Bitka v Obišovciach

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bitka v Obišovcach
Súčasť Slovenské národné povstanie
Dátum 1. september 1944
Miesto Obišovce a železničný uzol v Kysaku
Výsledok víťazstvo Nemcov
Protivníci
nemecká bojová skupina Rintelen partizánsky zväzok Čapajev
Velitelia
dôst. zást. Ján Naništa, veliteľ tankovej čaty
Sila
pancierový vlak, počet vojakov nezistený 5 ľahkých tankov, počet partizánov nezistený
Straty
nezistená počet 14 mrtvých, min. 5 zajatých, 5 tankov zničených alebo opustených
Slovenské národné povstanie
StrečnoKartoffelernteObišovceTelgártPriekopaOstrôBaťovanyPrievidzaSvätý Kríž nad HronomČremošné

Bitka v Obišovciach bolo bojové stretnutie medzi partizánmi zväzku Čapajev podporovanými piatimi ľahkými tankami čaty III/1 (dôst. zást. Ján Naništa) a nemeckou jednotkou podporovanou panierovým vlakom Panzerzug 62, ktoré sa odohralo 1. septembra 1944. Bitka sa skončila porážkou partizánov.

Predohra[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 31. augusta 1944 začali Nemci odzbrojovať Východoslovenskú armádu. Aby sa vyhli zajatiuta, tak sa v popoludňajších hodinách z Čemerného pri Vranove nad Topľou do Zlatej Bane v Slánskych vrchoch presunulo 333 vojakov, 13 tankov LT vz. 38 a 2 stíhače tankov Marder III a niekoľko desiatok nákladných vozidiel s vojenským materiálom a proviantom. Šlo o časť Poľnej jednotky Pluku útočnej vozby, ktorá bola súčasťou Východoslovenskej armády.

V tom čase mal štáb partizánskeho zväzku Čapajev sídliaceho v Slánskych vrchoch už pripavený plán ovládnutia Giraltovského okresu a v rámci neho aj ovládnutie železničného uzla Kysak-Obyšovce na Košicko-bohumínskej magistrále, Od postavenia magistrály až do 50. rokov 20. storočia niesol železničničný uzol spojený názov Kysaku a nasledujúcej stanice [1].

Po krátkej porade bolo rozhodnuté vytvoriť dve útočné skupiny zložené z obrnenej techniky a partizánov. Väčšia skupina, v ktorej bolo osem tankov a oba stíhače tankov Marder III vyrazila na Prešov, menšia vyrazila na Obišovce (v tom čase Obyšovce) s cieľom zaistiť železničný uzol.

Priebeh akcie[upraviť | upraviť zdroj]

Krátko po plonoci 1. septembra 1944 vyrazila útočná skupina zložená z tankovej čaty piatich tankov LT vz. 38 (veliteľ dôstoj. zást. Ján Naništa) a dvoch nákladných automobilov s partizánmi od Zlatej Bane do Obišoviec. Skupina šla po trase Kokošovce - Žehňa - Drienov až sa dostala na hlavnú komunikáciu spájajúcu Košice a Prešov. Cestou zlikvidovali posádku nemeckého osobného automobilu a dva konské povozy s nemeckými vojakmi.

Železničný most nad cestou na Ruské Pekľany
Železničný most v Obišovciach nad cestou na Ruské Pekľany vybudovaný po II. svetovej vojne. V roku 1944 o niečo ďalej za ním nachádzal podjazd pod traťou, ktorý nadväzoval na železničný viadukt 1. septembra 1944 sa toto miesto stalo dejiskom dramatického boja..

Do Obišoviec skupina dorazila približne o 4. hodine nadránom. Na základe informácií partizánskeho prieskumu, ktoré vraveli, že v Kysaku je len malá nemecká jednotka bol pôvodný plán zaujať vežové postavenie na návrší pri trati zmenený a skupina začala zostupovať do dediny. Naništov tank a ďalšie dva podporné zamierili k Obišovskému viaduktu nad cestou na Ruské Pekľany. Na korbách vozidiel sa nachádzali po 2-3 partizáni. Keď sa tanky približovali k viaduktu, vedúci tank odstrelil strážňu búdku na moste. Chvíľu na to sa na železničnej trati na viadukte objavil pancierový vlak. Výstrelom z tanku umiestneného na prvom vagóne bol zasiahnutý motor posledného tanku Naništovej skupiny. Zahynul veliteľ tanku a jeden partizán. Ďalšie dva tanky sa ukryli pod viaduktom čelami k sebe a opätovali paľbu nemeckých vojakov. Tí zhadzovali výbušniny z mosta a strieľali na tanky pod mostom z pancieroviek. Partizáni, ktorí nepadli na začiatku sa hneď rozpŕchli, niektorí v dôsledku bezvýchodiskovej situácie spáchali samovraždu.

Pancierový vlak - Panzerzug 62
Pancierový vlak - Panzerzug 62

Do paľby pancierového vlaku sa dostali aj ďalšie dva tanky (velitelia: slob, Gajdoš a dôst, zástupca Smoleň) a dva nákladné automobily, ktoré postupovali ku kysackej stanici. Tank slob. Gajdoša, ktorý šiel prvý a dostal sa už cez most ponad Hornád, dostal zásah a celá posádka zahynula. Veliteľ druhé tanku Blažej Smoleň sa pokusil rádiostanicou nadviazať spojenie s velením. Keďže sa mu to nepodalilo nariadil ústup. Pri úhybnom manévri však jeho tank zapadol do rigóla (podľa miestnej kroniky sa zosunul do mlynského potoka) a stal sa nepojazným, Posádka ho opustila a ukryla sa v blízkom lese. Smoleňovi sa podarilo vrátiť sa k jednotke v Slánskych vrchoch no osud ďalších členov posádky jeho tanku neznámy.

Medzitým pokračoval boj pod mostom uväznených tankov s nemcami. Veliteľ čaty dôst. zást. Naništa sa rádiostanicou pokúšal neúspešne nadviazať spojenie. Po zvážení bezvýchodiskovel situácie sa približne o 8.00 hod. pokúsil s Nemcami vyjednávať no pri pokuse opustiť tank bol smrteľne ranený. Do 11. hodiny došlo tankom strelivo a posádky ich chceli opustiť. Pritom zahynuli strelníci oboch tankov a ďalší členovia posádok boli zajatí. Nemci ich chceli zastreliť no na rozkaz ich veliteľa sa od toho upustilo.

Výsledok boja[upraviť | upraviť zdroj]

Pamätná tabuľa v Kysaku umrtie B. Rimaka
Pamätná tabuľa v Kysaku na železničnej stanici pripomínajúca umrtie železničiara Bartolomeja Rimáka, ktorý padol 1. septembra 1944. Na tabuli je chybný dátum

Celkový výsledok bojového stretnutia v Obišovciach bol z pohľadu partizánskeho zväzku Čapajev jednoznačným neúspechom. Čapajevovci prišli o všetkých päť tankov Naništovej čaty a úlohu zabezpečiť kysacký železničný uzol nesplnili. V boji pri viadukte a pri stanici v Kysaku padlo celkovo 14 tankistov a partizánov. Boli pochovaní do spoločných hrobov na starom cintoríne v Obišovciach a v Kysaku.

Hrob partizánov a vojakov v Obišovciach
Hrob partizánov a vojakov na starom cintoríne v Obišovciach

Ďalší 4 tankisti a neznámy počet partizánov bolo zajatých a odvezených do Nemecka. Celkovo z 20 tankistov sa na základňu v Slánskych vrchoch vrátil len jeden.

Straty na nemeckej strane nie sú známe, nakoľko Nemci svojich mŕtvych okamžite odviezli. Počas prestrelky na stanici v Kysaku zahynul železničiar - službukonajúci hradlár Bartolomej Rimák, čo pripomína pamätná tabuľa na budove železničnej stanice v Kysaku.

Po bitke Nemci všetkých mužov z dediny sústredili na stanici v Kysaku a začali vyšetrovať ich možnú spoluprácu s partizánmi. Obyvatelia Obišoviec boli varovaní, aby sa nepokúšali o kontakty s partizánmi.

Nemecký pancierový vlak Panzerzug 62 sa ešte v ten istý deň presunul ku Prešovu, kde pomohol odraziť útok druhej väčšej skupiny. Tá sa stiahla späť k Zlatej Bani. V noci z 1. na 2. septembra 1944 sa zbytok vojakov aj s technikou presunul od Zlatej Bane do Hermanoviec nad Topľou, hlbšie do Slánskych vrchov,


Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. POPOVEC, Peter. Trať Kysak – Prešov - Muszyna včera, dnes a zajtra (1) [online]. vlaky.net, 27.5.2015, [cit. 2023-02-06]. Dostupné online.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • MEDVEC, Anton. Koleso času - Obišovce. Obišovce : [s.n.], 2014. (97 Dejiny slovenských regiónov a miest.) ISBN 978-80-971656-3-5. Kapitola V Slovenskom štáte - Vojnové útrapy, krvavá prestrelka v Obišovciach a oslobodenie obce, s. 114-121.
  • PAŽUROVÁ, Helena. Slovenský partizánsky zväzok Čapajev. prvé. vyd. Banská Bystrica : Múzeum SNP, 2014. (Monografie.) ISBN 978-80-89514-26-7. Kapitola V - Činnosť zväzku Čapajev po vypuknutí Slovenského národného povstania, s. 94-115.
  • UHRÍN, Marián. Pluk útočnej vozby 1944. prvé. vyd. Banská Bystrica : Múzeum SNP, 2012. ISBN 9788089514144. Kapitola 2 - Nasadenie jednotiek PÚV v roku 1944 - Zánik poľných jednotiek PÚV, s. 71-85.