Franco Modigliani

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nositeľ Nobelovej ceny
Nositeľ Nobelovej ceny
Franco Modigliani
americký ekonóm
americký ekonóm
Narodenie18. jún 1918
Rím, Taliansko
Úmrtie25. september 2003 (85 rokov)
Cambridge, Massachusetts, USA
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Franco Modigliani

Franco Modigliani (* 18. jún 1918, Rím, Taliansko – † 25. september 2003, Cambridge, Massachusetts, USA), bol americký ekonóm talianskeho pôvodu.

Narodil sa ako syn detského lekára Enrica Modiglianiho a dobrovoľnej sociálnej pracovníčky Oľgy Flaschelovej. V roku 1985 získal Nobelovu cenu za dve teórie:

  • Analýza správania domácností

Začiatkom roku 1950 Modigliani sa snažil zlepšiť Keynesovu spotrebnú funkciu. Týkala sa výdavkov na spotrebu z príjmov; tu predstavil svoj model spotreby - hypotézu životného cyklu. Základnou myšlienkou je zdravý rozum, ktorý nie je o nič menej výkonný. Väčšina ľudí vyhlasovala, že chcú dosiahnuť relatívne stabilnú úroveň spotreby. Ak ich príjem je nízky v tomto roku, ale budúci rok očakávajú vyššiu úroveň, nechcú žiť ako chudáci v tomto roku. Modigliani argumentoval, že ľudia utrácajú viac ako je výška ich príjmu. Mladí ľudia si môžu požičať (pretože to budú splácať v nasledovných rokoch), ale starí ľudia požičané nemusia splatiť, pretože už majú vysoký vek (môžu stratiť prácu alebo zomrieť).

  • Modigliani-Millerovská teória firemných financií

V tejto teórii spolu s Mertonom Millerom ukázal, že za určitých predpokladov je hodnota firmy nezávislá od pomeru dlhu k vlastnému kapitálu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]