G N' R Lies

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
G N' R Lies
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
Dátum vydania 29. november 1988
Nahraný Rumbo Studios, Take One Studio, Image Recording Studio
Žáner Heavy metal, Hard rock, Blues rock
Dĺžka 33:31
Vydavateľstvo Geffen Records
Producent Mike Clink
Odborné recenzie

All Music Guide 3.5/5 hviezdičiek
Rolling Stone 4/5 hviezdičiek

Guns N’ Roses – chronológia
Appetite for Destruction
(1987)
G N' R Lies
(1988)
Use Your Illusion I
(1991)

G N' R Lies je album skupiny Guns N' Roses, ktorý bol vydaný v roku 1988. Obsahuje štyri piesne z albumu Live ?!*@ Like a Suicide a ďalšie štyri novo nahraté a to s akustickými gitarami. Tri nové piesne boli napísané a nahraté v priebehu jediného štúdiového sedenia, ktoré producent Mike Clink nazval „jedným z magických okamihov v histórii Rock and Rollu“. Pieseň „You're Crazy“ bola napísaná už skôr, objavila sa na albume Appetite for Destruction, ale na G N' R Lies je v odlišnej verzii, hraná na akustické gitary.

Obal gramofónovej platne sa od obalu CD líši. V ľavom dolnom rohu je namiesto „LIES LIES LIES“ napísané „Wife-beating has been around for 10,000 years“. Namiesto „Elephant gives birth to midget“ je napísané „Ladies, welcome back to the dark ages“. Obal a booklet sú paródiou na britské bulvárne denníky.

Pieseň „Mama Kin“ je cover verziou piesne od Aerosmith z roku 1973 a „Nice Boys“ je cover verziou piesne od Rose Tattoo. V priebehu nahrávania albumu bola nahratá taktiež pieseň „Cornshucker“ (niekedy nazývaná „Cornchucker“). Živo bola hraná len raz a nikdy nevyšla na žiadnom albume. Vo februári 2006 sa dostala nahrávka na internet a dá sa stiahnuť na niektorých fanúšikovských stránkach. Pieseň „One in Million“ vzbudila pohoršenie medzi černochmi, homosexuálmi a ochrancami ľudských práv, pretože sa v nej spieva o „niggaz“ (t. j. negroch) a „faggots“ (t. j. buzerantoch). V roku 2000 prehlásil Axl Rose, že ďalšie vydania albumu už nebudú obsahovať túto pieseň, pretože kritici a média dezinterpretovali text a nimi „oklamaná“ verejnosť si ju nezaslúži počuť. V roku 2006 je pieseň stále na albume obsiahnutá. Celosvetovo bolo predaných 15 000 000 nosičov, z toho 5 000 000 v Spojených štátoch.

Zoznam skladieb[upraviť | upraviť zdroj]

  1. „Reckless Life“ – 3:20
  2. „Nice Boys“ – 3:03
  3. „Move to the City“ – 3:42
  4. „Mama Kin“ – 3:57
  5. „Patience“ – 5:56
  6. „Used to Love Her“ – 3:13
  7. „You're Crazy“ – 4:10
  8. One in a Million“ – 6:10