Líška korzak

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Korzak)
Líška korzak
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Vulpes corsac
(Linné, 1768)
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Líška korzak (iné názvy: líška korsak, korzak, korsak; lat. Vulpes corsac, Alopex corsac) je malá líška z čeľade psovité (Canidae) z rodu Vulpes.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Vyskytuje sa v stepiach a polopúšťach strednej Ázie od juhovýchodnej Európy cez Kazachstan až po východnú časť Mongolska, Číny až po Bajkal.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Líška korzak je malá líška, veľkosť jeho tela sa pohybuje okolo 60 cm. Majú huňatý chvost ktorý meria okolo 35 cm. Váži okolo 3-6 kg.

Od známej líšky hrdzavej je síce menšia ale má dlhšie nohy a uši. Jej sfarbenie je najčastejšie sivo-žlté alebo bielo-žlté ale môže sa objaviť aj s kombináciou sivej alebo ryšavej. Jej srsť je v lete krátka a tmavšia, v zime naopak dlhá a bledšia.

Biológia[upraviť | upraviť zdroj]

Cez deň žije prevažne v norách, ktoré postavilo iné zviera. Pre líšky korzak je typický nočný spôsob života, ale v zajatí sú aktívne aj cez deň. Obraňuje sa tak, že sa postaví na zadné a začne prskať. Žije v rodinných skupinách, ktoré zahrňujúceho niekoľko jednotlivcov a tým sa odlišuje od takmer všetkých druhov líšok. Jej hustý kožuch jej prispôsobuje do chladnej klímy, ale rovnako dobre dokáže žiť tiež v teplých krajinách.

Líška korzak dáva predovšetkým prednosť mäsovej strave, hlavne drobným cicavcom a vtákom, ale neodolá ani hmyzu, rôznym bobuliam alebo ovocí. Dokáže pomerne dlho prežiť bez vody.

Líšky korzak sa pária so začiatkom roka, najčastejšie v januári až vo februári, neskôr už len veľmi zriedka. Gravidita trvá 49-60 dní a samica rodí od 2 do 11 mláďat, ale najčastejšie sa počet mladých pohybuje okolo päť; tá najprv žijú úplne odkázaná až do jesene rodičom v norách, potom sa začínajú pomaly osamostatňovať. Jej stav populácií nie je poriadne ani preskúmaný, ale aj napriek tomu je známe, že tejto líške rodu Vulpes hrozba vyhubením zatiaľ pomerne dlho nehrozí.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Vulpes corsac [online]. iucnredlist.org, [cit. 2016-12-06]. Dostupné online.
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Korsak na českej Wikipédii.