Pont Louis-Philippe

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pont Louis-Philippe

Pont Louis-Philippe (Most Ľudovíta Filipa) je cestný most cez rieku Seinu v Paríži. Nachádza sa vo 4. obvode, kde spája pravý breh a severozápadný cíp ostrova sv. Ľudovíta. Most nesie meno francúzskeho kráľa Ľudovíta Filipa.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Základný kameň dreveného mosta bol položený 29. júla 1833 pri oslave nástupu Ľudovíta Filipa na trón. Pre verejnosť ho otvorili 26. júla 1834. Počas revolúcie v roku 1848 vyhorel a v roku 1852 bol obnovený pod názvom pont de la Réforme (most Reformy). Pretože čoskoro nestačil rastúcej premávke, bolo rozhodnuté ho zbúrať a nahradiť iným.

Nový kamenný most bol postavený v rokoch 1860 – 1862 o niečo ďalej po prúde a na rozdiel od predchádzajúcich stavieb smeruje kolmo na rieku. Most bol otvorený v apríli 1862. V roku 1995 vymenili staré kamenné zábradlie zničené počasím.

Architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

Most postavili inžinieri Edmond-Jules Féline-Romany a Jules Savarin. Kamenný most má tri oblúky, je 100 metrov dlhý a široký 15,20 metra. Piliere sú zdobené kovovou ružicou okolo ktorej je kamenný veniec.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Pont Louis-Philippe na českej Wikipédii.