Oltár Nebies

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Svetové dedičstvo UNESCO
Svetové dedičstvo UNESCO
Temple of Heaven: an Imperial Sacrificial Altar in Beijing*
Lokalita Svetového dedičstva UNESCO

Chrám Nebies
Štát Čína Čína
Typ kultúrna pamiatka
Kritériá i, ii, iii
Identifikačné č. 881
Región** Ázia a Pacifik
História zápisu
Zápis 1998  (22. zasadnutie)
* Názov ako je zapísaný v zozname Svetového dedičstva.
** Klasifikované regióny podľa UNESCO.

Oltár Nebies alebo (nesprávne) Chrám Nebies [1] je komplex taoistických[2] chrámov v obvode Tung-čcheng v historickej časti Pekingu. Jeho začiatky siahajú do začiatku 15. storočia. Čínski cisári sa tu modlili za dobrú úrodu.

V súčasnosti patrí spolu so Zakázaným mestom k najvyhľadávanejším pamiatkam Pekingu. V roku 1998 bol zapísaný na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Obetný oltár[upraviť | upraviť zdroj]

V čínskej mytologii sú báje o zrodení ľudstva, ale čínske nebo bolo prázdne, bez bohov, a bohovia nemali vymedzené ani žiadne určité miesto. Nadviazať s nimi spojenie mohli veriaci len v chrámoch postavených k tomuto účelu. Platilo to bez výnimky i pre cisára, ktorý musel vystupovať po schodišti do Chrámu Nebies na juhu svojho hlavného mesta Pekingu a prosiť nebo o požehnanie svojej vlády a o jej úspechy. Od ,,Paláca odriekania“ na západe areálu kráčal k vlastnému okrúhlemu chrámu. Najvýznamnejšími objektmi tohto chrámu sú klenba Nebies a hlavná sieň modlitieb za dobrú úrodu.

Sieň modlitieb[upraviť | upraviť zdroj]

Je 31 metrov vysoká, stojí na vysokom trojstupňovom mramorovom podstavci kruhového pôdorysu, má tri tmavomodré strechy nad sebou a bola postavená v rovnakej dobe ako cisársky palác, v roku 1421.

Kruhový oltár[upraviť | upraviť zdroj]

Je to trojposchodová kamenná terasa, každé poschodie je ohraničené zábradlím z kameňa. Konali sa tu obrady obetí Nebesiam.

Múr ozvien[upraviť | upraviť zdroj]

Je to budova obklopená kruhovitým múrom, preslávená dobrou akustikou. Keď niekto zašepká na jednej strane múra, ozvena to odnesie na opačný koniec.

Oltár nebies[upraviť | upraviť zdroj]

V dávnych časoch slúžil na obetovanie. Je trojposchodový, z mramoru a prostriedok tvorí guľatý kameň, ktorý je základom prstenca. Dnes je hlavne dejiskom fotografovania. Každý Číňan stojaci na stredovom kameni sa tu chce dať vyfotografovať.

Sieň modlitieb za dobrú úrodu[upraviť | upraviť zdroj]

Táto stavba bola dokončená v roku 1420. Tvoria ju posvätné objekty. Je vybudovaná do vežovitého tvaru, má tri prstence a modré strechy z glazovaných tašiek. Modré strechy sú i na ostatných budovách. Hlavná sieň je bohato vyzdobená a v jej čele stojí modro-zlatý trón.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Podľa Encyclopaedie Beliany: Chrám Nebies - zaužívaný nesprávny názov chrámového areálu v Pekingu, pozri Oltár Nebies.
  2. Cooper, Jean C. Cooper a William Stoddart. An Illustrated Introduction to Taoism: The Wisdom of the Sages. [s.l.] : World Wisdom. 24 s. ISBN 9781935493167.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1000 DIVŮ SVĚTA, vydalo nakladatelství Svojtka & Co., s.r.o.
  • MODERNÍ ILUSTROVANÁ ENCYKLOPEDIE, DORLING KINDERSLEY BOOK

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Chrám nebes na českej Wikipédii.