Pont Mirabeau

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pont Mirabeau

Pont Mirabeau (Mirabeauov most) je cestný most cez rieku Seinu v Paríži. Spojuje 16. obvod na pravom brehu a 15. obvod na ľavom. Most nesie meno spisovateľa, diplomata, novinára a významného politického činiteľa počas Francúzskej revolúcie, ktorým bol Honoré Gabriel Riqueti de Mirabeau (1749 – 1791).

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

O výstavbe nového mostu rozhodol francúzsky prezident Sadi Carnot 12. januára 1893. Most bol dostavaný v roku 1896. Roku 1975 bol zaradený medzi historické pamiatky.

Architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

Autorom mostu je inžinier Paul Rabel. Oceľový most má tri oblúky, ktoré nesú dva murované piliere. Hlavný oblúk má rozpätie 93 metrov a postranný 32,4 m. Celková dĺžka mostu je 173 m, šírka 20 m (vozovka 12 m a dva chodníky 4 m každý) a výška 15 m. V čase svojho vzniku bol mostom s najvyššou palubou nad hladinou Seiny v Paríži.

Oba piliere sú z každej strany vyzdobené alegorickými sochami z bronzu, ktorých autorom je Jean-Antoine Injalbert. Na pravom pilieri po prúde je Ville de Paris (Mesto Paríž) a proti prúdu Navigation (Navigácia), na ľavom pilieri sú sochy Abondance (Hojnosť) po prúde a Commerce (Obchod) proti prúdu. Na zábradlí uprostred mostu je znak mesta Paríž.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Pont Mirabeau na českej Wikipédii.