Guion Bluford

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Guion Stewart Bluford)
Guion Stewart Bluford
Astronaut NASA
Guion Bluford
Št. príslušnosťUSA
Narodenie22. november 1942 (81 rokov)
Philadelphia, Pensylvánia, USA
Predchádzajúce zamestnaniepilot
Hodnosťplukovník USAF
Čas vo vesmíre28 dní 16 hodín 33 minút
Kozmonaut od1978
MisieSTS-8, STS-61-A , STS-39, STS-53
Znaky misií

Guion Stewart Bluford ( * 22. november 1942, Philadelphia, Pensylvánia, USA) je inžinier, plukovník vo výslužbe a bývalý americký kozmonaut z letov s raketoplánmi. Bol prvým Afroameričanom vo vesmíre.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a výcvik[upraviť | upraviť zdroj]

Po základnej a strednej škole pokračoval v štúdiách na Pensylvánskej štátnej univerzite (Pennsylvania State Univerzity), kde v roku 1964 získal titul leteckého inžiniera. Ďalej pokračoval v štúdiách a v roku 1978 obhájil doktorát na technologickom inštitúte vojenského letectva (Air Force Institute of Technology). Stal sa riaditeľom v aerodynamickom laboratóriu leteckej základne Wright-Patterson Air Force Base v Ohiu. Tu bol v roku 1978 vybraný pre lety s raketoplánmi. Oženil sa a má dve deti. Používal prezývku Guy.

Lety do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Koncom leta roku 1983 sa stal 125. kozmonautom Zeme, keď na palube raketoplánu Challenger odštartoval k misii STS-8 na obežnú dráhu našej planéty. Šesťdenného letu sa zúčastnila táto päťčlenná posádka: veliteľ Richard Truly, ďalej potom Daniel Brandenstein, Guion Bluford, Dale Gardner a William Thornton. Na naliehanie armády štart z Kennedyho vesmírneho strediska na myse Canaveral aj pristátie na základni Edwards boli v noci kvôli plánovaným vojenským cieľom misie. V noci tiež vypustili indickú telekomunikačnú družicu Instat 1B.

O dva roky neskôr letel na tom istom raketopláne na sedemdennú misiu STS-61-A. Osemčlennú posádku tvorili: Henry Hartsfield, Steven Nagel, James Buchli, Guion Bluford, Bonnie Dunbarová, Wubbo Ockels z Holandska, Ernst Messerschmid a Reinhard Furrer, obidvaja z Nemecka. Veľká posádka rozdelená na dve smeny uskutočnila desiatky vedeckých experimentov. Na palube mali laboratórium Spacelab D1 a počas letu vypustili družicu GLOMR.

Až za ďalších šesť rokov vzlietol Guy po tretíkrát, tentokrát na raketopláne Discovery v misii STS-39. V posádke boli: Donald McMonagle, Gregory Harbaugh, Guion Bluford, Lloyd Hammond, Charles Veach, Richard Hieb. Veliteľom Discovery bol Michael Coats. Počas osemdenného letu vypustili viacero prevažne špionážnych družíc vrátane nemeckej SPAS.

Štvrtý a posledný let STS-53 absolvoval opäť na Discovery v roku 1992, teda vo svojich 50 rokoch. Posádka: David Walker, Robert Cabana, Guion Bluford, James Voss, Michael Clifford. Počas tohto sedemdenného letu na orbite Zeme vypustili špionážnu družicu DoD-1 a plnili množstvo pripravených úloh.

Štart všetkých štyroch letov bol z Kennedyho vesmírneho strediska na myse Canaveral na Floride, pristátie v Kalifornii na základni Edwards. Počas svojich 4 letov strávil vo vesmíre 28 dní.

Po letoch[upraviť | upraviť zdroj]

Ešte počas svojej kariéry kozmonauta pokračoval v štúdiách na univerzite v Houstone (University of Houston, Clear Lake), zakončených v roku 1987. Toto vzdelanie potom uplatnil v súkromnej firme NYMA v meste Greenbelt, kde pracoval od augusta 1993.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]