Katherine Heiglová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Katherine Heigl)
Katherine Heiglová
Celé menoKatherine Marie Heigl
Narodenie 24. november 1978 (45 rokov)
Washington, D.C., Spojené štáty
Povolanieamerická herečka, modelka,
Roky pôsobenia1992 – súčasnosť
ManželJosh Kelley (od 2007)
Deti3

Katherine Marie Heiglová (* 24. november 1978, Washington, D.C., USA) je americká herečka a bývalá modelka spoločnosti Wilhelmina Models. Je známa z televízneho seriálu Klinika Grace, kde stvárnila postavu Dr. Isobel „Izzie“ Stevensovú.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Heiglová sa narodila v Washingtone D.C a je najmladšou zo štyroch detí Nancy a Paula Heiglových. Jej rodičia sú nemeckého pôvodu. S rodinou žila v Severnej Virgínii a v Connecticute.

V roku 1986 zomrel jej najstarší brat Jason. S jeho smrťou sa jej rodičia nevedeli stotožniť a tak prestúpili jej rodičia (matka evanjelička a otec katolík) na Cirkev Ježiša Krista Svätých neskorších dní.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Keď mala Heiglová deväť rokov, jej rodičia spoločne s tetou poslali jej fotky do modelingovej agentúry. V priebehu niekoľkých týždňov podpísala zmluvu so spoločnosťou Wilhelmina Models.

Heiglová prvý raz debutovala v roku 1992 vo filme That Night po boku Juliette Lewisovej a Elizy Dushkuovej. V roku 1995 hrala po boku Stevena Seagala vo filme Prepadnutie 2: Temné územie. Zahrala si tiež vo filme Bride of Chucky z roku 1998.

Stvárnila postavu Isabel Evans v sci-fi dráme Roswell. Natáčanie prebiehalo od roku 1999 do roku 2002.

V roku 2001 stvárnila jednu z vedľajších úloh v trileri Valentine, po boku Denise Richardsovej, Marley Sheltonovej, Jessicy Cauffielovej a Davida Boreanaza.

Od roku 2005 do roku 2010 hrala v televíznom seriály Klinika Grace. Za jej herecký výkon získala nominácie na Zlatý glóbus či Emmy Award.

V roku 2007 stvárnila hlavnú rolu v komédii Knocked Up. Film režíroval Judd Apatow a zahrala si po boku Setha Rogena, Leslie Mannovej a Paula Rudda. Film získal pozitívne ohlasy filmových kritikov a stal sa kasovým trhákom roku 2007. O rok neskôr (2008) hrala po boku Jamesa Marsdena v romantickej komédii 27 Dresses.

V roku 2013 v romantickej komédii The Big Wedding. V roku 2015 stvárnila žiarlivú manželku Patricka Wilsona vo filme Home Sweet Hell. Film získal prevažne negatívne ohlasy. V rovnakom roku hrala vo filme Jenny's Wedding po boku Alexis Bledelovej.

V roku 2017 si zahrala v dráme Unforgettable po boku Rosario Dawsonovej. Heiglová vo filme stvárnila rozvedenú manželku, ktorá sa nedokáže stotožniť že jej manžel si našiel novú priateľku, ktorej následne znepríjemňuje život. Pripojila sa v roku 2018 k hereckému obsadeniu televízneho seriálu Kravaťáci, kde účinkovala posledné dve série.

V roku 2021 mal premiéru film Fear of Rain a od rovnakého roku, hrá spoločne s herečkou Sarah Chalke, v televíznom seriály Firefly Lane.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 2006 chodila so spevákom Joshom Kelleym, za ktorého sa v roku 2007 vydala. V júni 2009 si pár adoptoval dcérku z Južnej Kórei, v apríli 2012 si adoptovali druhú dcéru, tentokrát z USA a v júni 2016 pár oznámil že čakajú svoje tretie dieťa (prvé vlastné). V decembri 2016 sa im narodil syn.

V Hollywoode má povesť herečky, ktorá na pľaci spôsobuje zložité problémy nielen svojimi excentrickými požiadavkami či nevypočítateľným správaním.

Podporuje viaceré dobročinné organizácie, ako napríklad darovanie orgánov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Katherine Heigl na anglickej Wikipédii.