo na basovú gitaru, či spievaný refrén vokalistiek.
  • Na koncertnom albume Rogera Watersa In the Flesh: Live spieva gitarista Doyle Bramhall II, ktorý sa vystrieda v gitarových sólových partoch spolu s Andy Fairweather-Lowom a Snowy Whiteom.
  • Na kompilácii Echoes: The Best of Pink Floyd je pieseň „Money“ spojnicou medz skladbami „Set the Controls for the Heart of the Sun“ (1968) a „Keep Talking“ (1994).

Výroba skladby[upraviť | upraviť zdroj]

Rebríčky[upraviť | upraviť zdroj]

Rebríček (1973) Vrchol
United States Billboard Hot 100
13
Rebríček (1981) Vrchol
United States Mainstream Rock Tracks
2

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Poradie skladby závisí od edície albumu. Na niektorých vydaniach albumu sú piesne „Speak to Me“ a „Breathe“ spojené.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Dark Side at 30: Roger Waters. Rolling Stone, 12 March 2003. Dostupné online [cit. 2009-02-18]. Archivované 2009-03-26 na Wayback Machine
  2. a b Classic Albums: Pink Floyd – The Making of The Dark Side of the Moon (DVD), 2003.
  3. "Guitar World Presents The Greatest 100 Guitar Solos" Guitar World, aktualizované 30. októbra 2008. Zdroj z 8. marca 2009.