Polom (vrch v Malej Fatre)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Polom
vrch
Štát Slovensko Slovensko
Región Žilinský
Okres Žilina
Obec Stráňavy
Časť Lúčanské Veterné hole
Pohorie Malá Fatra
Podcelok Lúčanská Fatra
Povodie Váh
Nadmorská výška 1 010 m n. m.
Súradnice 49°09′14″S 18°50′39″V / 49,154°S 18,8441°V / 49.154; 18.8441
Orogenéza/vrásnenie alpínske vrásnenie
Najľahší výstup po značke z obce Stráňavy cez sedlo Javorina
Poloha v rámci Žilinského kraja
Poloha v rámci Žilinského kraja
Wikimedia Commons: Polom
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Polom (1 010,0 m n. m.[1][2]) je vrch v severnej časti Lúčanskej Malej Fatry. Leží nad obcou Stráňavy, približne 8 km juhovýchodne od Žiliny.[3] Kvôli rozsiahlej ťažbe vápenca je vrch z diaľky identifikovateľný.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Nachádza sa v strednej časti pohoria, v geomorfologickom podcelku Lúčanská Fatra a jej časti Lúčanské Veterné hole.[4] Vrch leží v Žilinskom kraji, v okrese Žilina a v katastrálnom území obce Stráňavy. Najbližšími vrchmi sú na severe Kojšová (743 m n. m.), na východe Grúň (1 101 m n. m.), na juhu Úplaz (1 301 m n. m.) a na západe ležiaci Hoblík (934 m n. m.).[3]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Vrch na západnom okraji Malej Fatry zaujme už od mesta Žilina devastovaným povrchom. Veľký kameňolom za desiatky rokov výrazne ubral z masívu vrchu, pričom odťažený bol aj pôvodný vrchol. Veľká časť Polomu má len fragmenty porastu, súvislejší porast zmiešaného lesa sa nachádza vo východnej a južnej časti. Zaujímavosťou je preprava vyťaženého vápenca pásovým dopravníkom ponad Váh do vápenky vo Varíne.

Z južnej strany vrch obteká a odvodňuje Stráňavský potok, východné svahy odvodňuje potok Javorina. Na úpätí vrchu sa nad obcou Stráňavy nachádza múzeum so stálou expozíciou Malofatranskej operácie, počas ktorej v okolí prebiehali koncom II. svetovej vojny tuhé boje. Na vrchole sa nachádzal „Pamätník víťazstva I. čs. armádneho zboru“, ktorý v tejto oblasti pôsobil v apríli 1945. Z dôvodu rozširovania lomu bol v roku 1986 presunutý na susednú Javorinu.[5] Na západnom úpätí na trase turistického chodníka sa nachádza chata Polom.

Z Polomu sa v počiatkoch televízie (od roku 1961), kvôli jeho dostupnosti, výhľadu na Žilinskú kotlinu a nadmorskej výške, určitý čas vysielal televízny signál pre Žilinu a okolie.

Výhľady[upraviť | upraviť zdroj]

Najvyššia časť Polomu je pokrytá nesúvislým lesom, no blízke lokality na okraji lomu umožňujú zaujímavý výhľad severným a západným smerom. Mimo okolitých vrchov Lúčanskej Fatry je dobre viditeľná Žilinská kotlina, Krivánska Fatra, Súľovské vrchy, Javorníky a Kysucká vrchovina. Pri vhodných podmienkach možno pozorovať časť Strážovských vrchov, tisícovky Moravsko-sliezskych Beskýd (Kněhyně, Smrk a Lysá hora), Kysucké aj Oravské Beskydy.[6]

Podujatia[upraviť | upraviť zdroj]

Konajú sa tu cyklistické preteky Šprint Polom, ktorých štart je v obci Stráňavy a cieľ v sedle Javorina. Dĺžka trate s prevýšením 521 metrov je 6,9 km.

Prístup[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Malá Fatra - Martinské hole, Letná turistická mapa 1:50 000, Vojenský kartografický ústav, š.p., Harmanec, 2000
  2. Slovenská republika: podrobný autoatlas so zemepisnou sieťou WGS-84 pre GPS. 8. vyd. Harmanec : Vojenský kartografický ústav, 2007. ISBN 978-80-8042-509-8. Kapitola mapová časť, s. 34.
  3. a b c Mapový portál HIKING.SK [online]. mapy.hiking.sk, [cit. 2020-08-10]. Dostupné online.
  4. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2020-08-09]. Dostupné online.
  5. STRÁŇAVY, Obec. O obci [online]. stranavy.sk, [cit. 2020-08-10]. Dostupné online.
  6. Peakfinder [online]. peakfinder.org, [cit. 2020-08-10]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Malá Fatra – Martinské hole, Letná turistická mapa 1:50 000, Vojenský kartografický ústav, š.p., Harmanec, 2000