Indián (súhvezdie)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Súhvezdie Indián)
Indián
Mapa súhvezdia Indián
Mapa súhvezdia Indián

Latinský názovIndus
SkratkaInd
GenitívIndi
Symbolické vyjadrenieindián
Rektascenzia22h
Deklinácia-50°
Plocha294  štvorcových stupňov
Poradie: 49
Počet hviezd
(magnitúda < 3)
0
Najjasnejšia hviezdaα Ind
(Zdanl. magnitúda 3,11)
Meteorický roj

žiadny

Susedné súhvezdia
Viditeľné na zemepisnej šírke +20° a −90°
Najlepšie viditeľné o 21:00 počas mesiaca September

Indián je jedno z 88 súhvezdí modernej astronómie. Zaviedli ho holandskí moreplavci Pieter Dirkszoon Keyser a Frederick de Houtman. Johann Bayer ho v roku 1603 zobrazil vo svojom atlase Uranometria a pomohol tak k jeho rozšíreniu.

Hviezdy a objekty[upraviť | upraviť zdroj]

Hviezda Meno Hviezdna veľkosť
α Ind α Ind 3,11m
β Ind β Ind 3,67m

Indián má len dve hviezdy s magnitúdou vyššou ako 4 – alfa a beta. Pre toto vzdialené južné súhvezdie zavedené až v modernej dobe je veľmi neobvyklé, aby boli jeho hviezdy nejako pomenované. Napriek tomu alfa Indi nesie meno Peržan (anglicky The Persian), ktoré jej z neznámych dôvodov dali jezuitskí misionári dávno predtým, ako sa stala súčasťou Indiána.

Oranžový trpaslík epsilon Indi s magnitúdou 4,7 je jeden z našich najbližších hviezdnych susedov vôbec. Od Zeme ju delí iba 11,8 svetelných rokov. Jej ďalšou zvláštnosťou je, že je to najmenej svietivá hviezda, akú je možné vidieť voľným okom. Má len jednu pätinu svietivosti Slnka a hmotnosť 70 % slnečnej hmotnosti.

Théta Indi je pomerne ľahko rozlíšiteľná dvojhviezda. Jej svetložltú zložku oddelí od oranžovej zložky vo vzdialenosti 6,0“ už 15-centimetrový ďalekohľad.

Všetky jasnejšie hviezdy, ako sú alfa, beta, gama, delta, epsilon, zéta, éta a théta sú sústredené v severnej časti súhvezdia. Jeho južná časť vrátane zúženého „priesmyku“ oddeľujúceho širšiu severnú a južnú časť je pre oko bez ďalekohľadu prázdna.

V Indiánovi sa nenachádzajú objekty typické pre galaktickú rovinu (hmloviny, hviezdne polia či otvorené hviezdokopy). Vzdialená poloha tohto súhvezdia od pásu Mliečnej cesty vytvára podmienky na pozorovanie množstva galaxií, ale všetky sú malé a slabo svietiace, pretože sú priďaleko. K najlepším patria galaxie NGC 7090, NGC 7049 a IC 5152.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Indián je veľmi nevýrazné, podlhovasté súhvezdie južnej oblohy zasahujúce pomerne blízko k južnému svetovému pólu. Pri jeho vyhľadávaní môže pomôcť najjasnejšia hviezda Páva, Peacock, ktorá je tesne na hranici so súhvezdím Indiána. Ten sa potom nachádza západne od nej. Indián kulminuje večer začiatkom jesene, nad obzor však aspoň sčasti vychádza na 27. rovnobežke a celého ho vidia až obyvatelia 15. rovnobežky a južnejšie.