Oscar Piastri

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Oscar Piastri
Oscar Piastri
Osobné informácie
ŠtátAustrália Austrália
Dátum narodenia6. apríl 2001 (23 rokov)
Miesto narodeniaMelbourne, Austrália
Kariéra vo Formule 1
Sezóny2023
TímyMcLaren (2023 – )
Počet pretekov17
Majster sveta0
Stupne víťazov2
Body83
Pole positions0
Najrýchlejšie kolá1
Prvá GPVeľká cena Bahrajnu 2023
Odkazy
Spolupracuj na Commons Oscar Piastri
multimediálny obsah na commons

Oscar Piastri (* 6. apríl 2001, Melbourne) je austrálsky automobilový pretekár. Vo Formule 1 debutoval v roku 2023 v tíme McLaren. Doteraz získal dve pódiové umiestnenia a vyhral jedny šprintové preteky vo Formule 1. Je považovaný za veľký talent medzinárodného motošportu; 2020 sa stal hneď vo svojej nováčikovskej sezóne šampiónom Formuly 3 a o rok neskôr tento úspech zopakoval vo Formule 2.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Juniorské kategórie[upraviť | upraviť zdroj]

Piastri pretekal na motokárach v rokoch 20112015 a dosiahol niekoľko úspechov v rodnej Austrálii, kým sa v roku 2016 rozhodol opustiť svoju rodnú krajinu a presedlať na preteky formúl. V sezóne 2016/17 debutoval v záverečných troch pretekoch sezóny šampionátu Formuly 4 Spojených Arabských Emirátov, pričom jeho najlepšími výsledkami boli dve tretie miesta na okruhu Yas Marina Circuit; v celkovom hodnotení skončil šiesty. Oscar Piastri sa v roku 2017 presunul do britského šampionátu Formule 4. Jeho 15 pódiových umiestnení a 6 víťazstiev mu tam v tej sezóne vynieslo druhé miesto v šampionáte.

2018 prestúpil do série Formula Renault Eurocup, kde skončil celkovo ôsmy. V nasledujúcej sezóne vyhral sedem z 20 pretekov sezóny a získal 11 pódií, čím si zabezpečil majstrovský titul a miesto v Renault Driver Academy od tímu Renault F1.

Ďalším krokom v kariére mladého pretekára bol postup do šampionátu Formuly 3 v roku 2020. Vyhral preteky na Red Bull Ringu a na okruhu Circuit de Catalunya a stal sa opäť šampiónom.

Oscar Piastri ako úradujúci šampión už nemohol súťažiť v šampionáte Formuly 3, a tak sa Austrálčan vydal do Formuly 2, najvyššej kategórie juniorského motoristického športu. Aj tu dokázal od začiatku presvedčiť a hneď vo svojej premiérovej sezóne získať majstrovský titul. Vyhral preteky na okruhoch Bahrain International Circuit, Autodromo Nazionale di Monza, Sochi Autodrome, Jeddah Corniche Circuit (2x) a na okruhu Yas Marina Circuit.

Formula 1[upraviť | upraviť zdroj]

Testovací jazdec v Alpine (2022)[upraviť | upraviť zdroj]

Keďže vo Formule 1 už boli všetky miesta na sezónu 2022 obsadené, bol Oscar Piastri oznámený ako oficiálný testovacý a rezervný jazdec tímu Alpine F1 (tím Renault F1 sa po roku 2020 premenoval na Alpine) a v tejto funkcii sa zúčastnil testovacích jázd minuloročného monopostu.

Po tom, čo stály pilot Alpinu Fernando Alonso v polovici sezóny oznámil, že na konci sezóny opustí tím, aby sa v roku 2023 presunul do Aston Martinu, bol Oscar Piastri potvrdený ako jeho nástupca v Alpine. Ten to však poprel a upozornil, že táto správa bola zverejnená bez jeho súhlasu a na sezónu 2023 nemá žiadnu platnú zmluvu s tímom Alpine. V piatok pred Veľkou cenou Holandska 2022 tím McLaren oznámil, že novým tímovým kolegom Landa Norrisa sa od sezóny 2023 stane práve Austrálčan Oscar Piastri, ktorý nahradí svojho krajana Daniela Ricciarda, ktorého tím už predtým vykúpil zo zmluvy na túto sezónu. Oznámeniu Piastriho ako jazdca McLarenu na rok 2023 predchádzal proces v Rade pre uznávanie kontaktov FIA, keďže Alpine tiež trval na tom, že mal s austrálskym pretekárom platnú zmluvu na sezóny 2023 a 2024. Nakoniec však komisia dala za pravdu McLarenu, čím vytvorila právny základ pre prestup Piastriho do tohto tímu.[1]

McLaren (2023 – )[upraviť | upraviť zdroj]

Na Veľkej cene Bahrajnu 2023 debutoval za McLaren vo Formule 1, no po 13 kolách musel odstúpiť kvôli technickým problémom. Na domácich pretekoch v Austrálii si ôsmym miestom pripísal svoje prvé body vo Formule 1. V Monaku Piastri opäť bodoval, keď skončil desiaty. V polovici sezóny, keď McLaren vykonal rozsiahle vylepšenia na aute, sa výsledky tradičného britského tímu začali zlepšovať. To sa prejavilo aj na Piastriho umiestneniach. Kým v prvej polovici sezóny zostal bez bodov, okrem na spomínaných dvoch Veľkých cenách, dosiahol na Veľkej cene Veľkej Británie štvrté miesto a na Veľkej cene Maďarska piate miesto. Šprintové preteky v rámci Veľkej ceny Belgicka dokončil Oscar Piastri na druhom mieste, pričom niekoľko kôl dokonca viedol; z Veľkej ceny musel však odstúpiť v prvom kole pretekov kvôli kolízii s Carlosom Sainzom. 20. septembra 2023 McLaren a Piastri oznámili predĺženie spolupráce do konca roka 2026.[2] Austrálčan splatil dôveru hneď v nasledujúcich pretekoch, Veľkej cene Japonska, keď skončil tretí a dosiahol prvé pódiové umiestnenie vo svojej kariére vo Formule 1. Nasledovalo víťazstvo v katarských šprintových pretekoch a druhé miesto na Veľkej cene na rovnakej trati.

Štatistika[upraviť | upraviť zdroj]

Celá kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Formula 1[upraviť | upraviť zdroj]

Prehľad[upraviť | upraviť zdroj]

Sezóna Tím Šasi Motor Preteky Víťazstvá Druhé miesta Tretie miesta Pole Positions Najrýchlejšie kolá Body Celkové umiestnenie
2023 McLaren McLaren MCL60 Mercedes 1.6 V6 Turbo 22 1 1 2 97 9.

Víťazstvá v šprintových pretekoch[upraviť | upraviť zdroj]

Jednotlivé výsledky[upraviť | upraviť zdroj]

Sezóna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
2023 Bahrajn BHR
DNF
Saudská Arábia KSA
15
Austrália AUS
8
Azerbajdžan AZE
11
USA MIA
19
Taliansko EMI
C
Monako MCO
10
Španielsko ESP
13
Kanada CAN
11
Rakúsko AUT
16
Spojené kráľovstvo GBR
4
Maďarsko HUN
5
Belgicko BEL
DNF2
Holandsko NED
9
Taliansko ITA
12
Singapur SIN
7
Japonsko JPN
3
Katar QAT
21
USA USA
DNF
Mexiko MEX
8
Brazília SAP
14
USA VGS
10
UAE ABU
6
2024 Bahrajn BHR
8
Saudská Arábia KSA
4
Austrália AUS
4
Japonsko JPN
-
Čína CHN
-
USA MIA
-
Taliansko EMI
-
Monako MCO
-
Kanada CAN
-
Španielsko ESP
-
Rakúsko AUT
-
Spojené kráľovstvo GBR
-
Maďarsko HUN
-
Belgicko BEL
-
Holandsko NED
-
Taliansko ITA
-
Azerbajdžan AZE
-
Singapur SIN
-
USA USA
-
Mexiko MEX
-
Brazília SAP
-
USA VGS
-
Katar QAT
-
UAE ABU
-
Legenda
Farba Výsledok Skratka
Zlatá Víťaz
Strieborná 2. miesto
Bronzová 3. miesto
Zelená Bodované umiestnenie
Modrá Umiestnenie mimo bodované pozície
Neklasifikované umiestnenie NC
Fialová Nedokončil DNF
Červená Nekvalifikoval sa DNQ
Nepredkvalifikoval sa DNPQ
Čierna Diskvalifikovaný DSQ
Biela Neštartoval DNS
Závod zrušený C
Bez farby Netrénoval DNP
Vylúčený EX
Neprišiel DNA
Odstúpil WD
Tučné písmo – pole position
Kurzíva – najrýchlejšie kolo
† – nedokončil, no odjazdil 90% pretekov a teda bol klasifikovaný

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]