Linda Huntová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Linda Hunt)
Linda Huntová
Celé menoLydia Susanna Hunt
Narodenie 2. apríl 1945 (79 rokov)
Morristown, New Jersey, Spojené štáty
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1976 – súčasnosť
ManželkaKaren Kline (2008 - súčasnosť)

Lydia Susanna Hunt (* 2. apríl 1945 Morristown, New Jersey, Spojené štáty) je americká herečka a držiteľka ceny Academy Awards za film The Year of Living Dangerously (1982) a tiež je prvou herečkou ktorá vyhrala túto cenu za stvárnenie postavy opačného pohlavia.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Linda sa narodila 2. apríla 1945 v meste Morristown, v New Jersey. Jej otec bol Raymond Davy Hunt, bol viceprezidentom spoločnosti Harper Fuel Oil. Jej matka, Elsie Doying Hunt, bola učiteľka klavíra, ktorá vyučovala na Hudobnej škole. Má staršiu sestru.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý krát sa vo filme objavila v roku 1980 a to v hudobnej komédii Roberta Altmana, Popeye. O dva roky neskôr vystupovala ako Billy Kwan vo filme The Year of Living Dangerously a za svoju úlohu, čínsko-austrálskeho fotografa Billyho Kwana získala v roku 1983 Oscara za najlepšiu hereckú herečku, ktorá sa stala prvou osobou, ktorá získala Oscara za stvárnenie opačného pohlavia. Navyše, jej postava bola mala podmienku, že musí byť nízkeho vzrastu, ktorý Linda má. Vo filme nosila príčesok, falošné fúzy a ozdobné oči, aby pôsobila jej tvár ázijsky.

Linda je veľmi obdivovaná aj v divadle, za ktoré získala niekoľko ocenení. Tiež sa aktívne venuje dabingu pre jej netypický hlas a na jej charakter bola vytvorená postava v animovanej rozprávke The Incredibles (2004). Filmu sa venuje sporadicky, no od roku 2009 je jednou z hlavných postáv televízneho seriálu NCIS: Los Angeles (2009 - 2018).

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Linda je od roku 1978 vo vzťahu so psychoterapeutkou Karen Kline, svoj vzťah spečatili v roku 2008 svadbou. Spoločne bývajú v historickej časti Hollywoodu v Kalifornií. V mladom veku bol Linde diagnostikovaný hypofýzový dwarfizmus, meria len 1,45 metra.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Linda Hunt na anglickej Wikipédii.