Pont des Arts

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pohľad cez most na Institut de France

Pont des Arts (Most umení) je most pre chodcov a cyklistov cez rieku Seinu v Paríži. Nazýva sa tiež Passerelle des Arts (Lávka umenia). Spája 1. obvod na pravom brehu, kde sa nachádza Louvre, a 6. obvod na ľavom, kde stojí Institut de France. Most bol pomenovaný podľa Louvru, ktorý sa počas Prvého cisárstva nazýval Palais des Arts (Palác umenia). Od roku 1975 je most historickou pamiatkou. V rokoch 1981 – 1984 musel byť z technických dôvodov prestavaný.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Pont des Arts bol postavený v rokoch 1801 – 1804 pre chodcov ako prvý železný most v Paríži. Pôvodne mal desať oblúkov, ale v roku 1852 pri rozširovaní nábrežia na ľavom brehu sa z dvoch oblúkov stal jeden. V roku 1975 bol most zaradený medzi historické pamiatky, ale už o rok neskôr bolo konštatované, že konštrukcia mosta je veľmi poškodená, čiastočne bombardovaním v rokoch 1918 a 1944 a tiež kolíziami s loďami v rokoch 1961 a 1970. Most bol preto v roku 1977 uzavretý, ale aj tak v roku 1979 došlo k závažnému poškodeniu mosta v dĺžke 60 metrov po náraze lode.
Most bol opravený a prebudovaný v rokoch 1981 – 1984 a slávnostne otvorený vtedajším parížskym starostom Jacquesom Chiracom 27. júna 1984.

Milenci na Pont des Arts

Na moste sa niekedy konajú výstavy v plenéri, miesto priťahuje maliarov, fotografov i filmárov, najmä vďaka výhľadu na ostrov Cité, v lete je obľúbeným miesto pre pikniky.

Architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

Inžinieri Louis-Alexandre de Cessart a Jacques Dillon navrhli most ako visutú záhradu s kvetinami, kvetináčmi a lavičkami. Súčasný most, ktorého obnovu urobil architekt Louis Arretche, rešpektuje pôvodnú podobu mosta. Došlo len k zníženiu počtu oblúkov o dva, aby sa zladil so susedným mostom Pont Neuf. Most má teraz sedem oblúkov. Kovová konštrukcia s drevenou palubou spočíva na kamenných pilieroch, celková dĺžka je 155 metrov a šírka 11 metrov.

Pont des Arts vo filme[upraviť | upraviť zdroj]

Pre svoj vzhľad i výhľad na okolité pamätihodnosti sa most objavil v mnohých filmoch. Režisér Eugène Green natočil v roku 2004 film Le Pont des Arts, ktorý vypráva príbeh o neuskutočnenej láske medzi dvomi mladými ľuďmi, ktorí sa nikdy nestretnú. Film sa odohráva v rokoch 1979 – 1980, teda v čase poškodenia mostu.

Vo filme Agent bez minulosti sa Matt Damon na konci filmu objaví na Pont des Arts. Most sa tiež v krátkych sekvenciach objavil vo filmoch Amélia z Montmartru alebo Paris, je t'aime.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Pont des Arts na českej Wikipédii.