Cesta II. triedy 505 (Slovensko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Cesta II. triedy 505
Základné údaje
Správca Samosprávny kraj 
Celková dĺžka 10,488 km
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Bratislavský kraj 
Objekty na trase

Cesta II. triedy 505 je cesta II. triedy na Slovensku v Bratislavskom kraji. Začína sa v Bratislave v Lamači a končí v Stupave. Cesta poskytuje alternatívne prepojenie medzi Bratislavou a Stupavou okrem diaľnice D2 a cesty I/2 a je využívaná aj ako spojenie závodu Volkswagen so Stupavou. Jej celková dĺžka je 10,488 km a nachádzajú sa na nej tri mosty.

Cestu na území mesta Bratislava spravuje Magistrát, za hranicami mesta od závodu Volkswagen až po Stupavu ju spravujú Regionálne cesty Bratislava.

Priebeh[upraviť | upraviť zdroj]

Začiatok cestnej komunikácie sa nachádza v bratislavskom Lamači, kde sa začína na križovatke I/2 a D2 a prechádza okolo novo budovaného centra Bory smerom k Volkswagenu a križovatke s budúcou diaľnicou D4. Ďalej pokračuje cez usadlosť Poľný mlyn, prechádza do okresu Malacky, pokračuje ponad diaľnicu D2, vchádza do Stupavy a v časti Mást sa pripája na cestu I/2, kde končí.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodne cesta viedla z Bratislavy zo Šafárikovho námestia (križovatka s I/2 a I/61 v peáži) do Devína a ďalej do Devínskej Novej Vsi, kde mala pokračovať do Rakúska. Na začiatku 50-tych rokov sa rozhodlo, že most cez rieku Morava nebude obnovený a cesta bola namiesto toho z Devínskej Novej Vsi predĺžená do obce Mást (dnes mestská časť Stupavy) na križovatku s cestou I/2 v trase vedúcej po dnešnej Opletalovej ulici a cez dnešný areál Volkswagenu. V súvislosti s výstavbou Bratislavských automobilových závodov (BAZ) začiatkom 70-tych rokov bola vybudovaná nová komunikácia a cesta preložená do dnešnej trasy.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]