Pont des Invalides

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pont des Invalides

Pont des Invalides (Most invalidov) je cestný most cez rieku Seinu v Paríži. Spojuje 8. obvod na pravom brehu a 7. obvod na ľavom. Most bol pomenovaný podľa neďalekej parížskej Invalidovni stojacej na ľavom brehu.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Dejiny mostu začali v roku 1821, kedy inžinier Claude Navier navrhol technicky revolučný most naproti Invalidovni (dnes sa tu nachádza Pont Alexandre III). Výstavba visutého mostu začala v roku 1824. Technické ťažkosti však nedovolili stavbu dokončiť, a tá musela byť preto zbúraná. Projekt bol pozmenený a visutý most s dvoma piliermi bol postavený o niečo ďalej po prúde. Dokončený bol v roku 1829, ale od roku 1850 musela byť prevádzka na moste z technických dôvodov obmedzená. V roku 1854 bol zbúraný kvôli svetovej výstave, ktorá sa konala v roku 1855. Stavba nového murovaného mostu bola dokončená v roku 1856. V roku 1878 došlo k poklesu mostu o 25 – 30 cm a v zime 1880 stratil most dva oblúky. Oprava prebehla ešte v tom istom roku. Kvôli svetovej výstave v roku 1900 bola k mostu na strane po prúde dočasne umiestená lávka. V roku 1956 boli na moste rozšírené chodníky.

Architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

Pont des Invalides

Architekti Paul-Martin Gallocher de Lagalisserie a Jules Savarin využili pri stavbe dva pôvodné bočne piliere, ku ktorým pridali ešte tretí centrálny. Most má štyri oblúky, jeho celková dĺžka je 152 metrov a šírka 18 metrov (14 m vozovka a 2 m každý chodník).

Nový stredný pilier je vyzdobený dvoma alegorickými súsošiami. Proti prúdu sa nachádza Victoire terrestre (Pozemské víťazstvo) a po prúde Victoire maritime (Morské víťazstvo). Pôvodné piliere sú vyzdobené kamennými replikami cisárskych zbraní.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Pont des Invalides na českej Wikipédii.