Catherine Keenerová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Catherine Keener)
Catherine Keenerová
Celé menoCatherine Ann Keener
Narodenie 26. marec 1959 (65 rokov)
Miami, Florida, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1986 – súčasnosť
ManželDermot Mulroney (1990 - r. 2007)
Deti1

Catherine Keenerová (* 26. marec 1959, Miami, Florida, USA) je americká herečka. Bola dva krát nominovaná na filmové ocenenie Academy Awards, za jej herecké výkony vo filmoch V koži Johna Malkovicha (1999) a Capote (2005).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Keenerová sa narodila 26. marca 1959 v Miami na Floride ako tretie z piatich detí. Má írsky a libanonský pôvod. Jej mladšia sestra, Elizabeth Keenerová, je tiež herečka a realitná agentka v Los Angeles. V roku 1983 ukončila štúdium na Wheaton College s titulom Bakalár umenia.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Herectvu sa venuje od roku 1986. V roku 1987 si zahrala s Dermotom Mulroneyom a Lancem Henriksenom vo filme Boj o prežitie. V roku 1991 získala viac priestoru vo filme Johnny Suede, kde si zahrala po boku, vtedy ešte menej známeho Brada Pitta. Jej herecký výkon získal uznanie filmových kritikov a získala aj svoju prvú nomináciu na Independent Spirit Award.

V roku 1999 si zahrala vo filme V koži Johna Malkovicha a za svoj herecký výkon získala prvú nomináciu na Academy Awards v kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. V roku 2002 hrala spoločne s Edwardom Nortonom vo filme Smrť Smoochyho a Nicolasom Cageom v dráme Adaptácia.

V roku 2005 hrala vo filme Capote, kde za svoj herecký výkon získala niekoľko ocenení a nominácií, vrátane druhej nominácie na Academy Awards. O rok neskôr hrala vo filme Americký zločin, ktorý bol inšpirovaný skutočnou udalosťou.

V roku 2015 hrala v televíznom seriály Show Me a Hero. V roku 2017 stvárnila matku Allison Williams v horore Uteč. V septembri 2022 bolo oznámené, že bola obsadená do druhej časti filmu Joker s názvom Joker: Folie à deux, pričom film by mal mať premiéru v roku 2024.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V rokoch 19902007 bol jej manželom herec Dermot Mulroney, s ktorým má jedno dieťa.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Catherine Keener na anglickej Wikipédii.