Sliepkovce

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sliepkovce
obec
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Košický kraj
Okres Michalovce
Región Zemplín
Nadmorská výška 99 - 107 m n. m.
Súradnice 48°40′24″S 21°56′46″V / 48,6734°S 21,9460°V / 48.6734; 21.9460
Rozloha 6,46 km² (646 ha) [1]
Obyvateľstvo 777 (31. 12. 2023) [2]
Hustota 120,28 obyv./km²
Prvá pís. zmienka 1314
Starosta Kamil Minda[3] (nezávislý)
PSČ 072 37 (pošta Lastomír)
ŠÚJ 523071
EČV (do r. 2022) MI
Tel. predvoľba +421-56
Adresa obecného
úradu
Obecný úrad
Sliepkovce
07237 Sliepkovce
E-mailová adresa poslať email
Telefón 64 93 114
Poloha obce na Slovensku
Poloha obce na Slovensku
Map
Interaktívna mapa obce
Wikimedia Commons: Sliepkovce
Webová stránka: obecsliepkovce.sk
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Sliepkovce sú obec ležiaca v okrese Michalovce.

Polohopis[upraviť | upraviť zdroj]

Sliepkovce ležia uprostred Zemplína, na Východoslovenskej nížine, na vale Laborca, 11 km juhovýchodne od Michaloviec, v nadmorskej výške od 99 do 107 m n. m.. Obec leží na 48° 35' severnej zemepisnej šírky a 22° 07' východnej zemepisnej dĺžky.

Podľa územnosprávneho členenia patrí obec do okresu Michalovce a Košického kraja. Podľa náboženského členenia patrí do rímskokatolíckej farnosti Budkovce. Do roku 2000 patrili Sliepkovce do gréckokatolíckej farnosti Dúbravka, ale od roku 2000 patria pod farnosť Lastomír.

Vodstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Popri obci tečie rieka Laborec, obkolesená valmi vybudovanými v 40. rokoch 20. storočia, pri regulácii toku. Neďaleko preteká potok Duša. Tieto vodné toky v minulosti postihovali ľudí záplavami, keď sa hlavne v jarných a jesenných obdobiach často vylievali.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá písomná zmienka o dedine Sliepkovce je v listine z roku 1314 o deľbe majetkov šľachticov z Budkoviec, ktorým patrili aj Sliepkovce. Obec pôvodne vznikla ako osada kráľovských strážcov hraníc. V 14. storočí mala obec úradný názov Zelepke. Bol to maďarizovaný názov staršieho slovenského názvu Selepka, neskôr sa z neho vyvinul názov Slepkovce. V roku 1600 malo sídlisko sedem poddanských domov. Kataster obce bol v 18. storočí pod záštitou a finančnou podporou grófa Dioníza Andrášiho premiestnený na terajšie územie z miesta ktoré leží západne k obci Budkovce. Dôvodom boli časté povodne. Od toho času, až do roku 1945 bola obec vedená pod názvom Dionízovo – Déneš.

Obyvateľstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Sliepkovce majú 738 obyvateľov obývajúcich 200 domov. Väčšina obyvateľstva je rímskokatolíckeho vierovyznania. Grékokatolíkov nie je viac ako 100. Len niekoľko ľudí sa hlási k inému, resp. žiadnemu vierovyznaniu.

Občania musia za prácou cestovať, lebo pracovných príležitosti v blízkom okolí je veľmi málo. Agrospol Sliepkovce zamestnáva len niekoľko desiatok robotníkov. Zostávajúci pracujú buď v Michalovciach, prípadne v Strážskom, alebo v niektorom z iných miest v neďalekom okolí. Pracovné príležitosti v zahraničí (najmä Nemecko) využíva asi desiatka obyvateľov.

Nezamestnanosť v obci je približne rovnaká ako celoslovenský priemer. Časť nezamestnaných zamestnáva obecný úrad na verejno – prospešných prácach, alebo na čističke odpadových vôd.

Kultúra a zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

  • Rímskokatolícky kostol Premenenia Pána, jednoloďová eklektická stavba s polygonálnym ukončením presbytéria a mierne predstavanou vežou, z roku 1922. V interiéri sa nachádza oltár z dielne A. Heflera z Bardejova s obrazom Nanebovstúpenia Pána od J. T. Moussona. Od rovnakého autora pochádza aj obraz Kristus v Getsemanskej záhrade, ktorý je súčasťou interiéru. Fasády kostola majú neogotické tvaroslovie, sú členené opornými piliermi a oknami s lomeným oblúkom a osteniami. Veža je neorenesančná s nárožnými skoseniami, korunnou rímsou s terčíkom a zvonovitou helmicou s laternou.[4]

Školstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Vyučovanie základných vedomostí poskytuje Základná škola v Budkovciach, prípadne výnimočne jedna z michalovských základných škôl. Závisí to od uváženia rodiča. V Sliepkovciach vyučovanie v posledných rokoch neprebieha. Pre deti v predškolskom veku tu funguje materská škola.

Hospodárstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Väčšia časť pôdy, obkolesujúca obec, je využívaná ako orná pôda. Obyvatelia Sliepkoviec sa venujú poľnohospodárstvu, chovu hospodárskych zvierat, najmä hydiny, ošípaných, príp. hovädzieho dobytka, no len pre vlastnú spotrebu. Pôda v súkromnom vlastníctve je používaná zväčša na pestovanie poľnohospodárskych plodín. V najvyššej miere sa pestujú zemiaky. Ďalej je to pšenica, kukurica. Pre vlastnú spotrebu občania pestujú rôzne druhy zeleniny, strukovín a iných druhov využiteľných pochutín.

Agrospol Sliepkovce (bývalé Jednotné roľnícke družstvo) pestuje na svojich poliach prevažne pšenicu (prípadne inú obilninu), repku olejnú, slnečnicu alebo kukuricu. Hlavne chov hovädzieho dobytka patrí k odvetviam, ktoré sú v Agrospole preferované.

V okolí sa nachádza les, ktorý poskytuje poľovníkom pestrosť lesnej zveri. O výsadbu mladých stromov a udržiavanie lesa sa stará tzv. Lesná škôlka.

Dôležité firmy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Agrospol Sliepkovce

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Spojenie s okresným mestom poskytuje autobusová doprava. Dopravu zabezpečuje Slovenská autobusová doprava Michalovce. Autobusy premávajú približne každé dve hodiny v oboch smeroch (Michalovce – Lastomír – Sliepkovce – Budkovce), po komunikácii III. triedy.

Šport[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1946 bol v obci založený Alexanderom Peštom športový klub. Členovia tohoto klubu hrávali futbal neregistrovane. V roku 1953 vznikol prvý registrovaný futbalový klub Telovýchovná jednota Sliepkovce. V súčasnosti tento klub stále existuje a združuje mladých chlapcov ochotných reprezentovať svoju obec takýmto spôsobom v miestnej lige. Futbalový klub zastupuje aj mladšia generácia dorastencov.V roku 2009 športový klub zanikol.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Registre obnovenej evidencie pozemkov [online]. Bratislava: ÚGKK SR, [cit. 2011-12-31]. Dostupné online.
  2. Počet obyvateľov podľa pohlavia – obce (ročne) [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, rev. 2024-03-28, [cit. 2024-04-10]. Dostupné online.
  3. Voľby do orgánov samosprávy obcí 2022 : Zoznam zvolených starostov [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, 2022-10-30. Dostupné online.
  4. Sliepkovce - Kostol Premenenia Pána [online]. Pamiatky na Slovensku. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]