The Gnome

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
„The Gnome“
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
z albumu The Piper at the Gates of Dawn
Vydané 4. august 1967 (singel)
4. august 1967 (na albume)
Nahrané marec 1967
Žáner Psychedelický rock
Dĺžka 2:13
Vydavateľstvo Columbia/EMI (UK)
Tower/Capitol (US)
Producent Norman Smith
Skladateľ Syd Barrett

The Gnome“ je skladba britskej rockovej skupiny Pink Floyd, napísaná gitaristom a spevákom Sydom Barrettom. Po prvýkrát bola vydaná na ich debutovom albume The Piper at the Gates of Dawn v auguste 1967 ako druhá skladba na druhej strane albumu.

Kompozícia[upraviť | upraviť zdroj]

Text skladby „The Gnome“ radenej do psychedelického folku či popu hovorí príbeh o škriatkovi (anglicky „the gnome“) menom Grimble Gromble, ktorý si oblieka šarlátovou tuniku a trávi život jedením, spaním a pitím svojho vína. Skladba patriaca medzi rozprávky či detské riekanky, je inšpirovaná Tolkienovými hobitmi. Ide o Barrettov únik do detstva, pretože mal rád rozprávky a bol ovplyvnený prírodou v okolí Cambridge, kde vyrastal.

Live a alternatívne verzie[upraviť | upraviť zdroj]

Skupina skladbu pravdepodobne nikdy naživo neodohrala. Originálna štúdiová verzia nahraná v marci 1967 pre album The Piper at the Gates of Dawn (vydaný 4. augusta 1967) má dĺžku 2 minúty a 13 sekúnd. Táto verzia bola taktiež použitá ako B strana singlu „Flaming“ (katalógové číslo: Tower 378), ktorý vyšiel iba v USA 6. novembra 1967. Na kompiláciách sa skladba „The Gnome“ nenachádza, nachádza sa iba v box setoch s celým albumom The Piper at the Gates of Dawn.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku The Gnome na českej Wikipédii.