Velvet Revolver

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Velvet Revolver
Koncert v Argentíne
Koncert v Argentíne
Základné informácie
Pôvod USA Rancho Santa Margarita, Kalifornia, USA
Žáner(-re) hard rock
Pôsobenie 2002 – súčasnosť
Vydavateľstvá Sony BMG/RCA
Webstránka www.velvetrevolver.com
Členovia skupiny
Scott Weiland
Slash
Dave Kushner
Duff McKagan
Matt Sorum

Velvet Revolver bola rocková superskupina zložená z troch bývalých členov skupiny Guns N’ Roses – Slasha, Duffa McKagana a Matta Soruma (tiež hral v The Cult), Scotta Weilanda, bývalého speváka skupiny Stone Temple Pilots a Dave Kushnera, bývalého gitaristu skupiny Wasted Youth.

História skupiny[upraviť | upraviť zdroj]

Traja bývalí členovia hardrockovej skupiny Guns N’ Roses – Slash (gitara), Duff McKagan (basgitara) a Matt Sorum (bicie) – zahrali v roku 2002 na charitatívnom koncerte pre hudobníka Randyho Castilla. Po zistení, že medzi nimi stále koluje určitá „chémia“ sa rozhodli založiť novú skupinu. Keď Izzy Stradlin odmietol pozvanie, najali gitaristu Dava Kushnera, ktorý predtým hrával v skupinách Wasted Youth a Dave Navarro. Kushner chodil do školy so Slashom a tiež hral s McKaganom v skupine Loaded, kde hral tiež naposledy ako sa pripojil k VR. Kvarteto sa zatiaľ predstavovalo pod dočasnou prezývkou The Project než si vymysleli nový názov.

Potom sa rozhodli najať speváka s pomocou káblovej stanice VH1, ktorá natáčala celý proces. Mnoho spevákov sa zúčastnilo konkurzov, vrátane Kanaďana Todda Kernsa (bývalý spevák – Age of Electric), ďalej Josh Todd (Buckcherry), Sebastian Bach (Skid Row), Kelly Shaefer (Atheist/Neurotica) a Travis Meeks (Days of the New), ale neuspeli. Scott Weiland, ktorý bol Duffovým kamarátom, počul materiál, čo stihli dať dokopy a sám sa im navrhol ako ich nový spevák. Súhlasili.

Slash navrhol názov Revolver a Weiland pridal ešte Black Velvet. Slash si myslel, že by to bolo veľmi podobné Stone Temple Pilots a tak názov skrátili na Velvet Revolver. Mnohí si myslia, že názov Velvet Revolver je slovná hračka skupiny Guns N’ Roses, kde Revolver je paralelné k Guns (pištole) a Velvet (zamat) je tiež jemný v porovnaní s Roses (ruže). Ďalší vysvetlenie je, že Velvet Revolver je prejav úcty a protiklad newyorskej proto-punkovej skupiny The Velvet Underground, ktorej prezývka je mierny výraz pre vagínu, kým Velvet Revolver (ako punkoví priekopníci Sex Pistols) je narážka na penis.

Velvet Revolver nahrali svoj prvý singel „Set Me Free“ pre soundtrack k filmu Hulk v roku 2003 a tiež boli zodpovední za novú verziu piesne „Money“ od Pink Floydu, ktorá sa vyskytla vo filme Lúpež po taliansky. Skupina v júni 2003 odohrala svoj prvý koncert v El Rey, Los Angeles. Nahrali tiež svoj debutový album Contraband. V druhej polovici roku 2003 mali problémy s jeho nahrávaním kvôli Weilandovým obvineniam z brania drog a musel podstúpiť rehabilitáciu.

Marketingová kampaň na začiatku vydania albumu bola zameraná na predstavenie skupiny v programe Frontline (PBS) s názvom The Way the Music Died, ktorý obsahoval rozhovory s členmi a producentmi.

Contraband vyšiel v júni 2004, debutoval na prvom mieste v hudobnom rebríčku Billboard, na jedenástom mieste v britskom album charte a na austrálskom sa umiestnil na druhej pozícii. Prvý singel „Slither“ dosiahol vrchol na svetovom modernom rockovom rebríčku v júni, keď bol prvý v Billboard Mainstream Rock Tracks chart a piaty v Modern Rock Tracks chart. Slither, tiež nahrali k nemu svoj prvý videoklip, sa umiestnil na 64. mieste v Billboard Hot 100, v top 20 vo Fínsku, top 40 v európskom zmiešanom hudobnom rebríčku, v Kanade a Austrálii. Odvtedy vydala skupina ďalšie tri single: baladu „Fall to Pieces“, hardrockové „Dirty Little Thing“ a „Come On Come In“, ku ktorým tiež natočili videoklipy. „Fall to Pieces“ mala nielen úspech na rockových rádiách, ale tiež na rádiách s modernou hudbou. Skupina následne odmietla turné s KISS po zistení, že tiež Poison by boli súčasťou turné. Členovia Poison boli voči nim zaujatí.

V auguste 2005 sa predalo vyše 2 milióny albumov v USA a turné na podporu Contrabandu dosahovalo svetové rozmery. Skupina vystupovala v Amerike aj v Európe už dvakrát a tiež sa objavila v Austrálii a v Japonsku. Na jar 2005 mala kapela niekoľko vystúpení v Kanade rovnako ako v Amerike. Okrem toho, zamýšľali byť predkapelou Black Sabbath na ich európskom koncerte pred dokončením svojho druhého albumu.

Velvet Revolver tiež na Live 8, kde zahrali piesne „Do It For the Kids“, „Fall to Pieces“ a „Slither“. Ale len „Fall to Pieces“ sa objavuje na Live 8 DVD.

V roku 2005 časť z ich piesne „Dirty Little Thing“ vsunolo štúdio Universal Studios do ďalšieho filmu xXx.

Skupina tiež nahrala pieseň Come On, Come In pre film Fantastická štvorka.

V roku 2005 ohlásili nahrávanie druhého albumu, ktorý by mal vyjsť v roku 2006. V decembri 2005 skupina prezradila názov pripravovaného albumu – Libertad (v španielčine to znamená sloboda).

Tento názov Libertad druhého albumu ostal aj v koncovej podobe keď album vyšiel v roku 2007. Ale album by vyšiel aj skôr ak by skupina mala lepšieho producenta ako bol v tej danej chvíli Rick Rubin. Rick robil všetko čo sa len dalo, ale albumu a skupine sa venoval hodinku polhodinku raz za 2 – 3 týždne, sťažuje sa skupina na čele so Slashom. Až prišla chvíľa a Rick bol minulosťou a nový producent Brendan O´Brien začal poriadne makať so skupinou. Brendan podľa slov Slasha je vynikajúci hudobník a tak si dané skladby spolu so skupinou zahral, následne ich zjednodušil keďže niektoré skladby boli zložité. V lete roku 2007 album zazrel svetlo sveta. Členovia boli novinkou nadšení i keď album nedosahoval takú údernosť ako debut.

Prvý singel She Builds Quick Machines bol prvou ránou albumu a album prezentoval v rockovom štýly. K danej piesni vznikol aj klip s kovbojskou tematikou, kde skupina zachraňuje anjela slobody niekde na divokom západe. Druhý singel mal byť napodobeninou Fall To Pieces pod názvom The Last Fight. Tento singel nebol tak dobrý (poznámka autora: daná pieseň ma uchvátila a myslím si, že nie je takým prepadákom ako to hodnotia kritici), ale v rádiach zaznamenal tiež úspech. Ďalšie piesne ako napr. Let It Roll, Get Out The Door, vynikajú dobrými riffmi a skvelou melódiou. Taktiež na albume sa objavili piesne s temnejšou tematikou ako už spomínané The Last Fight, The American Man, Just Sixteen. Pieseň Can´t Get It Out Of My Head bolo produkovaná na prianie producenta O´Briena. Posledná pieseň albumu je Gravedancer ladená v country štýlu. Ako skupina dodáva album je slobodní ako samotní hráči oslobodení od drôg, alkoholu, zameraní len na hru ktorá im prináša radosť do života. Scott priznáva:"Už nepíše texty o krízach, smútku, alkohole či drogách!"

Po vydaní albumu vyráža skupina na turné, ktoré je začiatkom rozpadu VR. Koncerty prebiehajú podľa plánu, ale v skupine začína panovať nepokoj medzi bubeníkom Mattom a spevákom Scottom. Dodnes nie je presné čím vznikli problémy, ale najskôr to bude opätovným drogovaním frontmana Scott Weilanda. A tak na začiatku roku 2008 je odohraných pár koncertov, do kedy to ide. Marec 2008 skupina mediálne ohlási, že Scott Weiland už nie je spevákom Velvet Revolver. Dôvod je neustála nedochvíľnosť na skúšky, drogy a alkohol. Ako som sa dočítal v jednom zahraničnom nemenovanom časopise, kde bol rozhovor s Duffom a Slashom, Scott prepadol drogám a už sa nekontroloval. Skúšky pred koncertom vynechával, prípadne prišiel opitý či zdrogovaný. V rozhovore uvádzajú, že pred jedným koncertom ho našli zdrogovaného na pláži a následne koncert odspieval Duff.

Po rozchode so Scottom (Scott Weiland ohlasuje reunion Stone Temple Pilots, ale až po odvykacej kúre) VR začínajú hľadať novú tvár za mikrofón. Hľadanie prebieha cez internet, kde vzniká portál na príspevky. Počas hľadania nového hlasu sa skupina pripravuje na tretí album. Ale hľadanie nemá dobrý koniec. Koncom roku 2008 Slash ohlasuje prípravu na svoj sólový album s mnohými legendami rockovej a metalovej scény. Ale dodáva, že VR nekončí a tretí album určite vyjde. Túto správu potvrdil aj Matt Sorum spolu s Duffom McKaganom.

Momentálne je 07.01.2009 a skupina dodnes nemá nového speváka, i keď bolo avizovaných mnoho adeptov. Dúfajme spolu so skupinou, že správny hlas sa nájde, alebo za mikrofón sa postaví Duff McKagan, len aby rockeri akých s danými kvalitami, v poslednom čase niet pokračovali naďalej v dobrej hudbe.

Členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Single[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Singel US Hot 100 U.S. Modern Rock US Mainstream Rock UK singles Z albumu
2003 „Set Me Free“ - #32 #17 - Contraband
2004 „Slither“ #56 #1 #1 #35 Contraband
2004 „Fall to Pieces“ #67 #2 #1 #32 Contraband
2005 „Dirty Little Thing“ - #18 #8 - Contraband
2005 „Come On, Come In“ - - #14 - Fantastická štvorka [Soundtrack]
2007 „She Builds Quick Machines“ - - - - Libertad

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Obrázok[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]