Spolužitie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Spolužitie, alebo úplným názvom Együttélés-Spolužitie-Wspólnota-Soužití bola jedna z maďarských politických strán, ktoré vznikli na Slovensku po nežnej revolúcii.

Strana Spolužitie bola založená v roku 1990. Spolužitie sa oficiálne proklamovalo ako politická strana národnostných menšín, ale prakticky išlo o maďarskú politickú stranu, pretože prevažná väčšina členov bola maďarskej národnosti. Spolužitie zaniklo v júni 1998 zlúčením s ďalšími dvomi maďarskými politickými stranami Maďarským kresťanskodemokratickým hnutím (MKDH) a Maďarskou občianskou stranou (MOS). Novovytvorená strana dostala názov Strana maďarskej koalície. Predsedom Spolužitia bol Miklós Duray.

Parlamentné voľby[upraviť | upraviť zdroj]

Voľby do SNR v roku 1990[upraviť | upraviť zdroj]

Spolužitie vytvorilo pred voľbami do Slovenskej národnej rady (SNR) v roku 1990 volebnú koalíciu s ďalšou maďarskou politickou stranou - MKDH. Koalícia získala 8,66 % hlasov a 14 mandátov v SNR a stala sa piatym najsilnejším zoskupením v parlamente.

Voľby do SNR v roku 1992[upraviť | upraviť zdroj]

Pred voľbami do SNR v roku 1992 vytvorilo Spolužitie znovu volebnú koalíciu s MKDH. Koalícia získala 7,42% hlasov a tak isto 14 mandátov v SNR a zostala piatym najsilnejším zoskupením v NR SR.

Voľby do NR SR v roku 1994[upraviť | upraviť zdroj]

Pred voľbami do Národnej rady SR v roku 1994 vytvorilo Spolužitie znovu volebnú koalíciu maďarských politických strán, ktorú tentoraz okrem Spolužitia a MKDH tvorila aj MOS. Koalícia mala oficiálny názov Maďarská koalícia. Koalícia získala 10,18 % hlasov a 17 mandátov v NR SR.

Politici Spolužitia[upraviť | upraviť zdroj]

Články o politikoch Spolužitia sú uvedené v kategórii Politici Spolužitia.